Tahiti gyöngy

A tahiti gyöngy vagy fekete gyöngy egy természetes drágakő, melynek forrása a fekete ajkú osztriga. Nevüket onnan kapták, hogy eredetileg Tahiti környékén, Francia Polinézia szigeteinél tenyésztették őket.

Tahiti gyöngy

A fekete gyöngy (tahiti gyöngy) jelentősége

A pinctada margaritifera avagy a fekete ajkú gyöngyosztriga lenyűgöző fekete gyöngyei, melyet tahiti gyöngy néven is ismerünk. Gyakran fekete gyöngynek nevezik, de kivételes színtartománnyal rendelkezik, amely a világos, krémes fehértől és szürkétől kezdve, a fenséges zölden, a fényes pávazöldön át az intenzív feketéig terjed.

A többi gyöngyfajtától eltérően a tahiti gyöngyök színe általában sötétebb tónusú és telített. A világ legstílusosabb és exkluzívabb gyöngyfajtái közé tartoznak, függetlenül attól, hogy meglehetősen későn jutottak kereskedelmi forgalomba. A tahiti származású Robert Wan és New York-i kollégáinak köszönhetően kerültek be a köztudatba.

A fekete gyöngyök általában a gazdagság és a jólét szimbólumai voltak, ritkaságuk és hihetetlen értékük miatt. Az ősi kínai mitológia szerint a fekete gyöngy a sárkányok fejében született, ezáltal a bölcsesség szimbólumának tekintették.

A fekete a legritkább színű gyöngy, és minél magasabb a fénye, annál értékesebb. A hiedelemvilágban a fényűzéshez és a sikerhez kötik, állítólag szerencsét és gazdagságot hoz tulajdonosának.

A fekete gyöngy (tahiti gyöngy) típusai és eredete

A természetes tahiti gyöngy az egyik legértékesebb, amit értékesítésre tenyésztenek, és ami az édesvízi gyöngyökkel és a színkezelt fekete színű Akoya gyöngyökkel szemben természetes sötét árnyalattal rendelkezik.

Méret: A tahiti gyöngyök anyaga rugalmas, tömör, a Francia Polinéz kormány által exportra engedélyezett gyöngyház vastagság 0.8 mm, ami a világ egyik legnagyobb gyöngyévé teszi őket.

Szín: Függetlenül jelentős méretüktől - amely általában 8 mm és 18 mm között mozog - valójában a színük az, ami oly népszerűvé teszi őket az ékszerek világában. Sötét alapszínük mellett különböző színtónussal rendelkezhetnek, mint például a zöld, a rózsaszín, a kék, az ezüst és a sárga, vagy ezek keveréke. Ezek olyan közkedvelt fajtákat hozhatnak létre, mint a páva tahiti gyöngy, a kék-, a csokoládé- (barna), a szürke-, az ezüst-, a rózsaszín-, vagy a pisztácia tahiti gyöngy.

Forma: Habár a kerek tahiti gyöngy a legkeresettebb, ezek a fekete szépségek különböző formákban is megtalálhatóak, mint például a majdnem kerek, a csepp, a barokk, a gomb és körkörös gyöngyök. Egyes drágakő szakértők a barokk gyöngyök iránt is erősen érdeklődnek, mivel úgy gondolják, hogy a barokk és a kör alakú gyöngyök hozzák ki legjobban a színeket.

Eredet: Annak ellenére, hogy az a gyöngy a népszerű Tahiti-sziget nevét viseli, nem onnan származik. Tahiti a tahiti gyöngyöt adó atollok legfőbb kereskedelmi bázisa. A fekete ajkú kagylóból származó gyöngyöket Francia Polinéziában, a Cook-szigeteken, a Mikronéziai-szigeteken, sőt bizonyos mértékig Japánban, Thaiföldön és a Fülöp-szigeteken is tenyésztik, de csak a Francia Polinéziából származóakat nevezhetjük igazi tahiti gyöngynek.

