A gyémánt fluoreszkálása

Egy eladásra kész gyémánt lágy, kékes árnyalatban fluoreszkál UV vagy ultraibolya fény alá helyezve. A fluoreszkáló hatás egy igen fontos szempont egy gyémánt megvásárlásakor. Bizonyos gyémántok hajlamosak a fluoreszkálásra, lágy fényt bocsátanak ki ultraibolya fényben. A fluoreszkáló hatás nagyjából a gyémántok 30%-át jellemzi és fontos szempont, ha vásárlásra adjuk a fejünket.

Gyémánt fluoreszkálás

Amikor az UV fény és a fluoreszkáló hatós egymásba ütközik, a kő ragyogást bocsát ki magából. Ez leginkább kék, de előfordulhatnak a zöld, sárga és fehér árnyalatai is. A fluoreszkáló hatás különböző intenzitású lehet. A drágakövekkel foglalkozó tudósok laboratóriumi vizsgálatok során a “GIA gyémánt fluoreszkálási szint” szerint osztályozzák a köveket. A besorolás az "egyáltalán nem" és a "nagyon erősen" skála között mozog.

Nincs, Elhanyagolható
Nincs fluoreszkáló hatás, nincs hatással a színre.
Halvány, enyhe
Gyenge fluoreszkáló hatás, nincs jelentős hatással a színre (alig érzékelhető).
Közepes
Átlagos fluoreszkáló hatás, minimális befolyás a színre.
Erős, kifejezetten erős
Erős fluoreszkáló hatás, jelentős befolyással a színre.

Fontos szempont egy gyémánt fluoreszkálása?

Néhány gyémánt esetében a fluoreszkálás megléte opálos, ködös, zavaros megjelenést eredményez. Emiatt ezek a kövek alacsonyabb értékkel bírnak, mint azok a darabok, melyek a közepes besorolást kapták az ezt vizsgáló skálán. Ha egy erősen fluoreszkáló gyémántot választott, vegye fel a kapcsolatot egy gyémánt szakértővel, hogy vásárlás előtt szemrevételezéssel ellenőrizze.

Befolyásolja-e a gyémánt értékét a fluoreszkáló hatás?

A fluoreszkáló hatás javíthat vagy ronthat a gyémánt szépségén. A kékes árnyalat egy alacsonyabb szín tulajdonsággal rendelkező gyémánt esetében kifejezetten kedvező lehet, hiszen szinte kioltja ezzel a fénnyel halványsárga tónust, ami egy színtelen megjelenést eredményez. Egy magas besorolású kő esetében viszont pont ellenkező hatást vált ki.

Becslések szerint körülbelül a gyémántok 30%-át jellemzi ez a tulajdonság, ezért viszonylag nagy az esélye, hogy belefut egy ilyen darabba, ha gyémánt vásárlásra készül.

Gyémánt fluoreszkálás hatása

Hogyan befolyásolja a fluoreszkálás a gyémánt értékét?

Bizonyos esetekben ez a tulajdonság nincs befolyással az árra, más esetekben viszont nagy szerepet játszik. A színtelen darabok, melyek D-F besorolást kaptak érhetnek kevesebbet, ha UV fény alatt fluoreszkáló hatást mutatnak. Ezt sok esetben hibás tulajdonságnak tekintik, így a kő a magas besorolástól függetlenül már nem érhet annyit. Sokan úgy vélik, hogy ez a kékes fény ködös, opálos megjelenést kölcsönöz, mely silány megjelenéssel jár együtt. Az I-M színskála besorolással rendelkező kövek esetében ez pont ellenkezőleg alakul, ők ezáltal kifejezetten a prémium kategóriába kerülhetnek. Hogy miért? A fluoreszkáló hatás következtében fellépő kékes árnyalat lényegében kioltja a halvány sárgás hatást, így ezek a kövek feljebb kerülnek a ranglétrán és magasabb minőséget képviselnek.

