Paraiba turmalin

Paraiba Tourmaline is an exclusive neon blue to blue-green colored gem variety of the Tourmaline family. It is the only tourmaline that owes its extraordinary vivid hue and intense glow from the copper element. This gemstone was discovered in the 1980s in the Paraiba Hills of Brazil and became immensely popular in less time because of its unmatchable beauty and high rarity. This gemstone is always appreciated by the jewelry lovers and gem collectors.

Paraiba turmalin

Kinek ajánlott a paraiba turmalin viselése?

A páratlan szépség, a ritka fellelhetőség és a hatalmas kereslet együttesen emelte a paraiba turmalint legendás drágakővé. A közelmúltban való felfedezése ellenére máris jó hírnevet szerzett magának a drágakövek világában. Népszerűsége tovább nőtt, amint a drágakőterapeuták felismerték gyógyító tulajdonságait is.

A nyugati kultúrában a paraiba turmalint az október hónap születésköveként illetve a Mérleg és a Skorpió állatövi jegyek köveként jellemzik.

A paraiba turmalin végtelen örömet okoz azoknak a komoly gyűjtőknek, akik igazi szépséget keresnek gyűjteményükbe. A Mohs-skála szerinti 7-7.5 keménységi értéke tökéletessé teszi a paraiba turmalint mindenféle ékszerbe való megmunkálásra. Gond nélkül viselhető gyűrű, medál vagy karkötő formájában.


A paraiba turmalin jótékony tulajdonságai

A drágakő-terápiában a paraiba turmalint spirituális kőnek tekintik, mely pozitív kisugárzást, békét és kiteljesedés érzetet kölcsönöz viselőjének. Hatalmas gyógyító erőt tulajdonítanak neki, amelynek segítségével viselője fitt és egészséges marad.

Felerősíti a megérzéseket és a kreatív készségeket - A paraiba turmalinról úgy hiszik, hogy fokozza viselője intellektuális képességeit, segít megszüntetni a negatív életszemléletet és a zavartságot. Pozitív energiái serkentik a torokcsakrát, és segítik a gondolatok világos kifejezését. Szónokok és nyilvános előadók nagy hasznát vehetik a drágakő ezen tulajdonságainak.

Segíti az érzelmi gyógyulási folyamatokat - Pszichológiai szempontból a paraiba turmalin segíti a kellemetlen emlékekből való felépülést és új ötletekkel helyettesíti azokat. Támogató hatással van azokra, akiken terhesen nagy a felelősség és ösztönzi a személyes felelősségvállalást.

Támogatja a meditatív és spirituális tevékenységeket - A paraiba turmalin nyugtató energiája viselőjét a megbocsátásra ösztönzi és nyugodt, békés lelki állapothoz segíti. A drágakőterapeuták szerint csodálatos segédeszköz a meditációhoz és a spirituális gyakorlatokhoz.

Javítja az anyagcserét és erősíti az immunrendszert - Az alternatív gyógyászatban a paraiba turmalin drágakövet azoknak ajánlják, akik bármilyen szemészeti vagy anyagcsere-betegségben, illetve immunrendszeri rendellenességben szenvednek. Gyógyító tulajdonsága pozitív hatással van a torokra, szemre, fogakra, állkapocsra, a hormontermelésre, a létfontosságú szervekre és a csontokra.


Minőség

A paraiba turmalin eredete, színe, ragyogása, tisztasága és csiszolása meghatározza annak általános minőségét. A drágakő értékelése során mindig annak színe és ragyogása a legfontosabb kritérium, így a legmagasabb minőségű paraiba turmalinnak rendkívüli színnel és ragyogással kell rendelkeznie. Ezekben a minőségi tényezőkben még a legapróbb eltérés is hatalmas árkülönbséget eredményezhet.

Eredet - A rézben gazdag paraiba turmalint eredetileg Brazília északkeleti részén, Paraiba államban fedezték fel (Mina da Batalha bányában), ám később néhány ilyen turmalint afrikai országokban, például Mozambikban és Nigériában is találtak. Minőségi szempontból nehéz megkülönböztetni a brazil paraiba turmalint az afrikaitól, történelmi jelentősége miatt azonban egy brazil verzió mindig értékesebb.

