Gyémánt tanúsítvány

A gyémánt tanúsítvány vagy drágakő hitelesítés egy olyan drágakő osztályozási jelentés, amelyben egy gemológus (drágakőszakértő) közérthető formában leírja és bemutatja az adott drágakövek egyedi tulajdonságait és legfőbb jellemzőit. A hitelesítő dokumentum egy drágakő laboratórium tanúsítványa, amely igazolja a gyémánt minőségét és eredetét, illetve segítségül szolgál a hétköznapi emberek számára, hogy vásárlási döntéseket hozhassanak.
A világban öt, igen nagyrabecsült és nemzetközileg is elismert gyémánt laboratórium adja a hitelesítő okiratok nagy százalékát. Ezek a laborok általánosan elfogadott és egységes szabványokat használnak a gyémántok osztályozásához.

Nem kaptam tanúsítványt vagy kaptam de az nem is az !

Egy gyémánt ékszer vásárlásakor elvárható, hogy valamiféle dokumentációval ellátva vegyük át ékszerünket. Sajnos a legtöbb esetben nem vagyunk tisztában azzal, hogy milyen is egy laborban bevizsgált gyémánt tanúsítványa. Sokszor úgy hasonlítjuk össze két egyformának tűnő gyémánt árát, hogy az egyikhez egy neves laborban kiállított tanúsítvány tartozik a másikhoz pedig az ékszert készítő vagy árusító cég ad egy általa tanúsítványnak hívott valamit. A tanúsítvány vagy ahogy itthon kérik “Certifikát“ a részben lentebb felsorolt laborokban készül. A gyémánt minden tulajdonságát tartalmazza. A tanúsítványok sorozatszáma most már majdnem minden kőbe bevésésre kerül így a csalás vagy a nem szándékos hiba szinte kizárható.

Két azonosnak mondott gyémánt árát, csak azonos laborban kiállított tanúsítvány mellett van értelme összehasonlítani. Egy ékszerész által kiállított papír, kártya vagy egyéb dokumentum soha nem lehet egyenértékű egy laborban kiállított tanúsítvánnyal! Ezt nagyon véssük az eszünkbe, mielőtt drágakövet készülünk vásárolni.

Tehát egy tanúsítvány avagy “ certifikát “ mindig a lent felsorolt laborokban készül, minden más igazolás, papír, kártya, mely az ékszer leírását tartalmazza, valójában nem az. Ez nem azt jelenti, hogy valaki szándékosan helytelen színt vagy tisztaságot ad meg, de a megfelelően modern technikai berendezések és szaktudás nélkül meg sem lehet közelíteni a laborkörülményeket. Ezért, ha össze szeretnénk összehasonlítani két gyémántot vagy ékszert mindig, nagyon fontos, hogy mindig (!!) kérdezzük meg, hogy milyen és melyik labor vagy ékszer specialista által kiállított dokumentum áll rendelkezésre. Vannak kisebb értékű (100-200 ezer forintos) gyémánt ékszerek (1 vagy több gyémánt) kővel díszítve, amelyekhez nincs laborban készült tanúsítvány, mert egyszerűen nem éri meg megvizsgáltatni az ékszerben felhasznált köveket. Ezekhez az ékszerekhez (jó esetben) a gyártó maga vagy az ékszert forgalmazó cég ad egy leírást, mely tartalmazza az ékszerben található anyagok minőségét és mennyiségét.

Ez nem ugyanaz, mint egy laborvizsgálat, de a vizsgálat pénzbe kerül és a kisebb köveknél az is előfordulhat, hogy maga a vizsgálat és a tanúsítvány ára többe kerülne, mint maga az ékszer. Nagyobb gyémánt köves gyűrű vásárlása esetén javasoljuk, hogy a laborokban kiállított tanúsítvánnyal rendelkező köveket válasszák!

