Spinell

A spinell egy drágakő minőségű ásvány, mely szinte minden színben megtalálható a színtelentől a téglavörösig, az intenzív kéktől a zöldig, a rózsaszíntől a narancssárgán át a liláig, sőt a feketéig is. Mindezen árnyalatok közül a ritka rubin-szerű vörös a legkeresettebb. A spinellek egyes árnyalatait világszerte rendkívüli gyógyító drágaköveknek tekintik, míg másokat csodálatos ékszerek készítésére használnak, illetve az augusztus hónap születéskövének is elismerik.

Spinell

Kinek javasolt a spinell viselése?

A spinellt a revitalizáció kövének tekintik, amely segíti viselőjét a stressz csökkentésében és minden területen új energiával tölti fel. Gyógyító tulajdonságai köztudottan nyugtatóan hatnak a viselő testére és lelkére. Ezért kiváló drágakő azok számára, akik hosszú és kimerítő munkaidőben dolgoznak.

- A nyugati asztrológia a spinell születéskövet a Szűz jegyhez társítja.

- Azok, akik a zafírhoz és a rubinhoz hasonló szépségű és keménységű oltalmazó követ szeretnének viselni, a természetes spinell drágakövet is választhatják. A vörös spinel megfelelő helyettesítője a rubinnak, míg a kék spinell a kék zafír helyett is viselhető.

- A spinellt - mivel ez egy nagyon tartós drágakő (keménysége 8-as a Mohs-skálán) - csodás ékszerek készítésére használják, amelyek közkedveltek mind a nők, mind a férfiak körében. Könnyedén személyre szabható a legújabb trendek és csiszolási formák szerint gyűrűkbe, medálokba vagy karkötőkbe egyaránt.

- Ezenkívül a spinell ritka, szinte beszerezhetetlen színváltozatait a drágakőgyűjtők és a valódi ínyencek is keresik gyűjteményeikbe.


A spinell szín szerinti fajtái

Számos lenyűgöző színben fellelhetőek és nagyban hasonlítanak az olyan értékes drágakövekhez, mint a rubin és a zafír. Ezek a színes ásványok ezáltal megfizethető alternatívaként szolgálnak borsos árú társaikkal szemben, ám önmagukban is csodálatos drágakövek. A színtelen spinell a legtisztább és legritkább fajta, mivel hiányoznak belőle az ásványi szennyeződések, míg mások a csodás színüket pont a bennük lévő szennyeződésekből nyerik.

Fekete spinell - A fekete vagy zöldesfekete színű drágakő vasszennyeződésekből nyeri színét. A csúcsminőségű fekete spinell kövek rendkívül fényesek és még a legfinomabb minőségű fekete gyémántokkal is vetekedhetnek. Erős gyógyító drágakőként viselik az intuíció és előrelátás képességének megszerzése érdekében.

Vörös spinell - A ?spinell rubin? néven is ismert mélyvörös fajtát tartják a legértékesebbnek. Ritkaságnak számít és a rubin ékszerkő alternatívájaként szokták viselni. Mély metafizikai jelentése is van, hozzásegíti viselőjét élete stabilitásának és egyensúlyának eléréséhez.

Kék spinell (Ibolya spinell) - Ez az egyik legértékesebb és legritkább verzió, melyet gyakran összekevernek a zafírral. A benne lévő kobaltszennyeződés gyönyörű kék ??színt kölcsönöz a kristálynak, ezért sokszor ?kobaltkék spinellnek? is nevezik. Főként Srí Lanka és Burma bányáiból származik és gyakran a kék zafír alternatívájaként viselik.

Rózsaszín spinell - A gyakran lazac-spinell néven is forgalmazott fajtát vonzó rózsaszín árnyalatai miatt imádják, mely az ibolyás rózsaszíntől a lágy rózsaszínen át a mély rózsaszínig terjed. Asztrológia szempontból az együttérzés kövének tekintik és a szívcsakra egyensúlyának megteremtésére szolgál.

Zöld spinell - A természetes zöld spinell általában olajzöld árnyalatban található meg. Elsősorban gyógyító drágakőként viselik, az anyagi és szakmai megrekedés leküzdésére.