 

Gyémánt fluoreszkálás érték

A GIA tanulmány

Noha sok a hamis és félreértelmezett elgondolás arról, hogy ez a tulajdonság végtére jó vagy rossz, érdemes megfontolni a GIA által kidolgozott mélyreható tanulmányt a témáról: "A GIA-tanulmányok azt bizonyítják, hogy a gyémántok túlnyomó többsége esetében ez a hatás nem befolyásolja különösebben a megjelenést. A tanulmány azt mutatta ki, hogy egy átlag ember nem tud különbséget tenni, illetve nem lát különbséget fluoreszkáló és színtelen kövek között. Sok esetben a megfigyelők a közepes és erős fluoreszkáló tulajdonsággal rendelkező gyémántot részesítették előnyben. Viszonylag ritkán a nagyon erős kékes fényt kibocsátó darabok kicsit olajos, ködös hatást eredményeznek, ezek előfordulása kevesebb, mint 0,2% volt a GIA által vizsgált kövek esetében.

GIA tanulmány

Az éjszakába készül?

A fluoreszkáló hatás elég ritkán mutatkozik meg, kivéve, ha a gyémánt UV fény alá kerül. Vessen a kőre egy pillantást, kapcsolja ki-be a fényt, hogy lássa a különbséget természetes és UV fény esetében.

Hogyan különböztessük meg a fluoreszkáló darabokat színtelen társaiktól?

Az 1997-es GIA tanulmány szerint egy gyémánt fluoreszkálása nincs hatással a küllemére, ha fejjel lefelé látjuk. Azonban ha megfordítjuk, egy átlag ember számára is látható a különbség, ha a gyémánt erős vagy nagyon erős kékes hatást bocsát ki. Azonban ahogyan már fentebb említettük, a különbség nem egy negatív tulajdonság, sőt, bizonyos kövek esetében még javíthatja is annak besorolási fokát.

Gyémánt fluoreszkálás megkülönböztetése

Vásárolhatok fluoreszkáló gyémántot?

A végső elhatározás nyilvánvalóan az Öné, azonban arra mindig emlékezzen, hogy a szín, a kivágás, a tisztaság és a karát sokkal fontosabb szempont, mint a fluoreszkálás megléte. Mivel a kékes fény nem befolyásolja negatívan a kő kinézetét, így nem kell, hogy fontos szerepe legyen a döntésben. Az tény, hogy néhány vásárló szívesebben választja ezeket a gyémántokat a kicsit kedvezőbb áruk miatt. Mielőtt gyémántot vásárol, beszéljen az eladóval és bizonyosodjon meg róla, hogy a gyémánt minden tulajdonságára felhívta a figyelmét és csak ezután döntsön, melyiket választja, melyiket foglaltatja ékszerbe.

Gyakran ismételt kérdések


Mennyi grammja?

Nem tudom. Mivel mi kézi készítésű ékszerekkel foglalkozunk így lehet hogy egy 2 grammos medálon 1 hétig dolgozunk mire elkészül ezért ezekre a termékekre nem lehet általánosítani. A vékonyabb olcsóbb karikagyűrűk melyeket géppel készítenek illetve gépi láncoknál ahol pontosan ki lehet számolni hogy 1 óra alatt mennyi ékszer jön ki a gép másik végén ott szoktak gramm árakat kiírni. Minden ékszer más, más munkát , tervezést munkafolyamatokat igényel amit előre megmondani pontosan nem lehet csak a sorozatgyártott daraboknál.

Hány karátos aranyból készíttessük karikagyűrűinket?

Itthon a 14, és a 18 karátos aranyötvözetek használata a leggyakoribb. Az ötvözésre azért van szükség, mert a színarany igen puha képlékeny anyag. Más fémek hozzáadásával keményebb lesz, illetve többféle színű alapanyagot is elő tudunk állítani.

A 18 karátos aranynak több az aranytartalma a 14 karátossal szemben, ezért az puhább . Mivel a karikagyűrűnket nap, mint nap viseljük ezért célszerűbb a 14 karátos ötvözeteket választani. Több színű karikagyűrűnél viszont mivel a 18 karátos sárga arany sötétebb színű ezért fehérrel kombinálva a végeredmény szebb, kontrasztosabb lesz , jobban elkülönülnek a színek. Kérdezz segítünk!

Vásárláskor beszámolunk tört aranyat, megunt javíthatatlan ékszert?

Természetesen van rá mód. Akár a teljes vételárat ki tudjátok fizetni tört arannyal.

Milyen ékköveket tartalmazzanak ékszereink?

