Szívek és Nyilak - Amit tudnia kell

Lehet, hogy korábban már találkozott a Szívek és Nyilak vagy a H&A kifejezéssel, de tudja, hogy ez valójában is mit jelent? Alapvetően, ha egy gyémántot a koronájából (a tetejéről) nézünk, akkor egy képződési mintát kell látnunk, amely 8 szimmetrikus nyilat mutat. Amikor a gyémántot a pavilonból - vagyis alulról nézzük, 8 szívnek kell láthatónak lennie. A tisztasággal és a színnel ellentétben a H&A rendszer egy emberi kéz által létrehozott hatás amit a kő tisztítási és csiszolási módja befolyásol. A tökéletesen szimmetrikus szívek és nyilak prémium árú és a legmagasabb színvonalú kézműves gyémántok a piacon, ez köszönhető a belőlük jövő tűznek és ragyogásnak. Nagyon kevés vállalat kínál valódi H&A gyémántokat, sokan renoméból piacra dobják, de kevesen képesek adatokkal alátámasztani követeléseiket. Éppen ezért fontos, hogy tudd, mit keresel a Szívek és Nyilak gyémántban.

A Szívek ls Nyilak gyémántjainak története

Az 1970-es években a Firescope nevű eszközt (néha H&A nézőnek hívják) egy Kazumi Okuda nevű gemológus fejlesztette ki, amely lehetővé tette, hogy az irányított fény visszaverődjön a gyémántról, hogy megtekinthesse annak belső szerkezetét. Az eszköz koncepciója, hogy szigorú vizsgálati feltételek mellett tükrözze a fényt egy gyémántra, különböző színű fényt használjon meghatározott szögekben, hogy képet nyújtson, amely ideális esetben a szívek és a nyilak mintázatának adja ki. Ez egy egyszerű szerkezet, amely az első létrehozásától kezdve alig változott.

A Szívek és Nyilak mintát eredetileg véletlenül fedezte fel Kinsaku Yamashita, amely 1988-ban vált védjeggyé.
Az 1990-es évek elejére a Hearts and Arrows jelenség gyorsan elterjedt Japánból Amerikába, és ez lett az a köznapi név, amelyet ma a Super Ideal csiszolt gyémántokkal társítunk.

Mire kell figyelni a Szívek és Nyilak megtekintésekor

Egy gyémánt megvizsgálásakor - amint azt fentebb bemutattuk - 8 szívet és 8 nyilat kell kirajzolnia, de ezeknek az alakzatoknak a elhelyezése, szimmetriája és mérete fontos szerepet játszik a szív és a nyilak tényleges osztályozásában. Ezeket kell mindenképp keresnünk:

 • A gyémántnak 8 nyíllal és 8 szívvel kell rendelkeznie - Ha nincs mindegyikből 8, akkor ez nem egy Szívek és Nyilak gyémánt.
 • Szimmetria - Minden alakzatnak szimmetrikusnak kell lennie, és a szimmetria mellett tükörként kell tükröződnie a vele szemben állókkal szemben. Fontos, hogy ne keverjük az optikai szimmetriát a szimmetriával a GIA tanúsítványban - bár ugyanazon a koncepción futnak, 2 különböző entitásról van szó.
 • Méret - Minden szívnek és nyílnak azonos méretűnek kell lennie az egész gyémántban.
 • Egységes forma - A szíveknek úgy kell kinézniük, mint a szíveknek, a nyilaknak pedig egyenletes alakú nyilaknak kell lenniük minden szempontból.
 • Egyenlő távolság - Minden alakzatnak egyenlő távolságra kell lennie a szomszédjától, és egyenlő távolságra a vele ellentétes alakzatoktól.
 • Illeszkedés - A nyilaknak be kell illeszkedniük a szívek közötti résbe
 • Színezés - A szíveknek egyszínűnek kell lenniük, nem lehetnek két tónusúak, azonban ez egy kisebb befolyásoló tulajdonság.

Gyémánt szívek és nyilak

Hogyan osztályozzák a H&A gyémántokat?

Röviden: nincsenek osztályozva. Sem a GIA, sem az AGSL nem veszi figyelembe a gyémánt H&A csiszolást, és ebből adódóan Ideal Cut osztályozású lesz egy H&A gyémánt is, annak ellenére, hogy szimmetria szempontjából „Kiválónak” minősítették. Ugyanez vonatkozhat egy adott H&A csiszolt gyémántra is, valódi H&A szimmetrikus mintázatot mutathat, eleget téve a fentiekben ismertetett összes kritériumnak, de nem biztos, hogy ideális csiszolású gyémánt. Csak igazoltan ideális szabású gyémántokat, amelyek valódi szívek és nyilak mintázatúak nevezhetünk Super Ideal Cut-nak. Jelenleg nincs ipari szabványosítás a H&A gyémántok számára, és csak egy ASGL Platinum tanúsítvány mutatja az ASET képet a Szívek és Nyilak mintáról.

