Gyémánt karát érték

Gyémánt karát

A karát érték a gyémántok súlyának mértékegysége, minél nagyobb méretű egy gyémánt, annál ritkábban fordul elő. A karát jelölése : ct
Négy alapvető kifejezést használunk egy gyémánt kő jellemzésére: csiszolás, szín, tisztaság és a karát. A gyémántok és az általánosan értékesnek tartott drágakövek súlyának bemutatására használt alapvető mértékegység, a karát szám. 1913 óta használják hivatalos mértékegységként a karátot, mely megegyezik 0.2 gramm tömeggel vagy 0.007 unciával. A karát súlyát három tizedesjegy pontossággal mérik le és a legközelebbi százas értékre szokták kerekíteni.

A gyémántok karát mértékegységének eredete

A karát szó eredete a mediterrán-térségből ered, ahol a szentjánoskenyérfák az ősidők óta jelen vannak. Az ősi civilizációk már évszázadok óta ültettek és fogyasztottak a szentjánoskenyérfa hüvelyét, de hogyan is kapcsolódik ez pontosan a gyémántokhoz? A korabeli kereskedők hamar rájöttek, hogy a szentjánoskenyérfa magok mérete és súlya ugyanakkorák voltak, amelyek így nagyszerűen alkalmasak voltak arra, hogy megmérhessék velük a drágakövek súlyát. A mérleg egyik oldalára a drágakő került, a másik oldalon pedig addig adagolták a magokat, amíg a mérőeszköz két nyelve ki nem egyenlítődött.
Minél több szentjánoskenyérmag volt az egyik oldalon, a drágakő annál nehezebb volt a másik oldalon és annál drágábban lehetett eladni. 1 db szentjánoskenyérmag megközelítőleg megegyezik a mai modern korban használt 1 karáttal.
A Távol-Keleten tradícionálisan a gyémántokat rizsszemekkel mérték le, aminek eredményeképp kialakult a "szemcsés" kifejezés. A négyszemcsés gyémánt egyezik meg 1 modern karáttal.

Gyémánt karát eredete

A karát súlya és ára

A földkéreg rétegeiből mélyen bányászott nyers ékkövek túl kicsik vagy pedig túl silány minőségű ahhoz, hogy ragyogó és kelendőek áruk legyenek a finomékszerek piacán. Azaz, egy hétköznapi 1 karátos gyémánt előállításához akár egy millió darab nyers gyémánt kibányászására is szükség lehet. Egy nagyobb méretű drágakő megtalálása ennél is bonyolultabb folyamat. A méretesebb és kiváló minőségű gyémántok ritkasága hatalmas árbeli eltérést eredményezett. Például, egy 1 karátos gyémánt ára akár 4x6x nagyobb is lehet, mint egy 1/2 karátos. Az árak meredeken növekednek a méretekkel párhuzamosan.

Gyémánt karát ára

A minőséget válasszuk a mennyiség helyett

A gyémántok alapvető árát a karát súlya határozza meg. Mindezeken túl, feltételezve hogy a csiszolás és a tisztaság egyforma, az 1 karátos gyémánt jóval többe kerül, mint az 1 karátnál valamivel kisebb drágakő. Ha azonban a csiszolás és a tisztaság nem ugyanolyan, akkor akár az is előfordulhat, hogy egy kisebb karátszámú gyémánt többe kerül, mint egy nagyobb méretű. Ezért fontos, hogy mind a négy fő jellemzőt megvizsgáljuk vásárláskor, vagyis a színt, a csiszolást, a karátot és a tisztaságot.

Gyémánt minőség

A méret számít leginkább?

Sokan azt gondolják, hogy a kő tömege az, ami igazán megmutatja a gyémánt méretét, azonban ez nem teljesen igaz. Egészen pontosan a karát érték, a gyémánt súlyának mértékegysége. Amíg a karát mutatja meg a gyémánt súlyát, a hossza és szélessége adja meg a tényleges fizikai méretét, illetve azt is láthatjuk, hogy milyen alakot vesz fel a gyémánt, ha felülről nézünk rá. A gyémántok azonos karátmérete esetén is könnyen előfordulhat, hogy a fizikai méretük változik. Ez nagyban függ a csiszolás minőségétől. Például, egy 1 karátos, kör alakú gyémánt átmérője lehet 5.9 milliméter, miközben egy másik 1 karátos gyémánt szélessége lehet 6.5 milliméter. Mindkét példaként vett gyémánt súlya tökéletes egyforma, de ha az egyiket laposabbra csiszolják, így nagyobbnak is tűnik, mint a másik. Sok múlik a csiszoláson!