Így elkerülhető, hogy esetleg nem azt kapjuk, ami az ékszerész vagy a forgalmazó cég által kiállított iraton van. A kisebb értékű gyémánt ékszereknél, ahol nincs labor által kiállított tanúsítvány (mert az aránytalanul megnövelné az ékszer árát), csak azt tudjuk javasolni, hogy járjanak utána a cégnek, ékszerésznek és régóta működő üzletben vásároljanak!

Így ha probléma akadna, vissza lehet menni az esetlegesen felmerülő kérdéseket rendezni. Sok esetben az interneten külföldről vásárolt ékszerekkel felmerülő csalásokat és átveréseket szinte lehetetlen orvosolni. Amennyiben segítségre szorulnak és tanácsot kérnének, keressenek minket és forduljanak hozzánk bizalommal!

GIA Gyémánt Tanúsítvány

Az 1931-ben alapított Amerikai Gemológiai Intézet, vagyis a GIA egy független szervezet, amit sokan a világ legtekintélyesebb és legfontosabb cégének tartanak a drágakőszakértők világában. Az 1953-ban bemutatott és bevezetett drágakő-, és gyémánt osztályozási rendszerük világszerte elismert. Az egész világról küldenek kereskedők és ötvösök a GIA-hoz köveket, hogy bevizsgálják és elemezzék azokat.

Ha egy drágakő GIA tanúsítvánnyal rendelkezik, akkor a vásárló 100%-ig biztos lehet abban, hogy a kő egy független és professzionális gemológus vizsgálta be, aki a legmagasabb minőségi előírásoknak megfelelő módszerekkel végezte az elemzést.

GIA Diamond Certification

AGS Gyémánt Tanúsítvány

Az Amerikai Drágakő Egyesület, (vagyis az AGS) 1943-as megalakulása óta elkötelezett amellett, hogy a legmagasabb etikai normákat és szabályokat betartsa az ékszer-, és gyémántiparban. Az Egyesület a prémium oktatást szem előtt tartva, folyamatosan tart különféle kurzusokat és workshop-okat, illetve tanfolyamokat a gyémántipar bármely résztvevője számára. Az AGS 1996-ban saját gyémánt labort hozott létre, hogy ultra modern osztályozási szolgáltatást nyújtson a piac számára.

Az igen konzervatív és független módszerek az AGS-t a világ egyik legtiszteletreméltóbb gemológiai központjává tették. Gyakorlatilag egy AGS által kiadott tanúsítvány garantálja a gyémánt pontos értékét és elemzését.

AGS Diamond Certification

EGL Diamond Certification

Az Európai Gemológiai Laboratóriumot több, mint 30 évvel ezelőtt hozták létre Belgiumban. az EGL elkötelezte magát amellett, hogy megóvja az ékszerkereskedelem integritását és előmozdítsa a közérdeklődést a gyémántok felé. Mindehhez alkalmazza a tudományos alátámasztásokat, az innovációt, különféle oktatásokat és szorgalmazza a kimagasló szolgáltatás közvetítését a vásárlók felé.

A Laboratórium engedélyezte a drágakövek vadonatúj osztályzási módszerének bevezetését és a fejlett kuttások elvégzését fizikusok, geológusok és ásvány szakértők bevonásával. Az EGL certifikát egy rendkívül értékes dokumentum, amely segíti a vásárlókat a gyémánt vásárlás folyamatában és megmutatja nekik a drágakövek alapos megismerésének szabályait.

EGL Diamond Certification

Nemzetközi Gemológia Intézet tanúsítvány

Az 1975-ben alapított Nemzetközi Gemológiai Intézet, vagyis az IGI, a világ legnagyobb független gemológiai laboratóriuma, valamennyi nagyobb gyémánt központban megtalálható. Az IGI küldetése, hogy az ékszerészek és a vásárlók számára kiterjedt oktatási programokat és megbízható gyémánt-, és ékszerminősítést nyújtson.