Tahiti gyöngy ékszerek

A tahiti gyöngy egykoron a legelérhetetlenebb, legértékesebb tenyésztett gyöngy volt a világon, ám az ipara már nem korlátozódik csekély mennyiségű atollokra, így a tahiti gyöngyök ma már lényegesen szélesebb körben elérhetőek.Ezek a fekete gyöngyök - a színükben, alakjukban és méretükben rejlő változatosságuk miatt - igen népszerűek az ékszerek világában. Viselhető a tahiti gyöngy nyakláncként, fülbevalóként ("beszúrós" vagy "lógó" verzióban is), gyűrűként, karkötőként és medálként is.

Tahiti gyöngy gyűrű: A tahiti fekete gyöngy gyűrű az egyik legmegdöbbentőbb ékszer a rajongók és a laikusok körében egyaránt. A tahiti gyöngy eljegyzési gyűrűk igen népszerűek, mivel ezeknek a gyöngyöknek a felcsillanó színei szinte megbabonázzák az embert. Nem is jegyezhetnénk el szerelmünket ennél szebb gyűrűvel.

Tahiti gyöngy karkötő: A tahiti fekete gyöngy karkötő nem csak megmutatja és dicséri viselőjének öltözködési stílusát, de ki is emeli azt. A sötét, mégis fényes gyöngy kinézete merőben eltér társaitól, így segíthet kitűnni a tömegből.

Tahiti gyöngy medál: A tahiti fekete gyöngy medál az egyik legelegánsabb ékszer, mivel a nyak és a mellkas hangsúlyozásával emeli viselőjének megjelenését. A gyöngyök szépsége visszahat a viselőjére és ezáltal tovább szépíti. A barokk és a körkörös tahiti gyöngyök medálként csodálatosak, bár a kerek formájúak is nagyon keresettek.

Gyakran ismételt kérdések


Mennyi grammja?

Nem tudom. Mivel mi kézi készítésű ékszerekkel foglalkozunk így lehet hogy egy 2 grammos medálon 1 hétig dolgozunk mire elkészül ezért ezekre a termékekre nem lehet általánosítani. A vékonyabb olcsóbb karikagyűrűk melyeket géppel készítenek illetve gépi láncoknál ahol pontosan ki lehet számolni hogy 1 óra alatt mennyi ékszer jön ki a gép másik végén ott szoktak gramm árakat kiírni. Minden ékszer más, más munkát , tervezést munkafolyamatokat igényel amit előre megmondani pontosan nem lehet csak a sorozatgyártott daraboknál.

Hány karátos aranyból készíttessük karikagyűrűinket?

Itthon a 14, és a 18 karátos aranyötvözetek használata a leggyakoribb. Az ötvözésre azért van szükség, mert a színarany igen puha képlékeny anyag. Más fémek hozzáadásával keményebb lesz, illetve többféle színű alapanyagot is elő tudunk állítani.

A 18 karátos aranynak több az aranytartalma a 14 karátossal szemben, ezért az puhább . Mivel a karikagyűrűnket nap, mint nap viseljük ezért célszerűbb a 14 karátos ötvözeteket választani. Több színű karikagyűrűnél viszont mivel a 18 karátos sárga arany sötétebb színű ezért fehérrel kombinálva a végeredmény szebb, kontrasztosabb lesz , jobban elkülönülnek a színek. Kérdezz segítünk!

Vásárláskor beszámolunk tört aranyat, megunt javíthatatlan ékszert?

Természetesen van rá mód. Akár a teljes vételárat ki tudjátok fizetni tört arannyal.

Milyen ékköveket tartalmazzanak ékszereink?

A karikagyűrűk, jegygyűrűk szimbolikus értéket képviselnek , az általunk készített ékszerek örökölhetőek , tehát olyan minőségű alapanyagokat használunk, melyek hosszú ideig megőrzik minőségüket.
Utánzatot, szintetikus anyagot vagy műterméket nem használunk és nem is ajánljuk ezek megvásárlását. Ezek inkább divat "ékszerekbe" valók melyek olcsók és ha tönkremennek 1-2 éven belül nem fáj a szívünk ( annyira ). Mi nem erre törekszünk, hanem arra, hogyha gyermekünk felnő, elővehesse anyu ékszereit és hordja tovább. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy olyan ékszert válasszunk, mely megfelel az életmódunknak. Gyöngyös , puha követ tartalmazó gyűrűt ne válasszunk mindennapi viseletnek, mert az biztosan meg fog sérülni. Kérje ki véleményünket mielőtt dönt!