A karikagyűrűk, jegygyűrűk szimbolikus értéket képviselnek , az általunk készített ékszerek örökölhetőek , tehát olyan minőségű alapanyagokat használunk, melyek hosszú ideig megőrzik minőségüket.
Utánzatot, szintetikus anyagot vagy műterméket nem használunk és nem is ajánljuk ezek megvásárlását. Ezek inkább divat "ékszerekbe" valók melyek olcsók és ha tönkremennek 1-2 éven belül nem fáj a szívünk ( annyira ). Mi nem erre törekszünk, hanem arra, hogyha gyermekünk felnő, elővehesse anyu ékszereit és hordja tovább. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy olyan ékszert válasszunk, mely megfelel az életmódunknak. Gyöngyös , puha követ tartalmazó gyűrűt ne válasszunk mindennapi viseletnek, mert az biztosan meg fog sérülni. Kérje ki véleményünket mielőtt dönt!

Fontosabb tudnivalók a gyémántokról. "Csak gyémántköves ékszeretek van brill nincs"?

A gyémánt legkeményebb drágakő. Karikagyűrűk, jegyékszerek szimbolikus köve. Éppen ezért a legértékállóbb is, hiszen évszázadok alatt is megmarad formája szépsége.? Értékének négy fontos meghatározó tényezője van:
1., Mennyi a kő súlya ? A drágakövek súlyának mértékegysége a karát 1 Ct =0,2 gr.
2., Tisztaság . Mennyi apró zárványt vagy hibát tartalmaz kövünk.
3., Szín . Milyen színű illetve mennyire színtelen az adott gyémánt.
4., Vágás, Csiszolás , Mennyire sikerült az adott formát a legszebben legtökéletesebben megcsiszolni.
Ezeken kívül fontos még a gyémánt formája is . Ugyan olyan tömegű, színű és tisztaságú briliáns csiszolású gyémánt ( KEREK ) drágább mint egy princess ( SZÖGLETES ). A brill vagy briliáns csak egy formát jelent . Bármilyen kő lehet briliáns csiszolású, de attól az még nem lesz gyémánt. Vigyázzunk, több ékszeren vagy csomagolásán van feltűntetve az hogy ( briliant cut vagy with briliant stone ) ezek biztosan nem gyémántot tartalmaznak hanem briliáns csiszolású műterméket , üveget stb. Ezek hamar tönkremennek, megvásárláskor szépek nagyon olcsók de nem gyémántok nincs értékük.

Certificatot adnak a megvásárolt ékszerhez?

Ilyenkor meg szoktam kérdezni hogy tudja-e hogy mi az ? Sajnos itthon szinte minden üzlet úgy hirdeti magát hogy ad , de ez a legtöbb esetben nem egy valódi certificate hanem egy papír ami esetleg laminálva van, vagy igényes műanyag kártya és ráírják hogy milyen minőségű drágakövet tartalmaz az adott ékszer. Amivel semmi baj nincs csak nem certificate hanem mondjuk egy igazolás vagy ékszer kísérő ami tartalmazza az ékszerben található anyagok minőségét de hivatalos szakértő, labor nem vizsgálta be. A valódi certificate ( GIA, HRD , IGI, EGL ) egy labor által bevizsgált gyémánt irata ,melyen a gyémánt összes tulajdonsága fel van tüntetve .Ezek az okiratok ellenőrizhetőek mivel a másolatuk megtalálható a laborban így ellenőrizhető az irat valódisága ( némely labornál on-line módon is ). Vannak kövek melyekbe ezen vizsgálat számát lézerrel beégetik a gyémántba így ellenőrizhető hogy valóban az a kő tartozik az okirathoz. Ez a vizsgálat sok pénzbe kerül de biztonságot ad a vevőnek és az eladónak is , kisebb gyémántokhoz nem készülnek illetve nem érdemes csináltatni mert többe kerül néha mint maga a kő. Természetesen a nagyobb gyémántokhoz adunk nemzetközi labor által kiadott certificatot , ha az ön által kinézett ékszerhez nincs ilyen akkor kérheti ugyanazt az ékszert egy olyan kővel amihez tartozik ilyen okirat. A pici köves ékszereinkhez természetesen mi is adunk igazolást a felhasznált anyagok tekintetében de ezt mi vásárlási bizonylatnak hívjuk. Cégünk egyik tulajdonosa aki egyben kőfoglalónk, Izraeli iskolában végzett gyémántszakértő.

Ragasztva vannak a kövek?

