Turmalin

A turmalin a borszilikát ásványi csoport természetes, színes féldrágaköve. Különböző megjelenési színei a fekete, a barna, a piros, a rózsaszín, a lila, a sárga a zöld, de lehet színtelen, sőt két színű is. Minden színfajtának megvan a maga metafizikai értéke a különböző asztrológiai rendszerekben. Például a védikus asztrológia a zöld turmalint ajánlja a smaragd drágakő helyettesítőjeként. A nyugati kultúrában októberi születéskőnek tekintik. A drágakőterápia a zöld turmalin használatát javasolja a test méregtelenítésére és a stressz csökkentésére.

Turmalin

Ki viseljen turmalint?

A turmalin (jelentése hindi nyelven "Turmuli-kő", spanyolul a "Turmalina-kő") népszerű gyógyító drágakő, amely a szervezetre gyakorolt erőteljes méregtelenítő hatásáról ismert. Ez a drágakő állítólag számos testi és lelki problémára van jó hatással.

A védikus asztrológiában a Turmuli ratna a Szaturnusz és a Merkúr bolygót képviseli. A zöld turmalint a smaragd helyettesítőjeként ajánlják és rendkívül hasznosnak tartják az Ikrek (Mithuna) és a Szűz (Kanya) jegy számára. A drágakő-gyógyító terápia és a Reiki (egy népszerű japán gyógyító technika) a turmalint javasolja a stressz csökkentésére és ellazításra. Felszabadít olyan negatív ionokat, amelyek ellensúlyozzák a negatív energiákat és segítenek kezelni az alacsony önbizalomat, a félelmet és kommunikációs gátakat.

Turmalin típusok

A turmalin kövek a szivárvány minden színében előfordulnak, ám fizikai és kémiai tulajdonságaik jelentősen eltérnek egymástól. Túlságosan sok lenne itt részletesen kitárgyalni mindegyiket, de nézzünk meg azért gyorsan néhány népszerű fajtát.

Fekete turmalin - A természetes fekete turmalin egy félig áttetsző vagy átlátszatlan drágakő, amely a fekete különböző árnyalataiban fordul elő, lehet sötét fekete, kékes fekete, zöldes fekete, stb. Az ősi kultúrák szilárdan hittek a fekete turmalin gyógyító és metafizikai erejében. A természetben bőségesen fellelhető, így rendkívül megfizethető ékszerkőről van szó. Olvassa el részletes fekete turmalin vásárlási útmutatónkat, hogy igazán megismerje ezt a gyönyörű követ.

Dinnye turmalin - A turmalin család egy másik ritka és egyedülálló tagja a természetes dinnye turmalin, mely zöld és rózsaszín színét egy vékonyabb fehér réteg választja el egymástól. A drágakő bizonyítványokban gyakran bicolor (kétszínű) vagy tricolor (háromszínű) turmalin néven is szerepel. A dinnye turmalin rendkívül jól mutat ékszerekben.

Rózsaszín turmalin - Ahogy a neve is mutatja, ez a természetes turmalin kellemes rózsaszínű és általában ékszerek készítésére szolgál. A nyugati országokban a rózsaszín turmalin születéskő ékszerek meglehetősen népszerűek a fiatal generáció körében.

Paraiba turmalin - Ez az egyik legkeresettebb, ritka turmalin fajta, mely réztartalmának köszönhetően a neonkéktől a kékes zöldig terjedő hihetetlen színnel és ragyogással rendelkezik. A természetes paraiba turmalin nagyon értékes tagja csoportjának. A drágakő minőségű paraiba turmalin meglehetősen ritka és csak Brazília, Nigéria és Mozambik bányáiban található.

Zöld turmalin (verdelit) - Ezt a természetes, zöld színű drágakövet születéskő ékszerekbe ajánlják, és rendkívül előnyösnek tartják a nyugati kultúrában az októberben születettek számára. A védikus asztrológusok hisznek a zöld turmalin gyógyító és metafizikai erejében, amelyek boldogságot, jólétet és jó egészséget hoznak viselőjük számára.

Rubellit - A természetes rubellit drágakő a turmalin egy rendkívül értékes fajtája, melyet mély vöröses-rózsaszínes-lilás árnyalat jellemez. A rubellit szó jelentése összefügg a kő megbabonázó lilás vöröses árnyalatával, mely igazán egyedivé teszi.