Fontosabb tudnivalók a gyémántokról. "Csak gyémántköves ékszeretek van brill nincs"?

A gyémánt legkeményebb drágakő. Karikagyűrűk, jegyékszerek szimbolikus köve. Éppen ezért a legértékállóbb is, hiszen évszázadok alatt is megmarad formája szépsége.?Értékének négy fontos meghatározó tényezője van:
1., Mennyi a kő súlya ? A drágakövek súlyának mértékegysége a karát 1 Ct =0,2 gr.
2., Tisztaság . Mennyi apró zárványt vagy hibát tartalmaz kövünk.
3., Szín . Milyen színű illetve mennyire színtelen az adott gyémánt.
4., Vágás, Csiszolás , Mennyire sikerült az adott formát a legszebben legtökéletesebben megcsiszolni.
Ezeken kívül fontos még a gyémánt formája is . Ugyan olyan tömegű, színű és tisztaságú briliáns csiszolású gyémánt ( KEREK ) drágább mint egy princess ( SZÖGLETES ).A brill vagy briliáns csak egy formát jelent . Bármilyen kő lehet briliáns csiszolású, de attól az még nem lesz gyémánt. Vigyázzunk, több ékszeren vagy csomagolásán van feltűntetve az hogy ( briliant cut vagy with briliant stone ) ezek biztosan nem gyémántot tartalmaznak hanem briliáns csiszolású műterméket , üveget stb. Ezek hamar tönkremennek, megvásárláskor szépek nagyon olcsók de nem gyémántok nincs értékük.

Certificatot adnak a megvásárolt ékszerhez?

Ilyenkor meg szoktam kérdezni hogy tudja-e hogy mi az ? Sajnos itthon szinte minden üzlet úgy hirdeti magát hogy ad , de ez a legtöbb esetben nem egy valódi certificate hanem egy papír ami esetleg laminálva van, vagy igényes műanyag kártya és ráírják hogy milyen minőségű drágakövet tartalmaz az adott ékszer. Amivel semmi baj nincs csak nem certificate hanem mondjuk egy igazolás vagy ékszer kísérő ami tartalmazza az ékszerben található anyagok minőségét de hivatalos szakértő, labor nem vizsgálta be. A valódi certificate ( GIA, HRD , IGI, EGL ) egy labor által bevizsgált gyémánt irata ,melyen a gyémánt összes tulajdonsága fel van tüntetve .Ezek az okiratok ellenőrizhetőek mivel a másolatuk megtalálható a laborban így ellenőrizhető az irat valódisága ( némely labornál on-line módon is ). Vannak kövek melyekbe ezen vizsgálat számát lézerrel beégetik a gyémántba így ellenőrizhető hogy valóban az a kő tartozik az okirathoz. Ez a vizsgálat sok pénzbe kerül de biztonságot ad a vevőnek és az eladónak is , kisebb gyémántokhoz nem készülnek illetve nem érdemes csináltatni mert többe kerül néha mint maga a kő. Természetesen a nagyobb gyémántokhoz adunk nemzetközi labor által kiadott certificatot , ha az ön által kinézett ékszerhez nincs ilyen akkor kérheti ugyanazt az ékszert egy olyan kővel amihez tartozik ilyen okirat. A pici köves ékszereinkhez természetesen mi is adunk igazolást a felhasznált anyagok tekintetében de ezt mi vásárlási bizonylatnak hívjuk. Cégünk egyik tulajdonosa aki egyben kőfoglalónk, Izraeli iskolában végzett gyémántszakértő.

Ragasztva vannak a kövek?

A drágaköveket mikroszkóp segítségével foglaljuk ékszereinkbe. Sokféle foglalási mód van, de mindben közös hogy az ékszer anyagát dolgozzuk rá a drágakövekre.

Melyik a jobb a fényes vagy a matt felület?