Miért drágább a H&A gyémánt?

Egyszerűen megfogalmazva annak a magas minőségű kivitelezésnek köszönhető, amely a H&A gyémánt precíziós csiszolását és fényezését eredményezi, ez határozza meg a magas piaci árát. A H&A minta létrehozása magas technikai tudást feltételez, időigényes és hatalmas készségeket igényel. A H&A mintázás valójában optikai csalódás, amelyet a metszetek csiszolása és létrehozása okoz, és amikor a fény visszatükröződik a szemre, alakot hoz létre. 12 oldalra van szükség egy szív létrehozásához, melyet viszont egy nyíl kreálására használnak, bármilyen kisebb eltérés megzavarhatja a mintát és tönkreteheti a hatást, így a gyémánt nem lesz jogosult a H&A státuszra. A oldalak elhelyezésének fontossága a szíveken múlik, helyes szívrétegek nélkül a nyilak nem lesznek pontosak. Egy kerek, ragyogóan csiszolt gyémánton 57 fazettát kell tökéletesen megalkotni, hogy H&A mintát nyújtsanak. Ezen aspektusok lebontása jól jelzi a H&A gyémánt létrehozásának kivitelezését. A szempontok a következőkből állnak:

 • 1 x Tábla oldal
 • 8 x Csillag oldal
 • 8 x Korona oldal
 • 16 x Felső öv oldal
 • 16 x Alsó öv oldal
 • 8 x Pavilon oldal

Gyémánt szívek és nyilak

A fenti kép megmutatja az oldalak egymáshoz való viszonyát, és ezáltal azt, hogy milyen nehéz létrehozni a H&A gyémántot.
A H&A-t hihetetlen nehéz tökéletesen létrehozni, becslések szerint még a kerek briliáns csiszolású gyémántok felső 0,1% -a is mutat valamilyen kisebb hibát a tökéletes H&A mintázatból. Kisebb eltérések elfogadhatók, de csak addig, amíg a mintázat integritása a helyén marad.

Miért válassz Szívek és Nyilak gyémántot?

A H&A gyémánt csiszolási módja diktálja a tüzet, amelyet a kő kibocsáthat. Bár az Ideal Cut gyémánt tökéletes szimmetriát mutathat, előfordulhat, hogy nem ugyanaz a fényvisszaverődés, mint a H&A szimmetriával. Meg kell jegyezni, hogy a H&A gyémántban látható optikai szimmetria eltér az AGS vagy GIA tanúsítványon megtekintett „szimmetriától”, még a „kiválónak” minősített gyémántnak sem lehet kiváló optikai szimmetriája. A H&A gyémánt robosztus fényvisszaveréssel rendelkezik és csillogást nyújt még rosszabb látási körülmények között is, kevés fény mellett. A H&A gyémánt mindig szikrázik és tüzet bocsát ki lágyabb fény alatt.

Létfontosságú, hogy a vásárolt gyémánt olyan besorolású legyen, amit a vállalat állít. Amint kitértünk rá, egyes vállalatok Szívek és Nyilak-ként forgalmazzák gyémántjaikat, mikor még nem érte el ezt a besorolást, ezért fontos, hogy Ön, mint ügyfél tudja, mit keres.

Gyakran ismételt kérdések


Mennyi grammja?

Nem tudom. Mivel mi kézi készítésű ékszerekkel foglalkozunk így lehet hogy egy 2 grammos medálon 1 hétig dolgozunk mire elkészül ezért ezekre a termékekre nem lehet általánosítani. A vékonyabb olcsóbb karikagyűrűk melyeket géppel készítenek illetve gépi láncoknál ahol pontosan ki lehet számolni hogy 1 óra alatt mennyi ékszer jön ki a gép másik végén ott szoktak gramm árakat kiírni. Minden ékszer más, más munkát , tervezést munkafolyamatokat igényel amit előre megmondani pontosan nem lehet csak a sorozatgyártott daraboknál.

Hány karátos aranyból készíttessük karikagyűrűinket?

Itthon a 14, és a 18 karátos aranyötvözetek használata a leggyakoribb. Az ötvözésre azért van szükség, mert a színarany igen puha képlékeny anyag. Más fémek hozzáadásával keményebb lesz, illetve többféle színű alapanyagot is elő tudunk állítani.