Kék turmalin / indigolit - A ritka és gyönyörű, természetes indigolit a turmalin család értékes kék színű drágakő fajtája. Tartóssága miatt a divatos dísztárgyak és születéskő ékszerek készítésére használják. Ezt a változatot szokták leginkább gyémánt eljegyzési gyűrűbe foglalni.

Sörl turmalin - A turmalin exkluzív, mélyfekete színű és figyelemre méltó fényű változata, mely vasban gazdag és általában átlátszatlan. A gyógyító terápiában olyan védelmező erejű kőnek tekintik, amely elrejti viselőjét a negatív energiák vagy a gonosz szem elől.

Vörös turmalin - Ez a turmalin fajta erős versenytársa sok más népszerű vörös színű drágakőnek. A vörös turmalint gyakran használják díszes, színes ékszerek készítéséhez. Ezenkívül gyógyító tulajdonságai további okot adnak arra, hogy gyűjteménye értékes darabjává váljon.

Sárga turmalin - A sárga turmalin vagy Kanári-szigeteki turmalin egy élénk sárga drágakő. A védikus asztrológia szerint viselője a Jupiter bolygó pozitív asztrológiai hatásait élvezheti. Az ókoriak hittek a sárga turmalin gyógyító erejében, melyek erősítik viselőjük emésztőrendszerét és immunrendszerét.

Króm turmalin - Ezt a krómban gazdag, élénk zöld színű turmalint ásványcsaládja kiváló minőségű drágakövei közé sorolják. A króm turmalint híres ékszertervezők is keresik színes ékszerek készítéséhez.


A turmalin előnyös tulajdonságai

Az ókortól kezdve használják a természetes turmalin követ a szentek és a gyógyítók, hogy védelmezzék őket és enyhítsék a testi-lelki betegségeket. Ma is úgy gondolják, hogy a turmalin metafizikai ereje minden területen gyógyítólag hat - fizikai, szellemi, érzelmi és lelki téren is.

Támogatja a méregtelenítést - A drágakőgyógyászok úgy vélték, hogy a turmalin erőteljes méregtelenítő hatással rendelkezik, amely segít a méreganyagok és a káros anyagok szervezetből való eltávolításában. Elősegíti a pozitivitást és boldogságot hoz az ember életébe.

Véd a rossz álmok és a gonosz szem ellen - A turmalin viselése erősen ajánlott álmatlanságban vagy bármilyen alvászavarban szenvedők számára. Nyugtató energiái elősegítik az érzelmi gyógyulást, javítják a koncentrációs képességet és megkönnyítik az alvást. Az ókori emberek is úgy hitték, hogy a fekete turmalin viselése védelmet nyújt a gonosz szem és a rossz álmok ellen.

Javítja az egészséget és az immunitást - Néhány profi sportoló is feljegyezte, hogy a turmalin viselése javítja teljesítményüket és segíti az edzés utáni gyors regenerálódást. A kő gyógyító tulajdonságai segítenek a máj, a vese, a bőr, a vér és az emésztőrendszer tisztításában. Szintén jótékonyan hat a zsírégetésre, enyhíti a stresszt és fokozza a férfiak libidóját.


A turmalin kő hasznos tulajdonságai

- Méregteleníti a testet
- Békét hoz és védelmet ad
- Javítja a fizikai és lelki egészséget

Minőség

Az eredet, a szín, az átlátszóság, a fényesség és a csiszolás együttesen befolyásolja a természetes turmalin drágakő minőségét. Egy AAA minőségű turmalin vásárlásakor fontos szem előtt tartani ezeket a minőségi paramétereket. A drágakőszakértők szerint egy olyan igaz turmalin, mely élénk színű, jó átlátszóságú, kevés zárvánnyal rendelkező és arányos csiszolású, meglehetősen értékes és a legjobb minőségűnek számít.

Eredet - Turmalinbányák a világ minden részén találhatók, beleértve Madagaszkárt, Nigériát, Namíbiát, Afrikát, Indiát, Pakisztánt, Burmát, Mozambikot és az USA-t, de a legtermékenyebb bányák Brazíliában vannak. A brazil turmalin nagyon keresett igéző neon kék/-zöld árnyalatai miatt. A burmai turmalin megbabonázóan vörös, rózsaszín vagy kétszínű és csodálatos ragyogású.