A drágaköveket mikroszkóp segítségével foglaljuk ékszereinkbe. Sokféle foglalási mód van, de mindben közös hogy az ékszer anyagát dolgozzuk rá a drágakövekre.

Melyik a jobb a fényes vagy a matt felület?

Nagyon szép mindkettő, kinek melyik tetszik. A fényes felület idővel karcolódik, mattul a matt felület pedig kifényesedik. Megijedni nem kell, fel lehet később polírozni vagy új matt felületet képezni, minimális a költsége. Nagyon szép egy kétszínű gyűrűnél, ha az egyik szín matt a másik pedig fényes. Minél durvább egy matt felület annál tovább tart. Volt aki 2-3 hónap után jelentkezett hogy szeretné eltűntetni az apró karcokat gyűrűjéről , amit szívesen megcsinálunk de figyelembe kell venni hogy minden polírozás vagy mattítás pici anyagvesztéssel jár. Tehát ha túl sűrűn polírozgatjuk előbb utóbb elfogy az ékszer. Az általunk készített ékszereket természetesen ingyen karbantartjuk, tisztítjuk.

Melyik kezünkön hordjuk karikagyűrűnket?

Minden kultúra más.
A legelterjedtebb hagyomány, KÖZÉP EURÓPÁBAN hogy az eljegyzéskor a bal kézen, majd a házasságot követően a jobb kézen viselik a karikagyűrűt.
Ezzel a hagyománnyal csak az a baj hogy a gyűrűs ujjunk a két kézen általában nem egyforma és a pár hónapja vásárolt ékszert át kell alakítani vagy rosszabb esetben ha nem lehet méretezni újat kell készíteni. Tehát ez így nem praktikus illetve feleslegesen kidobott pénz. Egy másik elképzelés szerint a szív oldalán kell hordani. Az én véleményem szerint ott hordjátok a gyűrűket ahol elméletileg életetek végéig viselni fogjátok így elkerülhető hogy rövid időn belül méretezni kell az ékszert. A másik dolog talán a praktikusság , mivel az emberek nagy része jobb kezes így mindent evvel a kezünkkel csinálunk, tehát ha a másik kezünkön hordjuk karikagyűrűnket kevésbé kopik karcolódik és a mindennapi életben kevésbé akadályoz minket viselése.

A gyűrűk méretein lehet változtatni? Nem tudom a méretét mit tegyek?

A méret igen kényes téma. Mivel az emberek nagy részénél 1 napon belül is változik minimálisan az ujjméret, nehéz megállapítani a helyes méretet. Más érzés téli hideg hónapokban egy gyűrű viselése, mint nyáron meleg izzadt kézen, amikor szinte rátapad a karikagyűrű ujjunkra. Karikagyűrű méretének választásánál mindig körültekintően illetve a több éves tapasztalataink alapján segítünk a választásban. Utólagos méretezés szinte minden esetben lehetséges , karikagyűrűknél melyek bonyolultabbak 1-2 szám valószínűleg lehetséges az egyszerűbb hagyományos karikagyűrűknél akár több szám is . A női gyűrűknél ( eljegyzési gyűrű, jegygyűrű, szoliterek ) sokkal nagyobb esély van akár 5-8 szám méretezésére anélkül hogy ez látszódna. Tehát ha a meglepetést nem szeretnéd elrontani és nem tudod a méretet illetve nem tudsz olyan gyűrűt hozni amit hord és tudod hogy jó rá akkor utólag ingyenesen a helyes méretre állítjuk pár nap alatt , ha akkorát tévednél hogy ez nem lehetséges költségmentesen legyártjuk az új gyűrűt a megbeszélt időpontra. Kész ékszereinkből válogatva sokan rögtön méreteztetni szeretnék a gyűrűt mert kicsinek vagy nagynak találják és szeretnék hogy átadáskor jó legyen. Erről mindenkit lebeszélnék ha csak nem 100%-ig biztos a méretben . Általában így sem lesz jó és elesik attól a lehetőségtől hogy kicseréljük másra ha esetleg nem áll jól párunkon az ékszer vagy nem tetszik mivel már előre szétvágatta a gyűrűt. Vagy a másik lehetőség hogy kétszer kell méretezni és minél többször elvágjuk, forrasztjuk annál több a hibalehetőség illetve minimálisan vékonyodik az ékszer.
Hívjon!