Gyémánt méret fontosság

Az enyhén halovány gyémántok

A gyémánt kövek vételára a karát érték növekedésével egyetemben emelkedik. Hogyha számodra a karát érték a legfontosabb elem a keresésed során, akkor választhatsz az enyhébb tisztaságú kövek közül. Ha kissé alacsonyabb tisztaságú és színű fajtát választasz, akkor a költségvetéseden belül akár nagyobb gyémántot is találhatsz.

Gyémánt halványság

Mekkora gyémántot válasszak ?

Amikor kiválasztod a karát mértékét, győzödj meg arról, hogy a méret megfelelő-e a viselőjének. Az általános eljegyzési gyűrű 0.3 karát körül mozog Magyarországon. Viszont a gyémánt nagyobbnak tűnik egy 48-as méretű ujjon, mint egy 59-esen. Egy pár karikagyűrű női darabjának díszítéséhez csak egészen apró 0,02 karátos köveket használunk , hogy esztétikus legyen. Nézd meg a gyémánt méreteit tartalmazó diagramokat, és így szélesebb látószöged lesz arról, hogy a gyémántok mennyire különbözőek lehetnek, amikor a kezedben tartod őket.

Mekkora legyen a Gyémánt

Gyakran ismételt kérdések


Mennyi grammja?

Nem tudom. Mivel mi kézi készítésű ékszerekkel foglalkozunk így lehet hogy egy 2 grammos medálon 1 hétig dolgozunk mire elkészül ezért ezekre a termékekre nem lehet általánosítani. A vékonyabb olcsóbb karikagyűrűk melyeket géppel készítenek illetve gépi láncoknál ahol pontosan ki lehet számolni hogy 1 óra alatt mennyi ékszer jön ki a gép másik végén ott szoktak gramm árakat kiírni. Minden ékszer más, más munkát , tervezést munkafolyamatokat igényel amit előre megmondani pontosan nem lehet csak a sorozatgyártott daraboknál.

Hány karátos aranyból készíttessük karikagyűrűinket?

Itthon a 14, és a 18 karátos aranyötvözetek használata a leggyakoribb. Az ötvözésre azért van szükség, mert a színarany igen puha képlékeny anyag. Más fémek hozzáadásával keményebb lesz, illetve többféle színű alapanyagot is elő tudunk állítani.

A 18 karátos aranynak több az aranytartalma a 14 karátossal szemben, ezért az puhább . Mivel a karikagyűrűnket nap, mint nap viseljük ezért célszerűbb a 14 karátos ötvözeteket választani. Több színű karikagyűrűnél viszont mivel a 18 karátos sárga arany sötétebb színű ezért fehérrel kombinálva a végeredmény szebb, kontrasztosabb lesz , jobban elkülönülnek a színek. Kérdezz segítünk!

Vásárláskor beszámolunk tört aranyat, megunt javíthatatlan ékszert?

Természetesen van rá mód. Akár a teljes vételárat ki tudjátok fizetni tört arannyal.

Milyen ékköveket tartalmazzanak ékszereink?

A karikagyűrűk, jegygyűrűk szimbolikus értéket képviselnek , az általunk készített ékszerek örökölhetőek , tehát olyan minőségű alapanyagokat használunk, melyek hosszú ideig megőrzik minőségüket.
Utánzatot, szintetikus anyagot vagy műterméket nem használunk és nem is ajánljuk ezek megvásárlását. Ezek inkább divat "ékszerekbe" valók melyek olcsók és ha tönkremennek 1-2 éven belül nem fáj a szívünk ( annyira ). Mi nem erre törekszünk, hanem arra, hogyha gyermekünk felnő, elővehesse anyu ékszereit és hordja tovább. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy olyan ékszert válasszunk, mely megfelel az életmódunknak. Gyöngyös , puha követ tartalmazó gyűrűt ne válasszunk mindennapi viseletnek, mert az biztosan meg fog sérülni. Kérje ki véleményünket mielőtt dönt!