Szín - A többi turmalinnal ellentétben a paraiba turmalin két nyomelem - a réz és a mangán - különleges kölcsönhatásának köszönhetően számos egyedi színárnyalatot mutat. Színe általában a világoskéktől a neon kéken át a zöldeskékig terjed, izzó ragyogással kísérve. Bár mindezen árnyalatoknak a vásárlók a csodájára járnak, mégis a neon paraiba turmalin (kék vagy zöld) marad a legvonzóbb és legritkább fajta, így a világpiacon is a tisztán neon kék és neon zöld drágaköveket tartják igen értékesnek.

Tisztaság - A paraiba turmalin drágakő a II.kategóriába van sorolva tisztaság szempontjából. Ez azt jelenti, hogy ezek a drágakövek tartalmazhatnak némi szemmel látható tökéletlenséget, például folyadék- és gázzárványokat, gyógyult repedéseket, barnássárga fémes zárványokat és színzónákat. Általánosságban a tisztább és kevésbé zárványos réztartalmú drágakövek számítanak a legjobb vételnek.

Csiszolás - A nyers paraiba turmalin csiszolása - a kő ritka fellelhetősége és magas értéke miatt - nagy körültekintéssel készül, tömegének lehető legoptimálisabb megőrzésével, de anélkül, hogy szépségének rovására menne. Mivel a természetben henger alakú rúd formában fordul elő, ezért a nyers követ általában téglalap alakúra, kerekre vagy oválisra csiszolják, ezért igen ritka és rendkívül drága például az egyedi készítésű, briliáns csiszolású paraiba turmalin.

Gyakran ismételt kérdések


Mennyi grammja?

Nem tudom. Mivel mi kézi készítésű ékszerekkel foglalkozunk így lehet hogy egy 2 grammos medálon 1 hétig dolgozunk mire elkészül ezért ezekre a termékekre nem lehet általánosítani. A vékonyabb olcsóbb karikagyűrűk melyeket géppel készítenek illetve gépi láncoknál ahol pontosan ki lehet számolni hogy 1 óra alatt mennyi ékszer jön ki a gép másik végén ott szoktak gramm árakat kiírni. Minden ékszer más, más munkát , tervezést munkafolyamatokat igényel amit előre megmondani pontosan nem lehet csak a sorozatgyártott daraboknál.

Hány karátos aranyból készíttessük karikagyűrűinket?

Itthon a 14, és a 18 karátos aranyötvözetek használata a leggyakoribb. Az ötvözésre azért van szükség, mert a színarany igen puha képlékeny anyag. Más fémek hozzáadásával keményebb lesz, illetve többféle színű alapanyagot is elő tudunk állítani.

A 18 karátos aranynak több az aranytartalma a 14 karátossal szemben, ezért az puhább . Mivel a karikagyűrűnket nap, mint nap viseljük ezért célszerűbb a 14 karátos ötvözeteket választani. Több színű karikagyűrűnél viszont mivel a 18 karátos sárga arany sötétebb színű ezért fehérrel kombinálva a végeredmény szebb, kontrasztosabb lesz , jobban elkülönülnek a színek. Kérdezz segítünk!

Vásárláskor beszámolunk tört aranyat, megunt javíthatatlan ékszert?

Természetesen van rá mód. Akár a teljes vételárat ki tudjátok fizetni tört arannyal.

Milyen ékköveket tartalmazzanak ékszereink?

A karikagyűrűk, jegygyűrűk szimbolikus értéket képviselnek , az általunk készített ékszerek örökölhetőek , tehát olyan minőségű alapanyagokat használunk, melyek hosszú ideig megőrzik minőségüket.
Utánzatot, szintetikus anyagot vagy műterméket nem használunk és nem is ajánljuk ezek megvásárlását. Ezek inkább divat "ékszerekbe" valók melyek olcsók és ha tönkremennek 1-2 éven belül nem fáj a szívünk ( annyira ). Mi nem erre törekszünk, hanem arra, hogyha gyermekünk felnő, elővehesse anyu ékszereit és hordja tovább. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy olyan ékszert válasszunk, mely megfelel az életmódunknak. Gyöngyös , puha követ tartalmazó gyűrűt ne válasszunk mindennapi viseletnek, mert az biztosan meg fog sérülni. Kérje ki véleményünket mielőtt dönt!