Szín - A turmalin drágakövek hihetetlenül sok színben kaphatók. A világos, ritka és intenzív színű turmalin a legértékesebb. Ide tartozik a paraiba, a rubellit, az indigolit, a króm, stb. A dinnye turmalint egyedisége és népszerűsége miatt nagyra értékelik. A túl sötét vagy túl halvány kövek viszonylag kevésbé keresettek. Egy enyhén halvány színű természetes turmalin vásárlása azonban még mindig jobb, mint egy mesterséges, laboratóriumban létrehozott vagy élénkebb árnyalatú szintetikus turmaliné.

Tisztaság - Mivel ez a legtisztább fajta, a zöld turmalin drágakövet I. típusú tisztaságú drágakőnek tekintik, ami azt jelenti, hogy átlátszó és szemmel látható hibáktól mentes. Más színváltozatokat, például a kéket, a narancssárgát, a pirosat, a lilát II. típusú kategóriába sorolják, mivel ezek a kristályok kevés természetes zárványt tartalmazhatnak. Ezzel szemben a mélyvörös (rubellit) és a dinnye a III. típusba tartozik, mivel földrajzi okokból többféle belső tökéletlensége lehet, folyékony zárványok, gázzárványok, hálószerű háló vagy üreges tűk formájában. Összességében a kevesebb zárvány és a jó átláthatóság teszi a drágakövet értékesebbé.

Egyediség (Macskaszem turmalin) - Érdekes, hogy bizonyos esetekben a megfelelő típusú zárványok jelenléte növelheti a turmalin értékét. Ha a nyers turmalinban mikroszkopikus rutiltűk vannak, egy szakszerű csiszolással (pl. tökéletesen polírozott kaboson esetén) bájos macskaszem turmalint lehet alkotni. Ez a turmalin egy olyan ritka jelenségnek köszönheti nevét - amit macskaszemhatásának neveznek - hogy közvetlen fényhatás során a kő ragyogása a macska szemének kinyílására és becsukására emlékezteti viselőjét.

Csiszolás - Érdemes megjegyezni, hogy a piacon található turmalin drágakövek többsége keskeny és téglalap alakú. A nyers turmalinkristályok ugyanis a természetben hengeres rúd alakban találhatók meg, így ennek megfelelően a lehető legkisebb anyagveszteséggel csiszolják. A turmalinok azonban megtalálhatók más divatos formákban is, ám ezek drágábbak és ritkábbak.

Gyakran ismételt kérdések


Mennyi grammja?

Nem tudom. Mivel mi kézi készítésű ékszerekkel foglalkozunk így lehet hogy egy 2 grammos medálon 1 hétig dolgozunk mire elkészül ezért ezekre a termékekre nem lehet általánosítani. A vékonyabb olcsóbb karikagyűrűk melyeket géppel készítenek illetve gépi láncoknál ahol pontosan ki lehet számolni hogy 1 óra alatt mennyi ékszer jön ki a gép másik végén ott szoktak gramm árakat kiírni. Minden ékszer más, más munkát , tervezést munkafolyamatokat igényel amit előre megmondani pontosan nem lehet csak a sorozatgyártott daraboknál.

Hány karátos aranyból készíttessük karikagyűrűinket?

Itthon a 14, és a 18 karátos aranyötvözetek használata a leggyakoribb. Az ötvözésre azért van szükség, mert a színarany igen puha képlékeny anyag. Más fémek hozzáadásával keményebb lesz, illetve többféle színű alapanyagot is elő tudunk állítani.

A 18 karátos aranynak több az aranytartalma a 14 karátossal szemben, ezért az puhább . Mivel a karikagyűrűnket nap, mint nap viseljük ezért célszerűbb a 14 karátos ötvözeteket választani. Több színű karikagyűrűnél viszont mivel a 18 karátos sárga arany sötétebb színű ezért fehérrel kombinálva a végeredmény szebb, kontrasztosabb lesz , jobban elkülönülnek a színek. Kérdezz segítünk!

Vásárláskor beszámolunk tört aranyat, megunt javíthatatlan ékszert?

Természetesen van rá mód. Akár a teljes vételárat ki tudjátok fizetni tört arannyal.

Milyen ékköveket tartalmazzanak ékszereink?