Fontosabb tudnivalók a gyémántokról. "Csak gyémántköves ékszeretek van brill nincs"?

A gyémánt legkeményebb drágakő. Karikagyűrűk, jegyékszerek szimbolikus köve. Éppen ezért a legértékállóbb is, hiszen évszázadok alatt is megmarad formája szépsége.? Értékének négy fontos meghatározó tényezője van:
1., Mennyi a kő súlya ? A drágakövek súlyának mértékegysége a karát 1 Ct =0,2 gr.
2., Tisztaság . Mennyi apró zárványt vagy hibát tartalmaz kövünk.
3., Szín . Milyen színű illetve mennyire színtelen az adott gyémánt.
4., Vágás, Csiszolás , Mennyire sikerült az adott formát a legszebben legtökéletesebben megcsiszolni.
Ezeken kívül fontos még a gyémánt formája is . Ugyan olyan tömegű, színű és tisztaságú briliáns csiszolású gyémánt ( KEREK ) drágább mint egy princess ( SZÖGLETES ). A brill vagy briliáns csak egy formát jelent . Bármilyen kő lehet briliáns csiszolású, de attól az még nem lesz gyémánt. Vigyázzunk, több ékszeren vagy csomagolásán van feltűntetve az hogy ( briliant cut vagy with briliant stone ) ezek biztosan nem gyémántot tartalmaznak hanem briliáns csiszolású műterméket , üveget stb. Ezek hamar tönkremennek, megvásárláskor szépek nagyon olcsók de nem gyémántok nincs értékük.

Certificatot adnak a megvásárolt ékszerhez?

Ilyenkor meg szoktam kérdezni hogy tudja-e hogy mi az ? Sajnos itthon szinte minden üzlet úgy hirdeti magát hogy ad , de ez a legtöbb esetben nem egy valódi certificate hanem egy papír ami esetleg laminálva van, vagy igényes műanyag kártya és ráírják hogy milyen minőségű drágakövet tartalmaz az adott ékszer. Amivel semmi baj nincs csak nem certificate hanem mondjuk egy igazolás vagy ékszer kísérő ami tartalmazza az ékszerben található anyagok minőségét de hivatalos szakértő, labor nem vizsgálta be. A valódi certificate ( GIA, HRD , IGI, EGL ) egy labor által bevizsgált gyémánt irata ,melyen a gyémánt összes tulajdonsága fel van tüntetve .Ezek az okiratok ellenőrizhetőek mivel a másolatuk megtalálható a laborban így ellenőrizhető az irat valódisága ( némely labornál on-line módon is ). Vannak kövek melyekbe ezen vizsgálat számát lézerrel beégetik a gyémántba így ellenőrizhető hogy valóban az a kő tartozik az okirathoz. Ez a vizsgálat sok pénzbe kerül de biztonságot ad a vevőnek és az eladónak is , kisebb gyémántokhoz nem készülnek illetve nem érdemes csináltatni mert többe kerül néha mint maga a kő. Természetesen a nagyobb gyémántokhoz adunk nemzetközi labor által kiadott certificatot , ha az ön által kinézett ékszerhez nincs ilyen akkor kérheti ugyanazt az ékszert egy olyan kővel amihez tartozik ilyen okirat. A pici köves ékszereinkhez természetesen mi is adunk igazolást a felhasznált anyagok tekintetében de ezt mi vásárlási bizonylatnak hívjuk. Cégünk egyik tulajdonosa aki egyben kőfoglalónk, Izraeli iskolában végzett gyémántszakértő.

Ragasztva vannak a kövek?

A drágaköveket mikroszkóp segítségével foglaljuk ékszereinkbe. Sokféle foglalási mód van, de mindben közös hogy az ékszer anyagát dolgozzuk rá a drágakövekre.