Nagyon szép mindkettő, kinek melyik tetszik. A fényes felület idővel karcolódik, mattul a matt felület pedig kifényesedik. Megijedni nem kell, fel lehet később polírozni vagy új matt felületet képezni, minimális a költsége. Nagyon szép egy kétszínű gyűrűnél, ha az egyik szín matt a másik pedig fényes. Minél durvább egy matt felület annál tovább tart. Volt aki 2-3 hónap után jelentkezett hogy szeretné eltűntetni az apró karcokat gyűrűjéről , amit szívesen megcsinálunk de figyelembe kell venni hogy minden polírozás vagy mattítás pici anyagvesztéssel jár. Tehát ha túl sűrűn polírozgatjuk előbb utóbb elfogy az ékszer. Az általunk készített ékszereket természetesen ingyen karbantartjuk, tisztítjuk.

Melyik kezünkön hordjuk karikagyűrűnket?

Minden kultúra más.
A legelterjedtebb hagyomány, KÖZÉP EURÓPÁBAN hogy az eljegyzéskor a bal kézen, majd a házasságot követően a jobb kézen viselik a karikagyűrűt.
Ezzel a hagyománnyal csak az a baj hogy a gyűrűs ujjunk a két kézen általában nem egyforma és a pár hónapja vásárolt ékszert át kell alakítani vagy rosszabb esetben ha nem lehet méretezni újat kell készíteni. Tehát ez így nem praktikus illetve feleslegesen kidobott pénz. Egy másik elképzelés szerint a szív oldalán kell hordani. Az én véleményem szerint ott hordjátok a gyűrűket ahol elméletileg életetek végéig viselni fogjátok így elkerülhető hogy rövid időn belül méretezni kell az ékszert. A másik dolog talán a praktikusság , mivel az emberek nagy része jobb kezes így mindent evvel a kezünkkel csinálunk, tehát ha a másik kezünkön hordjuk karikagyűrűnket kevésbé kopik karcolódik és a mindennapi életben kevésbé akadályoz minket viselése.

A gyűrűk méretein lehet változtatni? Nem tudom a méretét mit tegyek?

A méret igen kényes téma. Mivel az emberek nagy részénél 1 napon belül is változik minimálisan az ujjméret, nehéz megállapítani a helyes méretet. Más érzés téli hideg hónapokban egy gyűrű viselése, mint nyáron meleg izzadt kézen, amikor szinte rátapad a karikagyűrű ujjunkra. Karikagyűrű méretének választásánál mindig körültekintően illetve a több éves tapasztalataink alapján segítünk a választásban. Utólagos méretezés szinte minden esetben lehetséges , karikagyűrűknél melyek bonyolultabbak 1-2 szám valószínűleg lehetséges az egyszerűbb hagyományos karikagyűrűknél akár több szám is . A női gyűrűknél ( eljegyzési gyűrű, jegygyűrű, szoliterek ) sokkal nagyobb esély van akár 5-8 szám méretezésére anélkül hogy ez látszódna. Tehát ha a meglepetést nem szeretnéd elrontani és nem tudod a méretet illetve nem tudsz olyan gyűrűt hozni amit hord és tudod hogy jó rá akkor utólag ingyenesen a helyes méretre állítjuk pár nap alatt , ha akkorát tévednél hogy ez nem lehetséges költségmentesen legyártjuk az új gyűrűt a megbeszélt időpontra. Kész ékszereinkből válogatva sokan rögtön méreteztetni szeretnék a gyűrűt mert kicsinek vagy nagynak találják és szeretnék hogy átadáskor jó legyen. Erről mindenkit lebeszélnék ha csak nem 100%-ig biztos a méretben . Általában így sem lesz jó és elesik attól a lehetőségtől hogy kicseréljük másra ha esetleg nem áll jól párunkon az ékszer vagy nem tetszik mivel már előre szétvágatta a gyűrűt. Vagy a másik lehetőség hogy kétszer kell méretezni és minél többször elvágjuk, forrasztjuk annál több a hibalehetőség illetve minimálisan vékonyodik az ékszer.

H&B Diamond Kft. | 1075 Budapest, Király utca 1. | +36 (1) 321 6216 | kiraly@hbnekszer.hu