Lila spinell - Egy másik népszerű csakrakő, a lila spinell élénk lila és ibolya színekben pompázik. Nyugtató drágakőnek tekintik, amely segít viselőjének legyőzni a szorongást, a stresszt és a depressziót. A levendula spinell színe kissé világosabb és megfizethetőbb is.

Divatos árnyalatok - A fehér, barna, sárga, szürke, narancs csak néhány a divatos színváltozatok közül, melyekre felkapják a fejüket azok, akik egyedi és látványos drágakövet keresnek ékszereikbe.


A spinell jelentősége és előnyös tulajdonságai

Ez az augusztusi születéskő meglehetősen népszerű a gyógyítók körében, szerte a világon. Ismeretes, hogy erősíti a megújulást, a gyógyulást és a védelmet. A színük alapján a spinelleket különböző gyógyító tulajdonságokkal ruházzák fel. Például a vörös spinellről úgy hírlik, hogy serkenti az életerőt, a zöld és a rózsaszín spinellekről ismert, hogy szeretetet és nemességet visznek viselőjük természetébe. Az ibolya színű drágakő spirituális fejlődést jelent, míg a sárga a viselője értelmi fejlődését támogatja.

Vonzza a gazdagságot, a jólétet és a szerencsét - Az ősidők óta a spinellt a bőség kövének tekintik, királyok és császárok is nagy becsben tartották. Úgy vélik, hogy a drágakő jótékony energiái egyedülálló módon hoznak gazdagságot és teremtenek új lehetőségeket tulajdonosuk számára.

Vitalitást, állóképességet és fizikai erőt biztosít - Úgy tartják, hogy egy spinell rubin megsokszorozza viselőjének fizikai erejét és állóképességét. Csodával határos módon növeli az egyén edzésbe fektetett erőfeszítéseit és segít az a megfelelő irányba terelni energiáit.

Nyugtatja a feszült elmét és csillapítja az negatív érzelmeket - Ha az érzelmi erő fokozásához keres gyógyító kristályt, akkor a spinell legyen az amit kipróbál. Kifejezetten ajánlott a letargia gyógyítására és a belső erő növelésére. Azok számára, akik épp egy felbomló kapcsolatból vagy szakításból épülnek fel, egy valóságos csoda.

Gyógyítja a bőr, az íny és a gerinc betegségeit - A spinell gyógyító tulajdonságai sok szempontból hozzájárulnak a viselője egészségének javításához. Pozitív energiái aktiválják a gyökércsakrát és gyógyítják annak problémáit. Ez a drágakő hatékony gyógymódként szerepelhet az íny, a fogak, a bőr és a gerinc egészségének javításában. Támogatja a súlycsökkenést és a rák gyógyulását is.

A spinell kő tulajdonságai

- Gazdagságot és bőséget hoz
- Fokozza a fizikai erőt
- Gyógyítja az érzelmi sebeket
- Gyógyítja a krónikus betegségeket

Minőség

A drágakőkereskedők számos minőségi tényezőt vesznek figyelembe egy kiváló spinellkő kiválasztásakor. A vásárlók számára ugyanilyen fontos érteni, hogy ezek a paraméterek hogyan befolyásolják a minőségi besorolást, így okos döntést hozhatnak a vásárlás során. A származás, a szín, az átlátszóság, a csiszolás és a karátos tömeg alapismereteinek köszönhetően mindenki könnyen megtalálhatja a legjobb minőségű spinell drágakövet.

Népszerű származási helyek- A természetes nyers spinell számos bányászati ??lelőhelyről származhat, de az igazán kiváló minőségű spinell forrásai meglehetősen korlátozottak. A burmai spinellt vagy mogok spinellt (amely a mai Mianmar területén lévő burmai Mogok bányákból származik) a legnemesebb eredetű fajtának tekintik, amely finom vörös, rózsaszín és narancs színű példányokat jelent. A legjobb kék és ibolya színű drágakő Srí Lanka ceyloni bányáiból származik. Egy másik nagyon áhított fajtát - a ?Mahenge Spinell?-t az orosz Pamir-hegységben bányásszák. Ami a feketét illeti, semmi sem képes felülmúlni a thaiföldi fekete spinell drágakövek szépségét.