Az IGI tanúsítvány a gyémánt tulajdonságainak részletes elemzéséből áll, amely több független, gemológia szakértő bevonásával készült.

IGI Diamond Certification

HRD Gyémánt Certifikát

A Hoge Raad voor Diamant (HRD) - vagyis a "Gyémánt Főtanács" - 1973-ban, Antverpenben jött létre, mint a GIA európai szakmai társszervezete. A globális gyémántkereskedelem képviseletében az állami kormányzatok és a gyémánt szervezetek számára, a HRD figyelemmel kíséri és riportolja a világ gyémánt kereskedelmének több, mint felét. Mind az export, mind az import területeket figyelemmel kísérve.

A HRD a gyémántiparban, a fejlett kutatás és oktatás élvonalában helyezkedik el. A nemzetközileg is elfogadott szabványok alapján a HRD gyémánt tanúsítványt nagyra becsülik az ékszerészek és a fogyasztók.

HRD Diamond Certification

Gyakran ismételt kérdések


Mennyi grammja?

Nem tudom. Mivel mi kézi készítésű ékszerekkel foglalkozunk így lehet hogy egy 2 grammos medálon 1 hétig dolgozunk mire elkészül ezért ezekre a termékekre nem lehet általánosítani. A vékonyabb olcsóbb karikagyűrűk melyeket géppel készítenek illetve gépi láncoknál ahol pontosan ki lehet számolni hogy 1 óra alatt mennyi ékszer jön ki a gép másik végén ott szoktak gramm árakat kiírni. Minden ékszer más, más munkát , tervezést munkafolyamatokat igényel amit előre megmondani pontosan nem lehet csak a sorozatgyártott daraboknál.

Hány karátos aranyból készíttessük karikagyűrűinket?

Itthon a 14, és a 18 karátos aranyötvözetek használata a leggyakoribb. Az ötvözésre azért van szükség, mert a színarany igen puha képlékeny anyag. Más fémek hozzáadásával keményebb lesz, illetve többféle színű alapanyagot is elő tudunk állítani.

A 18 karátos aranynak több az aranytartalma a 14 karátossal szemben, ezért az puhább . Mivel a karikagyűrűnket nap, mint nap viseljük ezért célszerűbb a 14 karátos ötvözeteket választani. Több színű karikagyűrűnél viszont mivel a 18 karátos sárga arany sötétebb színű ezért fehérrel kombinálva a végeredmény szebb, kontrasztosabb lesz , jobban elkülönülnek a színek. Kérdezz segítünk!

Vásárláskor beszámolunk tört aranyat, megunt javíthatatlan ékszert?

Természetesen van rá mód. Akár a teljes vételárat ki tudjátok fizetni tört arannyal.

Milyen ékköveket tartalmazzanak ékszereink?

A karikagyűrűk, jegygyűrűk szimbolikus értéket képviselnek , az általunk készített ékszerek örökölhetőek , tehát olyan minőségű alapanyagokat használunk, melyek hosszú ideig megőrzik minőségüket.
Utánzatot, szintetikus anyagot vagy műterméket nem használunk és nem is ajánljuk ezek megvásárlását. Ezek inkább divat "ékszerekbe" valók melyek olcsók és ha tönkremennek 1-2 éven belül nem fáj a szívünk ( annyira ). Mi nem erre törekszünk, hanem arra, hogyha gyermekünk felnő, elővehesse anyu ékszereit és hordja tovább. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy olyan ékszert válasszunk, mely megfelel az életmódunknak. Gyöngyös , puha követ tartalmazó gyűrűt ne válasszunk mindennapi viseletnek, mert az biztosan meg fog sérülni. Kérje ki véleményünket mielőtt dönt!

Fontosabb tudnivalók a gyémántokról. "Csak gyémántköves ékszeretek van brill nincs"?