Melyik a jobb a fényes vagy a matt felület?

Nagyon szép mindkettő, kinek melyik tetszik. A fényes felület idővel karcolódik, mattul a matt felület pedig kifényesedik. Megijedni nem kell, fel lehet később polírozni vagy új matt felületet képezni, minimális a költsége. Nagyon szép egy kétszínű gyűrűnél, ha az egyik szín matt a másik pedig fényes. Minél durvább egy matt felület annál tovább tart. Volt aki 2-3 hónap után jelentkezett hogy szeretné eltűntetni az apró karcokat gyűrűjéről , amit szívesen megcsinálunk de figyelembe kell venni hogy minden polírozás vagy mattítás pici anyagvesztéssel jár. Tehát ha túl sűrűn polírozgatjuk előbb utóbb elfogy az ékszer. Az általunk készített ékszereket természetesen ingyen karbantartjuk, tisztítjuk.

Melyik kezünkön hordjuk karikagyűrűnket?

Minden kultúra más.
A legelterjedtebb hagyomány, KÖZÉP EURÓPÁBAN hogy az eljegyzéskor a bal kézen, majd a házasságot követően a jobb kézen viselik a karikagyűrűt.
Ezzel a hagyománnyal csak az a baj hogy a gyűrűs ujjunk a két kézen általában nem egyforma és a pár hónapja vásárolt ékszert át kell alakítani vagy rosszabb esetben ha nem lehet méretezni újat kell készíteni. Tehát ez így nem praktikus illetve feleslegesen kidobott pénz. Egy másik elképzelés szerint a szív oldalán kell hordani. Az én véleményem szerint ott hordjátok a gyűrűket ahol elméletileg életetek végéig viselni fogjátok így elkerülhető hogy rövid időn belül méretezni kell az ékszert. A másik dolog talán a praktikusság , mivel az emberek nagy része jobb kezes így mindent evvel a kezünkkel csinálunk, tehát ha a másik kezünkön hordjuk karikagyűrűnket kevésbé kopik karcolódik és a mindennapi életben kevésbé akadályoz minket viselése.

A gyűrűk méretein lehet változtatni? Nem tudom a méretét mit tegyek?

A méret igen kényes téma. Mivel az emberek nagy részénél 1 napon belül is változik minimálisan az ujjméret, nehéz megállapítani a helyes méretet. Más érzés téli hideg hónapokban egy gyűrű viselése, mint nyáron meleg izzadt kézen, amikor szinte rátapad a karikagyűrű ujjunkra. Karikagyűrű méretének választásánál mindig körültekintően illetve a több éves tapasztalataink alapján segítünk a választásban. Utólagos méretezés szinte minden esetben lehetséges , karikagyűrűknél melyek bonyolultabbak 1-2 szám valószínűleg lehetséges az egyszerűbb hagyományos karikagyűrűknél akár több szám is . A női gyűrűknél ( eljegyzési gyűrű, jegygyűrű, szoliterek ) sokkal nagyobb esély van akár 5-8 szám méretezésére anélkül hogy ez látszódna. Tehát ha a meglepetést nem szeretnéd elrontani és nem tudod a méretet illetve nem tudsz olyan gyűrűt hozni amit hord és tudod hogy jó rá akkor utólag ingyenesen a helyes méretre állítjuk pár nap alatt , ha akkorát tévednél hogy ez nem lehetséges költségmentesen legyártjuk az új gyűrűt a megbeszélt időpontra. Kész ékszereinkből válogatva sokan rögtön méreteztetni szeretnék a gyűrűt mert kicsinek vagy nagynak találják és szeretnék hogy átadáskor jó legyen. Erről mindenkit lebeszélnék ha csak nem 100%-ig biztos a méretben . Általában így sem lesz jó és elesik attól a lehetőségtől hogy kicseréljük másra ha esetleg nem áll jól párunkon az ékszer vagy nem tetszik mivel már előre szétvágatta a gyűrűt. Vagy a másik lehetőség hogy kétszer kell méretezni és minél többször elvágjuk, forrasztjuk annál több a hibalehetőség illetve minimálisan vékonyodik az ékszer.
Hívjon!