Szín - A spinell sokféle színben fordulhat elő, mindegyiknek megvan a maga jelentősége és értéke. Az intenzív, gazdag színű természetes drágaköveket részesítik előnyben a világossal vagy a sötéttel szemben, árnyalattól függetlenül. Az árnyalatot tekintve a legkeresettebb a vérvörös spinell, amelyet a tiszta kobaltkék követ.

Tisztaság - II. típusú tisztaságú drágakő lévén a természetes spinell nagy valószínűséggel tartalmaz kisebb zárványokat negatív kristályok, tűk, ujjlenyomatok és vas-oxid nyomok formájában. A hibátlan drágakő, amelynek nincs kimutatható belső vagy felületi zárványa, nagyon értékes és ritka a piacon. Bizonyos esetekben azonban a zárványok növelhetik az értékét, mint például a csillagspinell esetében, ahol a megfelelően elhelyezkedő tűzárványok lenyűgöző csillagszerű hatást váltanak ki, ezzel a drágakövet rendkívül ritkává és érdekessé téve.

Csiszolás - Mindig a szimmetrikus és formás spinellt érdemes keresni. A kiváló minőségű nyers ásvány hiánya miatt ez a drágakő többnyire szabványos méretre és formára van vágva, amelynek köszönhetően a szépség csorbulása nélkül tartható meg a maximális tömege. Az ovális és a cushion csiszolású spinell ékszerkő a legnépszerűbb választás, azonban kerek és smaragd szabású is gyakran megtalálható. A magas kupolájú kerek és ovális kaboson kiváló választás lehet, ha nem a fazettált formák iránt érdeklődik valaki.

Gyakran ismételt kérdések


Mennyi grammja?

Nem tudom. Mivel mi kézi készítésű ékszerekkel foglalkozunk így lehet hogy egy 2 grammos medálon 1 hétig dolgozunk mire elkészül ezért ezekre a termékekre nem lehet általánosítani. A vékonyabb olcsóbb karikagyűrűk melyeket géppel készítenek illetve gépi láncoknál ahol pontosan ki lehet számolni hogy 1 óra alatt mennyi ékszer jön ki a gép másik végén ott szoktak gramm árakat kiírni. Minden ékszer más, más munkát , tervezést munkafolyamatokat igényel amit előre megmondani pontosan nem lehet csak a sorozatgyártott daraboknál.

Hány karátos aranyból készíttessük karikagyűrűinket?

Itthon a 14, és a 18 karátos aranyötvözetek használata a leggyakoribb. Az ötvözésre azért van szükség, mert a színarany igen puha képlékeny anyag. Más fémek hozzáadásával keményebb lesz, illetve többféle színű alapanyagot is elő tudunk állítani.

A 18 karátos aranynak több az aranytartalma a 14 karátossal szemben, ezért az puhább . Mivel a karikagyűrűnket nap, mint nap viseljük ezért célszerűbb a 14 karátos ötvözeteket választani. Több színű karikagyűrűnél viszont mivel a 18 karátos sárga arany sötétebb színű ezért fehérrel kombinálva a végeredmény szebb, kontrasztosabb lesz , jobban elkülönülnek a színek. Kérdezz segítünk!

Vásárláskor beszámolunk tört aranyat, megunt javíthatatlan ékszert?

Természetesen van rá mód. Akár a teljes vételárat ki tudjátok fizetni tört arannyal.

Milyen ékköveket tartalmazzanak ékszereink?

A karikagyűrűk, jegygyűrűk szimbolikus értéket képviselnek , az általunk készített ékszerek örökölhetőek , tehát olyan minőségű alapanyagokat használunk, melyek hosszú ideig megőrzik minőségüket.
Utánzatot, szintetikus anyagot vagy műterméket nem használunk és nem is ajánljuk ezek megvásárlását. Ezek inkább divat "ékszerekbe" valók melyek olcsók és ha tönkremennek 1-2 éven belül nem fáj a szívünk ( annyira ). Mi nem erre törekszünk, hanem arra, hogyha gyermekünk felnő, elővehesse anyu ékszereit és hordja tovább. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy olyan ékszert válasszunk, mely megfelel az életmódunknak. Gyöngyös , puha követ tartalmazó gyűrűt ne válasszunk mindennapi viseletnek, mert az biztosan meg fog sérülni. Kérje ki véleményünket mielőtt dönt!