A gyémánt legkeményebb drágakő. Karikagyűrűk, jegyékszerek szimbolikus köve. Éppen ezért a legértékállóbb is, hiszen évszázadok alatt is megmarad formája szépsége.? Értékének négy fontos meghatározó tényezője van:
1., Mennyi a kő súlya ? A drágakövek súlyának mértékegysége a karát 1 Ct =0,2 gr.
2., Tisztaság . Mennyi apró zárványt vagy hibát tartalmaz kövünk.
3., Szín . Milyen színű illetve mennyire színtelen az adott gyémánt.
4., Vágás, Csiszolás , Mennyire sikerült az adott formát a legszebben legtökéletesebben megcsiszolni.
Ezeken kívül fontos még a gyémánt formája is . Ugyan olyan tömegű, színű és tisztaságú briliáns csiszolású gyémánt ( KEREK ) drágább mint egy princess ( SZÖGLETES ). A brill vagy briliáns csak egy formát jelent . Bármilyen kő lehet briliáns csiszolású, de attól az még nem lesz gyémánt. Vigyázzunk, több ékszeren vagy csomagolásán van feltűntetve az hogy ( briliant cut vagy with briliant stone ) ezek biztosan nem gyémántot tartalmaznak hanem briliáns csiszolású műterméket , üveget stb. Ezek hamar tönkremennek, megvásárláskor szépek nagyon olcsók de nem gyémántok nincs értékük.

Certificatot adnak a megvásárolt ékszerhez?

Ilyenkor meg szoktam kérdezni hogy tudja-e hogy mi az ? Sajnos itthon szinte minden üzlet úgy hirdeti magát hogy ad , de ez a legtöbb esetben nem egy valódi certificate hanem egy papír ami esetleg laminálva van, vagy igényes műanyag kártya és ráírják hogy milyen minőségű drágakövet tartalmaz az adott ékszer. Amivel semmi baj nincs csak nem certificate hanem mondjuk egy igazolás vagy ékszer kísérő ami tartalmazza az ékszerben található anyagok minőségét de hivatalos szakértő, labor nem vizsgálta be. A valódi certificate ( GIA, HRD , IGI, EGL ) egy labor által bevizsgált gyémánt irata ,melyen a gyémánt összes tulajdonsága fel van tüntetve .Ezek az okiratok ellenőrizhetőek mivel a másolatuk megtalálható a laborban így ellenőrizhető az irat valódisága ( némely labornál on-line módon is ). Vannak kövek melyekbe ezen vizsgálat számát lézerrel beégetik a gyémántba így ellenőrizhető hogy valóban az a kő tartozik az okirathoz. Ez a vizsgálat sok pénzbe kerül de biztonságot ad a vevőnek és az eladónak is , kisebb gyémántokhoz nem készülnek illetve nem érdemes csináltatni mert többe kerül néha mint maga a kő. Természetesen a nagyobb gyémántokhoz adunk nemzetközi labor által kiadott certificatot , ha az ön által kinézett ékszerhez nincs ilyen akkor kérheti ugyanazt az ékszert egy olyan kővel amihez tartozik ilyen okirat. A pici köves ékszereinkhez természetesen mi is adunk igazolást a felhasznált anyagok tekintetében de ezt mi vásárlási bizonylatnak hívjuk. Cégünk egyik tulajdonosa aki egyben kőfoglalónk, Izraeli iskolában végzett gyémántszakértő.

Ragasztva vannak a kövek?

A drágaköveket mikroszkóp segítségével foglaljuk ékszereinkbe. Sokféle foglalási mód van, de mindben közös hogy az ékszer anyagát dolgozzuk rá a drágakövekre.

Melyik a jobb a fényes vagy a matt felület?