A 18 karátos aranynak több az aranytartalma a 14 karátossal szemben, ezért az puhább . Mivel a karikagyűrűnket nap, mint nap viseljük ezért célszerűbb a 14 karátos ötvözeteket választani. Több színű karikagyűrűnél viszont mivel a 18 karátos sárga arany sötétebb színű ezért fehérrel kombinálva a végeredmény szebb, kontrasztosabb lesz , jobban elkülönülnek a színek. Kérdezz segítünk!

Vásárláskor beszámolunk tört aranyat, megunt javíthatatlan ékszert?

Természetesen van rá mód. Akár a teljes vételárat ki tudjátok fizetni tört arannyal.

Milyen ékköveket tartalmazzanak ékszereink?

A karikagyűrűk, jegygyűrűk szimbolikus értéket képviselnek , az általunk készített ékszerek örökölhetőek , tehát olyan minőségű alapanyagokat használunk, melyek hosszú ideig megőrzik minőségüket.
Utánzatot, szintetikus anyagot vagy műterméket nem használunk és nem is ajánljuk ezek megvásárlását. Ezek inkább divat "ékszerekbe" valók melyek olcsók és ha tönkremennek 1-2 éven belül nem fáj a szívünk ( annyira ). Mi nem erre törekszünk, hanem arra, hogyha gyermekünk felnő, elővehesse anyu ékszereit és hordja tovább. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy olyan ékszert válasszunk, mely megfelel az életmódunknak. Gyöngyös , puha követ tartalmazó gyűrűt ne válasszunk mindennapi viseletnek, mert az biztosan meg fog sérülni. Kérje ki véleményünket mielőtt dönt!

Fontosabb tudnivalók a gyémántokról. "Csak gyémántköves ékszeretek van brill nincs"?

A gyémánt legkeményebb drágakő. Karikagyűrűk, jegyékszerek szimbolikus köve. Éppen ezért a legértékállóbb is, hiszen évszázadok alatt is megmarad formája szépsége.? Értékének négy fontos meghatározó tényezője van:
1., Mennyi a kő súlya ? A drágakövek súlyának mértékegysége a karát 1 Ct =0,2 gr.
2., Tisztaság . Mennyi apró zárványt vagy hibát tartalmaz kövünk.
3., Szín . Milyen színű illetve mennyire színtelen az adott gyémánt.
4., Vágás, Csiszolás , Mennyire sikerült az adott formát a legszebben legtökéletesebben megcsiszolni.
Ezeken kívül fontos még a gyémánt formája is . Ugyan olyan tömegű, színű és tisztaságú briliáns csiszolású gyémánt ( KEREK ) drágább mint egy princess ( SZÖGLETES ). A brill vagy briliáns csak egy formát jelent . Bármilyen kő lehet briliáns csiszolású, de attól az még nem lesz gyémánt. Vigyázzunk, több ékszeren vagy csomagolásán van feltűntetve az hogy ( briliant cut vagy with briliant stone ) ezek biztosan nem gyémántot tartalmaznak hanem briliáns csiszolású műterméket , üveget stb. Ezek hamar tönkremennek, megvásárláskor szépek nagyon olcsók de nem gyémántok nincs értékük.

Certificatot adnak a megvásárolt ékszerhez?

Ilyenkor meg szoktam kérdezni hogy tudja-e hogy mi az ? Sajnos itthon szinte minden üzlet úgy hirdeti magát hogy ad , de ez a legtöbb esetben nem egy valódi certificate hanem egy papír ami esetleg laminálva van, vagy igényes műanyag kártya és ráírják hogy milyen minőségű drágakövet tartalmaz az adott ékszer. Amivel semmi baj nincs csak nem certificate hanem mondjuk egy igazolás vagy ékszer kísérő ami tartalmazza az ékszerben található anyagok minőségét de hivatalos szakértő, labor nem vizsgálta be. A valódi certificate ( GIA, HRD , IGI, EGL ) egy labor által bevizsgált gyémánt irata ,melyen a gyémánt összes tulajdonsága fel van tüntetve .Ezek az okiratok ellenőrizhetőek mivel a másolatuk megtalálható a laborban így ellenőrizhető az irat valódisága ( némely labornál on-line módon is ). Vannak kövek melyekbe ezen vizsgálat számát lézerrel beégetik a gyémántba így ellenőrizhető hogy valóban az a kő tartozik az okirathoz. Ez a vizsgálat sok pénzbe kerül de biztonságot ad a vevőnek és az eladónak is , kisebb gyémántokhoz nem készülnek illetve nem érdemes csináltatni mert többe kerül néha mint maga a kő. Természetesen a nagyobb gyémántokhoz adunk nemzetközi labor által kiadott certificatot , ha az ön által kinézett ékszerhez nincs ilyen akkor kérheti ugyanazt az ékszert egy olyan kővel amihez tartozik ilyen okirat. A pici köves ékszereinkhez természetesen mi is adunk igazolást a felhasznált anyagok tekintetében de ezt mi vásárlási bizonylatnak hívjuk. Cégünk egyik tulajdonosa aki egyben kőfoglalónk, Izraeli iskolában végzett gyémántszakértő.