Fontosabb tudnivalók a gyémántokról. "Csak gyémántköves ékszeretek van brill nincs"?

A gyémánt legkeményebb drágakő. Karikagyűrűk, jegyékszerek szimbolikus köve. Éppen ezért a legértékállóbb is, hiszen évszázadok alatt is megmarad formája szépsége.? Értékének négy fontos meghatározó tényezője van:
1., Mennyi a kő súlya ? A drágakövek súlyának mértékegysége a karát 1 Ct =0,2 gr.
2., Tisztaság . Mennyi apró zárványt vagy hibát tartalmaz kövünk.
3., Szín . Milyen színű illetve mennyire színtelen az adott gyémánt.
4., Vágás, Csiszolás , Mennyire sikerült az adott formát a legszebben legtökéletesebben megcsiszolni.
Ezeken kívül fontos még a gyémánt formája is . Ugyan olyan tömegű, színű és tisztaságú briliáns csiszolású gyémánt ( KEREK ) drágább mint egy princess ( SZÖGLETES ). A brill vagy briliáns csak egy formát jelent . Bármilyen kő lehet briliáns csiszolású, de attól az még nem lesz gyémánt. Vigyázzunk, több ékszeren vagy csomagolásán van feltűntetve az hogy ( briliant cut vagy with briliant stone ) ezek biztosan nem gyémántot tartalmaznak hanem briliáns csiszolású műterméket , üveget stb. Ezek hamar tönkremennek, megvásárláskor szépek nagyon olcsók de nem gyémántok nincs értékük.

Certificatot adnak a megvásárolt ékszerhez?

Ilyenkor meg szoktam kérdezni hogy tudja-e hogy mi az ? Sajnos itthon szinte minden üzlet úgy hirdeti magát hogy ad , de ez a legtöbb esetben nem egy valódi certificate hanem egy papír ami esetleg laminálva van, vagy igényes műanyag kártya és ráírják hogy milyen minőségű drágakövet tartalmaz az adott ékszer. Amivel semmi baj nincs csak nem certificate hanem mondjuk egy igazolás vagy ékszer kísérő ami tartalmazza az ékszerben található anyagok minőségét de hivatalos szakértő, labor nem vizsgálta be. A valódi certificate ( GIA, HRD , IGI, EGL ) egy labor által bevizsgált gyémánt irata ,melyen a gyémánt összes tulajdonsága fel van tüntetve .Ezek az okiratok ellenőrizhetőek mivel a másolatuk megtalálható a laborban így ellenőrizhető az irat valódisága ( némely labornál on-line módon is ). Vannak kövek melyekbe ezen vizsgálat számát lézerrel beégetik a gyémántba így ellenőrizhető hogy valóban az a kő tartozik az okirathoz. Ez a vizsgálat sok pénzbe kerül de biztonságot ad a vevőnek és az eladónak is , kisebb gyémántokhoz nem készülnek illetve nem érdemes csináltatni mert többe kerül néha mint maga a kő. Természetesen a nagyobb gyémántokhoz adunk nemzetközi labor által kiadott certificatot , ha az ön által kinézett ékszerhez nincs ilyen akkor kérheti ugyanazt az ékszert egy olyan kővel amihez tartozik ilyen okirat. A pici köves ékszereinkhez természetesen mi is adunk igazolást a felhasznált anyagok tekintetében de ezt mi vásárlási bizonylatnak hívjuk. Cégünk egyik tulajdonosa aki egyben kőfoglalónk, Izraeli iskolában végzett gyémántszakértő.

Ragasztva vannak a kövek?

A drágaköveket mikroszkóp segítségével foglaljuk ékszereinkbe. Sokféle foglalási mód van, de mindben közös hogy az ékszer anyagát dolgozzuk rá a drágakövekre.