Nagyon szép mindkettő, kinek melyik tetszik. A fényes felület idővel karcolódik, mattul a matt felület pedig kifényesedik. Megijedni nem kell, fel lehet később polírozni vagy új matt felületet képezni, minimális a költsége. Nagyon szép egy kétszínű gyűrűnél, ha az egyik szín matt a másik pedig fényes. Minél durvább egy matt felület annál tovább tart. Volt aki 2-3 hónap után jelentkezett hogy szeretné eltűntetni az apró karcokat gyűrűjéről , amit szívesen megcsinálunk de figyelembe kell venni hogy minden polírozás vagy mattítás pici anyagvesztéssel jár. Tehát ha túl sűrűn polírozgatjuk előbb utóbb elfogy az ékszer. Az általunk készített ékszereket természetesen ingyen karbantartjuk, tisztítjuk.

Melyik kezünkön hordjuk karikagyűrűnket?

Minden kultúra más.
A legelterjedtebb hagyomány, KÖZÉP EURÓPÁBAN hogy az eljegyzéskor a bal kézen, majd a házasságot követően a jobb kézen viselik a karikagyűrűt.
Ezzel a hagyománnyal csak az a baj hogy a gyűrűs ujjunk a két kézen általában nem egyforma és a pár hónapja vásárolt ékszert át kell alakítani vagy rosszabb esetben ha nem lehet méretezni újat kell készíteni. Tehát ez így nem praktikus illetve feleslegesen kidobott pénz. Egy másik elképzelés szerint a szív oldalán kell hordani. Az én véleményem szerint ott hordjátok a gyűrűket ahol elméletileg életetek végéig viselni fogjátok így elkerülhető hogy rövid időn belül méretezni kell az ékszert. A másik dolog talán a praktikusság , mivel az emberek nagy része jobb kezes így mindent evvel a kezünkkel csinálunk, tehát ha a másik kezünkön hordjuk karikagyűrűnket kevésbé kopik karcolódik és a mindennapi életben kevésbé akadályoz minket viselése.

A gyűrűk méretein lehet változtatni? Nem tudom a méretét mit tegyek?

A méret igen kényes téma. Mivel az emberek nagy részénél 1 napon belül is változik minimálisan az ujjméret, nehéz megállapítani a helyes méretet. Más érzés téli hideg hónapokban egy gyűrű viselése, mint nyáron meleg izzadt kézen, amikor szinte rátapad a karikagyűrű ujjunkra. Karikagyűrű méretének választásánál mindig körültekintően illetve a több éves tapasztalataink alapján segítünk a választásban. Utólagos méretezés szinte minden esetben lehetséges , karikagyűrűknél melyek bonyolultabbak 1-2 szám valószínűleg lehetséges az egyszerűbb hagyományos karikagyűrűknél akár több szám is . A női gyűrűknél ( eljegyzési gyűrű, jegygyűrű, szoliterek ) sokkal nagyobb esély van akár 5-8 szám méretezésére anélkül hogy ez látszódna. Tehát ha a meglepetést nem szeretnéd elrontani és nem tudod a méretet illetve nem tudsz olyan gyűrűt hozni amit hord és tudod hogy jó rá akkor utólag ingyenesen a helyes méretre állítjuk pár nap alatt , ha akkorát tévednél hogy ez nem lehetséges költségmentesen legyártjuk az új gyűrűt a megbeszélt időpontra. Kész ékszereinkből válogatva sokan rögtön méreteztetni szeretnék a gyűrűt mert kicsinek vagy nagynak találják és szeretnék hogy átadáskor jó legyen. Erről mindenkit lebeszélnék ha csak nem 100%-ig biztos a méretben . Általában így sem lesz jó és elesik attól a lehetőségtől hogy kicseréljük másra ha esetleg nem áll jól párunkon az ékszer vagy nem tetszik mivel már előre szétvágatta a gyűrűt. Vagy a másik lehetőség hogy kétszer kell méretezni és minél többször elvágjuk, forrasztjuk annál több a hibalehetőség illetve minimálisan vékonyodik az ékszer.
Hívjon!