Fontosabb tudnivalók a gyémántokról. "Csak gyémántköves ékszeretek van brill nincs"?

A gyémánt legkeményebb drágakő. Karikagyűrűk, jegyékszerek szimbolikus köve. Éppen ezért a legértékállóbb is, hiszen évszázadok alatt is megmarad formája szépsége.? Értékének négy fontos meghatározó tényezője van:
1., Mennyi a kő súlya ? A drágakövek súlyának mértékegysége a karát 1 Ct =0,2 gr.
2., Tisztaság . Mennyi apró zárványt vagy hibát tartalmaz kövünk.
3., Szín . Milyen színű illetve mennyire színtelen az adott gyémánt.
4., Vágás, Csiszolás , Mennyire sikerült az adott formát a legszebben legtökéletesebben megcsiszolni.
Ezeken kívül fontos még a gyémánt formája is . Ugyan olyan tömegű, színű és tisztaságú briliáns csiszolású gyémánt ( KEREK ) drágább mint egy princess ( SZÖGLETES ). A brill vagy briliáns csak egy formát jelent . Bármilyen kő lehet briliáns csiszolású, de attól az még nem lesz gyémánt. Vigyázzunk, több ékszeren vagy csomagolásán van feltűntetve az hogy ( briliant cut vagy with briliant stone ) ezek biztosan nem gyémántot tartalmaznak hanem briliáns csiszolású műterméket , üveget stb. Ezek hamar tönkremennek, megvásárláskor szépek nagyon olcsók de nem gyémántok nincs értékük.

Certificatot adnak a megvásárolt ékszerhez?

Ilyenkor meg szoktam kérdezni hogy tudja-e hogy mi az ? Sajnos itthon szinte minden üzlet úgy hirdeti magát hogy ad , de ez a legtöbb esetben nem egy valódi certificate hanem egy papír ami esetleg laminálva van, vagy igényes műanyag kártya és ráírják hogy milyen minőségű drágakövet tartalmaz az adott ékszer. Amivel semmi baj nincs csak nem certificate hanem mondjuk egy igazolás vagy ékszer kísérő ami tartalmazza az ékszerben található anyagok minőségét de hivatalos szakértő, labor nem vizsgálta be. A valódi certificate ( GIA, HRD , IGI, EGL ) egy labor által bevizsgált gyémánt irata ,melyen a gyémánt összes tulajdonsága fel van tüntetve .Ezek az okiratok ellenőrizhetőek mivel a másolatuk megtalálható a laborban így ellenőrizhető az irat valódisága ( némely labornál on-line módon is ). Vannak kövek melyekbe ezen vizsgálat számát lézerrel beégetik a gyémántba így ellenőrizhető hogy valóban az a kő tartozik az okirathoz. Ez a vizsgálat sok pénzbe kerül de biztonságot ad a vevőnek és az eladónak is , kisebb gyémántokhoz nem készülnek illetve nem érdemes csináltatni mert többe kerül néha mint maga a kő. Természetesen a nagyobb gyémántokhoz adunk nemzetközi labor által kiadott certificatot , ha az ön által kinézett ékszerhez nincs ilyen akkor kérheti ugyanazt az ékszert egy olyan kővel amihez tartozik ilyen okirat. A pici köves ékszereinkhez természetesen mi is adunk igazolást a felhasznált anyagok tekintetében de ezt mi vásárlási bizonylatnak hívjuk. Cégünk egyik tulajdonosa aki egyben kőfoglalónk, Izraeli iskolában végzett gyémántszakértő.

Ragasztva vannak a kövek?

A drágaköveket mikroszkóp segítségével foglaljuk ékszereinkbe. Sokféle foglalási mód van, de mindben közös hogy az ékszer anyagát dolgozzuk rá a drágakövekre.

Melyik a jobb a fényes vagy a matt felület?