Melyik a jobb a fényes vagy a matt felület?

Nagyon szép mindkettő, kinek melyik tetszik. A fényes felület idővel karcolódik, mattul a matt felület pedig kifényesedik. Megijedni nem kell, fel lehet később polírozni vagy új matt felületet képezni, minimális a költsége. Nagyon szép egy kétszínű gyűrűnél, ha az egyik szín matt a másik pedig fényes. Minél durvább egy matt felület annál tovább tart. Volt aki 2-3 hónap után jelentkezett hogy szeretné eltűntetni az apró karcokat gyűrűjéről , amit szívesen megcsinálunk de figyelembe kell venni hogy minden polírozás vagy mattítás pici anyagvesztéssel jár. Tehát ha túl sűrűn polírozgatjuk előbb utóbb elfogy az ékszer. Az általunk készített ékszereket természetesen ingyen karbantartjuk, tisztítjuk.

Melyik kezünkön hordjuk karikagyűrűnket?

Minden kultúra más.
A legelterjedtebb hagyomány, KÖZÉP EURÓPÁBAN hogy az eljegyzéskor a bal kézen, majd a házasságot követően a jobb kézen viselik a karikagyűrűt.
Ezzel a hagyománnyal csak az a baj hogy a gyűrűs ujjunk a két kézen általában nem egyforma és a pár hónapja vásárolt ékszert át kell alakítani vagy rosszabb esetben ha nem lehet méretezni újat kell készíteni. Tehát ez így nem praktikus illetve feleslegesen kidobott pénz. Egy másik elképzelés szerint a szív oldalán kell hordani. Az én véleményem szerint ott hordjátok a gyűrűket ahol elméletileg életetek végéig viselni fogjátok így elkerülhető hogy rövid időn belül méretezni kell az ékszert. A másik dolog talán a praktikusság , mivel az emberek nagy része jobb kezes így mindent evvel a kezünkkel csinálunk, tehát ha a másik kezünkön hordjuk karikagyűrűnket kevésbé kopik karcolódik és a mindennapi életben kevésbé akadályoz minket viselése.

A gyűrűk méretein lehet változtatni? Nem tudom a méretét mit tegyek?

A méret igen kényes téma. Mivel az emberek nagy részénél 1 napon belül is változik minimálisan az ujjméret, nehéz megállapítani a helyes méretet. Más érzés téli hideg hónapokban egy gyűrű viselése, mint nyáron meleg izzadt kézen, amikor szinte rátapad a karikagyűrű ujjunkra. Karikagyűrű méretének választásánál mindig körültekintően illetve a több éves tapasztalataink alapján segítünk a választásban. Utólagos méretezés szinte minden esetben lehetséges , karikagyűrűknél melyek bonyolultabbak 1-2 szám valószínűleg lehetséges az egyszerűbb hagyományos karikagyűrűknél akár több szám is . A női gyűrűknél ( eljegyzési gyűrű, jegygyűrű, szoliterek ) sokkal nagyobb esély van akár 5-8 szám méretezésére anélkül hogy ez látszódna. Tehát ha a meglepetést nem szeretnéd elrontani és nem tudod a méretet illetve nem tudsz olyan gyűrűt hozni amit hord és tudod hogy jó rá akkor utólag ingyenesen a helyes méretre állítjuk pár nap alatt , ha akkorát tévednél hogy ez nem lehetséges költségmentesen legyártjuk az új gyűrűt a megbeszélt időpontra. Kész ékszereinkből válogatva sokan rögtön méreteztetni szeretnék a gyűrűt mert kicsinek vagy nagynak találják és szeretnék hogy átadáskor jó legyen. Erről mindenkit lebeszélnék ha csak nem 100%-ig biztos a méretben . Általában így sem lesz jó és elesik attól a lehetőségtől hogy kicseréljük másra ha esetleg nem áll jól párunkon az ékszer vagy nem tetszik mivel már előre szétvágatta a gyűrűt. Vagy a másik lehetőség hogy kétszer kell méretezni és minél többször elvágjuk, forrasztjuk annál több a hibalehetőség illetve minimálisan vékonyodik az ékszer.
Hívjon!