A karikagyűrűk, jegygyűrűk szimbolikus értéket képviselnek , az általunk készített ékszerek örökölhetőek , tehát olyan minőségű alapanyagokat használunk, melyek hosszú ideig megőrzik minőségüket.
Utánzatot, szintetikus anyagot vagy műterméket nem használunk és nem is ajánljuk ezek megvásárlását. Ezek inkább divat "ékszerekbe" valók melyek olcsók és ha tönkremennek 1-2 éven belül nem fáj a szívünk ( annyira ). Mi nem erre törekszünk, hanem arra, hogyha gyermekünk felnő, elővehesse anyu ékszereit és hordja tovább. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy olyan ékszert válasszunk, mely megfelel az életmódunknak. Gyöngyös , puha követ tartalmazó gyűrűt ne válasszunk mindennapi viseletnek, mert az biztosan meg fog sérülni. Kérje ki véleményünket mielőtt dönt!

Fontosabb tudnivalók a gyémántokról. "Csak gyémántköves ékszeretek van brill nincs"?

A gyémánt legkeményebb drágakő. Karikagyűrűk, jegyékszerek szimbolikus köve. Éppen ezért a legértékállóbb is, hiszen évszázadok alatt is megmarad formája szépsége.? Értékének négy fontos meghatározó tényezője van:
1., Mennyi a kő súlya ? A drágakövek súlyának mértékegysége a karát 1 Ct =0,2 gr.
2., Tisztaság . Mennyi apró zárványt vagy hibát tartalmaz kövünk.
3., Szín . Milyen színű illetve mennyire színtelen az adott gyémánt.
4., Vágás, Csiszolás , Mennyire sikerült az adott formát a legszebben legtökéletesebben megcsiszolni.
Ezeken kívül fontos még a gyémánt formája is . Ugyan olyan tömegű, színű és tisztaságú briliáns csiszolású gyémánt ( KEREK ) drágább mint egy princess ( SZÖGLETES ). A brill vagy briliáns csak egy formát jelent . Bármilyen kő lehet briliáns csiszolású, de attól az még nem lesz gyémánt. Vigyázzunk, több ékszeren vagy csomagolásán van feltűntetve az hogy ( briliant cut vagy with briliant stone ) ezek biztosan nem gyémántot tartalmaznak hanem briliáns csiszolású műterméket , üveget stb. Ezek hamar tönkremennek, megvásárláskor szépek nagyon olcsók de nem gyémántok nincs értékük.

Certificatot adnak a megvásárolt ékszerhez?

Ilyenkor meg szoktam kérdezni hogy tudja-e hogy mi az ? Sajnos itthon szinte minden üzlet úgy hirdeti magát hogy ad , de ez a legtöbb esetben nem egy valódi certificate hanem egy papír ami esetleg laminálva van, vagy igényes műanyag kártya és ráírják hogy milyen minőségű drágakövet tartalmaz az adott ékszer. Amivel semmi baj nincs csak nem certificate hanem mondjuk egy igazolás vagy ékszer kísérő ami tartalmazza az ékszerben található anyagok minőségét de hivatalos szakértő, labor nem vizsgálta be. A valódi certificate ( GIA, HRD , IGI, EGL ) egy labor által bevizsgált gyémánt irata ,melyen a gyémánt összes tulajdonsága fel van tüntetve .Ezek az okiratok ellenőrizhetőek mivel a másolatuk megtalálható a laborban így ellenőrizhető az irat valódisága ( némely labornál on-line módon is ). Vannak kövek melyekbe ezen vizsgálat számát lézerrel beégetik a gyémántba így ellenőrizhető hogy valóban az a kő tartozik az okirathoz. Ez a vizsgálat sok pénzbe kerül de biztonságot ad a vevőnek és az eladónak is , kisebb gyémántokhoz nem készülnek illetve nem érdemes csináltatni mert többe kerül néha mint maga a kő. Természetesen a nagyobb gyémántokhoz adunk nemzetközi labor által kiadott certificatot , ha az ön által kinézett ékszerhez nincs ilyen akkor kérheti ugyanazt az ékszert egy olyan kővel amihez tartozik ilyen okirat. A pici köves ékszereinkhez természetesen mi is adunk igazolást a felhasznált anyagok tekintetében de ezt mi vásárlási bizonylatnak hívjuk. Cégünk egyik tulajdonosa aki egyben kőfoglalónk, Izraeli iskolában végzett gyémántszakértő.

Ragasztva vannak a kövek?