Nagyon szép mindkettő, kinek melyik tetszik. A fényes felület idővel karcolódik, mattul a matt felület pedig kifényesedik. Megijedni nem kell, fel lehet később polírozni vagy új matt felületet képezni, minimális a költsége. Nagyon szép egy kétszínű gyűrűnél, ha az egyik szín matt a másik pedig fényes. Minél durvább egy matt felület annál tovább tart. Volt aki 2-3 hónap után jelentkezett hogy szeretné eltűntetni az apró karcokat gyűrűjéről , amit szívesen megcsinálunk de figyelembe kell venni hogy minden polírozás vagy mattítás pici anyagvesztéssel jár. Tehát ha túl sűrűn polírozgatjuk előbb utóbb elfogy az ékszer. Az általunk készített ékszereket természetesen ingyen karbantartjuk, tisztítjuk.

Melyik kezünkön hordjuk karikagyűrűnket?

Minden kultúra más.
A legelterjedtebb hagyomány, KÖZÉP EURÓPÁBAN hogy az eljegyzéskor a bal kézen, majd a házasságot követően a jobb kézen viselik a karikagyűrűt.
Ezzel a hagyománnyal csak az a baj hogy a gyűrűs ujjunk a két kézen általában nem egyforma és a pár hónapja vásárolt ékszert át kell alakítani vagy rosszabb esetben ha nem lehet méretezni újat kell készíteni. Tehát ez így nem praktikus illetve feleslegesen kidobott pénz. Egy másik elképzelés szerint a szív oldalán kell hordani. Az én véleményem szerint ott hordjátok a gyűrűket ahol elméletileg életetek végéig viselni fogjátok így elkerülhető hogy rövid időn belül méretezni kell az ékszert. A másik dolog talán a praktikusság , mivel az emberek nagy része jobb kezes így mindent evvel a kezünkkel csinálunk, tehát ha a másik kezünkön hordjuk karikagyűrűnket kevésbé kopik karcolódik és a mindennapi életben kevésbé akadályoz minket viselése.

A gyűrűk méretein lehet változtatni? Nem tudom a méretét mit tegyek?

A méret igen kényes téma. Mivel az emberek nagy részénél 1 napon belül is változik minimálisan az ujjméret, nehéz megállapítani a helyes méretet. Más érzés téli hideg hónapokban egy gyűrű viselése, mint nyáron meleg izzadt kézen, amikor szinte rátapad a karikagyűrű ujjunkra. Karikagyűrű méretének választásánál mindig körültekintően illetve a több éves tapasztalataink alapján segítünk a választásban. Utólagos méretezés szinte minden esetben lehetséges , karikagyűrűknél melyek bonyolultabbak 1-2 szám valószínűleg lehetséges az egyszerűbb hagyományos karikagyűrűknél akár több szám is . A női gyűrűknél ( eljegyzési gyűrű, jegygyűrű, szoliterek ) sokkal nagyobb esély van akár 5-8 szám méretezésére anélkül hogy ez látszódna. Tehát ha a meglepetést nem szeretnéd elrontani és nem tudod a méretet illetve nem tudsz olyan gyűrűt hozni amit hord és tudod hogy jó rá akkor utólag ingyenesen a helyes méretre állítjuk pár nap alatt , ha akkorát tévednél hogy ez nem lehetséges költségmentesen legyártjuk az új gyűrűt a megbeszélt időpontra. Kész ékszereinkből válogatva sokan rögtön méreteztetni szeretnék a gyűrűt mert kicsinek vagy nagynak találják és szeretnék hogy átadáskor jó legyen. Erről mindenkit lebeszélnék ha csak nem 100%-ig biztos a méretben . Általában így sem lesz jó és elesik attól a lehetőségtől hogy kicseréljük másra ha esetleg nem áll jól párunkon az ékszer vagy nem tetszik mivel már előre szétvágatta a gyűrűt. Vagy a másik lehetőség hogy kétszer kell méretezni és minél többször elvágjuk, forrasztjuk annál több a hibalehetőség illetve minimálisan vékonyodik az ékszer.
Hívjon!