Ragasztva vannak a kövek?

A drágaköveket mikroszkóp segítségével foglaljuk ékszereinkbe. Sokféle foglalási mód van, de mindben közös hogy az ékszer anyagát dolgozzuk rá a drágakövekre.

Melyik a jobb a fényes vagy a matt felület?

Nagyon szép mindkettő, kinek melyik tetszik. A fényes felület idővel karcolódik, mattul a matt felület pedig kifényesedik. Megijedni nem kell, fel lehet később polírozni vagy új matt felületet képezni, minimális a költsége. Nagyon szép egy kétszínű gyűrűnél, ha az egyik szín matt a másik pedig fényes. Minél durvább egy matt felület annál tovább tart. Volt aki 2-3 hónap után jelentkezett hogy szeretné eltűntetni az apró karcokat gyűrűjéről , amit szívesen megcsinálunk de figyelembe kell venni hogy minden polírozás vagy mattítás pici anyagvesztéssel jár. Tehát ha túl sűrűn polírozgatjuk előbb utóbb elfogy az ékszer. Az általunk készített ékszereket természetesen ingyen karbantartjuk, tisztítjuk.

Melyik kezünkön hordjuk karikagyűrűnket?

Minden kultúra más.
A legelterjedtebb hagyomány, KÖZÉP EURÓPÁBAN hogy az eljegyzéskor a bal kézen, majd a házasságot követően a jobb kézen viselik a karikagyűrűt.
Ezzel a hagyománnyal csak az a baj hogy a gyűrűs ujjunk a két kézen általában nem egyforma és a pár hónapja vásárolt ékszert át kell alakítani vagy rosszabb esetben ha nem lehet méretezni újat kell készíteni. Tehát ez így nem praktikus illetve feleslegesen kidobott pénz. Egy másik elképzelés szerint a szív oldalán kell hordani. Az én véleményem szerint ott hordjátok a gyűrűket ahol elméletileg életetek végéig viselni fogjátok így elkerülhető hogy rövid időn belül méretezni kell az ékszert. A másik dolog talán a praktikusság , mivel az emberek nagy része jobb kezes így mindent evvel a kezünkkel csinálunk, tehát ha a másik kezünkön hordjuk karikagyűrűnket kevésbé kopik karcolódik és a mindennapi életben kevésbé akadályoz minket viselése.

A gyűrűk méretein lehet változtatni? Nem tudom a méretét mit tegyek?

A méret igen kényes téma. Mivel az emberek nagy részénél 1 napon belül is változik minimálisan az ujjméret, nehéz megállapítani a helyes méretet. Más érzés téli hideg hónapokban egy gyűrű viselése, mint nyáron meleg izzadt kézen, amikor szinte rátapad a karikagyűrű ujjunkra. Karikagyűrű méretének választásánál mindig körültekintően illetve a több éves tapasztalataink alapján segítünk a választásban. Utólagos méretezés szinte minden esetben lehetséges , karikagyűrűknél melyek bonyolultabbak 1-2 szám valószínűleg lehetséges az egyszerűbb hagyományos karikagyűrűknél akár több szám is . A női gyűrűknél ( eljegyzési gyűrű, jegygyűrű, szoliterek ) sokkal nagyobb esély van akár 5-8 szám méretezésére anélkül hogy ez látszódna. Tehát ha a meglepetést nem szeretnéd elrontani és nem tudod a méretet illetve nem tudsz olyan gyűrűt hozni amit hord és tudod hogy jó rá akkor utólag ingyenesen a helyes méretre állítjuk pár nap alatt , ha akkorát tévednél hogy ez nem lehetséges költségmentesen legyártjuk az új gyűrűt a megbeszélt időpontra. Kész ékszereinkből válogatva sokan rögtön méreteztetni szeretnék a gyűrűt mert kicsinek vagy nagynak találják és szeretnék hogy átadáskor jó legyen. Erről mindenkit lebeszélnék ha csak nem 100%-ig biztos a méretben . Általában így sem lesz jó és elesik attól a lehetőségtől hogy kicseréljük másra ha esetleg nem áll jól párunkon az ékszer vagy nem tetszik mivel már előre szétvágatta a gyűrűt. Vagy a másik lehetőség hogy kétszer kell méretezni és minél többször elvágjuk, forrasztjuk annál több a hibalehetőség illetve minimálisan vékonyodik az ékszer.
Hívjon!