A drágaköveket mikroszkóp segítségével foglaljuk ékszereinkbe. Sokféle foglalási mód van, de mindben közös hogy az ékszer anyagát dolgozzuk rá a drágakövekre.

Melyik a jobb a fényes vagy a matt felület?

Nagyon szép mindkettő, kinek melyik tetszik. A fényes felület idővel karcolódik, mattul a matt felület pedig kifényesedik. Megijedni nem kell, fel lehet később polírozni vagy új matt felületet képezni, minimális a költsége. Nagyon szép egy kétszínű gyűrűnél, ha az egyik szín matt a másik pedig fényes. Minél durvább egy matt felület annál tovább tart. Volt aki 2-3 hónap után jelentkezett hogy szeretné eltűntetni az apró karcokat gyűrűjéről , amit szívesen megcsinálunk de figyelembe kell venni hogy minden polírozás vagy mattítás pici anyagvesztéssel jár. Tehát ha túl sűrűn polírozgatjuk előbb utóbb elfogy az ékszer. Az általunk készített ékszereket természetesen ingyen karbantartjuk, tisztítjuk.

Melyik kezünkön hordjuk karikagyűrűnket?

Minden kultúra más.
A legelterjedtebb hagyomány, KÖZÉP EURÓPÁBAN hogy az eljegyzéskor a bal kézen, majd a házasságot követően a jobb kézen viselik a karikagyűrűt.
Ezzel a hagyománnyal csak az a baj hogy a gyűrűs ujjunk a két kézen általában nem egyforma és a pár hónapja vásárolt ékszert át kell alakítani vagy rosszabb esetben ha nem lehet méretezni újat kell készíteni. Tehát ez így nem praktikus illetve feleslegesen kidobott pénz. Egy másik elképzelés szerint a szív oldalán kell hordani. Az én véleményem szerint ott hordjátok a gyűrűket ahol elméletileg életetek végéig viselni fogjátok így elkerülhető hogy rövid időn belül méretezni kell az ékszert. A másik dolog talán a praktikusság , mivel az emberek nagy része jobb kezes így mindent evvel a kezünkkel csinálunk, tehát ha a másik kezünkön hordjuk karikagyűrűnket kevésbé kopik karcolódik és a mindennapi életben kevésbé akadályoz minket viselése.

A gyűrűk méretein lehet változtatni? Nem tudom a méretét mit tegyek?

A méret igen kényes téma. Mivel az emberek nagy részénél 1 napon belül is változik minimálisan az ujjméret, nehéz megállapítani a helyes méretet. Más érzés téli hideg hónapokban egy gyűrű viselése, mint nyáron meleg izzadt kézen, amikor szinte rátapad a karikagyűrű ujjunkra. Karikagyűrű méretének választásánál mindig körültekintően illetve a több éves tapasztalataink alapján segítünk a választásban. Utólagos méretezés szinte minden esetben lehetséges , karikagyűrűknél melyek bonyolultabbak 1-2 szám valószínűleg lehetséges az egyszerűbb hagyományos karikagyűrűknél akár több szám is . A női gyűrűknél ( eljegyzési gyűrű, jegygyűrű, szoliterek ) sokkal nagyobb esély van akár 5-8 szám méretezésére anélkül hogy ez látszódna. Tehát ha a meglepetést nem szeretnéd elrontani és nem tudod a méretet illetve nem tudsz olyan gyűrűt hozni amit hord és tudod hogy jó rá akkor utólag ingyenesen a helyes méretre állítjuk pár nap alatt , ha akkorát tévednél hogy ez nem lehetséges költségmentesen legyártjuk az új gyűrűt a megbeszélt időpontra. Kész ékszereinkből válogatva sokan rögtön méreteztetni szeretnék a gyűrűt mert kicsinek vagy nagynak találják és szeretnék hogy átadáskor jó legyen. Erről mindenkit lebeszélnék ha csak nem 100%-ig biztos a méretben . Általában így sem lesz jó és elesik attól a lehetőségtől hogy kicseréljük másra ha esetleg nem áll jól párunkon az ékszer vagy nem tetszik mivel már előre szétvágatta a gyűrűt. Vagy a másik lehetőség hogy kétszer kell méretezni és minél többször elvágjuk, forrasztjuk annál több a hibalehetőség illetve minimálisan vékonyodik az ékszer.
Hívjon!