Opál

Az opál egy fehér színű, a szilikátok ásványi családjába tartozó ásványkő, mely csodálatos színjátszásáról ismerhető fel. Az értékes gyémántok eme asztrológiai megfelelőjét a kreatív tevékenységek, fényűző életmód, társadalmi rang, házassági harmónia és a jó egészség sikere érdekében viselik. Nemcsak úgy simán viselik, hanem ékszerekbe foglaltatják őket, például jegygyűrűbe.

Opál

Kinek ajánlott az opál kő viselése?

Az opál szó, mely hindiül Upal, szankszkritul pedig Opala, a Vénusz bolygót jelenti. A gyenge Vénusz káros hatásainak kiküszöbölésére használják a jegy szülöttjeinél, anyagi és fizikai jólétet, jó társadalmi státuszt biztosít viselője számára.

Az indiai védikus asztrológia az opál követ a Tula (Mérleg) és a Vrishabha (Bika) jegyhez társítja. A nyugati asztrológiában az opál születési követ a Mérleg jegyűeknek javasolják. Az opál drágakövet a Bak, a Vízöntő, az Ikrek és a Szűz jegy szülöttei is viselhetik.

Az opál jótékony tulajdonságai

A történelem során az opál követ asztrológiai tulajdonságai és esztétikai varázsa kapcsán ismerték meg. Az elmúlt években számos elismert ékszermárka és divatház népszerűsítette, mint ékszerkövet. Azok számára, akik hisznek a drágakövek metafizikai tulajdonságaiban, az opál olyan, mint a szépségbe csomagolt áldás, amely segít viselőjének megbirkózni az élet kihívásaival.

Boldog házasélet - A Védák szerint a Vénusz kedvezőtlen állása konfliktusokat és nézeteltéréseket eredményezhet, mely akár váláshoz is vezethet. A tejopál ékszereket a párkapcsolati szeretet, harmónia és kölcsönös megértés serkentésére, valamint a házassági problémák megoldása érdekében viselik.

Kiemelkedő anyagi és társadalmi helyzet - A Vénusz a fényűzéssel és a világi vágyakkal kapcsolható össze. Ezért az asztrológusok mélyen hisznek az opál ékszerekben, nem csak az anyagi helyzet javításának, hanem a szülött társadalmi helyzetének és fényűző életmódjának fenntartásának tekintetében is.

Siker a kreatív önmegvalósításban - Mivel a kreativitás és az innováció bolygójához kapcsolódik, a természetes opál drágakövet rendkívül hasznosnak tartják azok számára, akik kreatív blokkokkal, inspiráció hiánnyal és az élet bizonytalanságaival küzdenek. Az asztrológusok szilárdan hisznek abban, hogy a fehér opál viselése új lendületet ad a művészi önkifejezésben és egyesíti a kreatív energiákat a jobb teljesítmény érdekében.

Máj-, endokrin és húgyúti rendellenesség gyógyítása - Az orvosi asztrológiában a fehér opált nagyra értékelik metafizikai tulajdonságai miatt, amelyeket hasznosnak tartanak a máj, a vese és a hormonális rendellenességek gyógyításában is. Mivel a fekete opál és a tűzopál gyógyító drágakő, viselője a különféle pszichológiai problémáktól és alvási rendellenességektől is szerencsésen megszabadulhat.

Az opál minősége

Az opál minősége számos tényezőtől függhet, például az eredetétől, színétől, a tűz fényességétől, a tűzmintázatától, a tisztaságtól és az áttetszőségétől.

Eredet- A legfőbb opálbányákat Ausztráliában, Etiópiában, Mexikóban, Brazíliában, Szudánban, Magyarországon és az Egyesült Államokban fedezték fel. Az összes közül az ausztrál opál a legnépszerűbb fényes árnyalata és mély tüze miatt. Ezt követi az etióp opál, majd a mexikói, mely áttetsző vagy egészen átlátszó és vöröses narancssárga színben pompázik.

Szín - A szín a legmeghatározóbb tényező a nemesopál értékének megítélésében. A tiszta fehér fénylő opál a leggyakoribb árnyalat, bár létezik narancssárga, fekete, zöld, kék és rózsaszín opál is. Asztrológiai célból a fehér opált tartják a legszerencsésebbnek. A sötét alapszínnel rendelkező opál, mint a fekete, a kék és a zöld is egyaránt értékes, mivel a sötétebb alapszínen a színek és fények játéka tökéletes hatást nyújt.

Ragyogás - A tűz megléte finom határvonalat húz a nemesopál (amely tűzzel rendelkezik) és a közönséges opál között. A nemesopál esetében a tűz fényes és határozott jelenlétét értékelik, míg a halványabb tűz és a tompább színjáték csökkenti a piaci árat. A közönséges opál a legolcsóbb, de asztrológiai szempontból kevésbé hatékony.

Tűzmintázat - A mintázat gyakorlatilag a színek elrendeződése, mely óriási hatással van az opál piaci értékére. A vastag, ragyogó és színes lángok kombinációja ritka, így drágább is, mint az apró tűzmintájú társai.

Tisztaság és átlátszóság - Az opálokban az átlátszóság szintje és a zárványosság határozza meg az tisztaságot. A dendritek, a homokszemcsék, az apró repedések és szálak vagy holtfoltok olyan természetes zárványok, amelyek rontják az opál értékét, ha szabad szemmel láthatóak. Másrészt az átlátszóság értéke nagyban függ az opál fajtájától is, hiszen amíg a kristályopálokban az átlátszóságot csodálják, addig a fehér opál, a szikla opál és a fekete opál esetében az átlátszatlan, makulátlan felület az elvárt.

Forma - A drágakő minőségű nyers opál követ ovális kabosonra (fazettálatlan drágakőre) csiszolják. A tökéletes ívű opál kabosonoknak van a legszebb színjátszása az egyes szögekből nézve. Javasolt elkerülni a túl magas vagy túl lapos ívű drágakövek vásárlását, mivel azok jóval sérülékenyebbek lehetnek az ékszerekbe való foglalásuk során.

Gyakran ismételt kérdések


Mennyi grammja?

Nem tudom. Mivel mi kézi készítésű ékszerekkel foglalkozunk így lehet hogy egy 2 grammos medálon 1 hétig dolgozunk mire elkészül ezért ezekre a termékekre nem lehet általánosítani. A vékonyabb olcsóbb karikagyűrűk melyeket géppel készítenek illetve gépi láncoknál ahol pontosan ki lehet számolni hogy 1 óra alatt mennyi ékszer jön ki a gép másik végén ott szoktak gramm árakat kiírni. Minden ékszer más, más munkát , tervezést munkafolyamatokat igényel amit előre megmondani pontosan nem lehet csak a sorozatgyártott daraboknál.

Hány karátos aranyból készíttessük karikagyűrűinket?

Itthon a 14, és a 18 karátos aranyötvözetek használata a leggyakoribb. Az ötvözésre azért van szükség, mert a színarany igen puha képlékeny anyag. Más fémek hozzáadásával keményebb lesz, illetve többféle színű alapanyagot is elő tudunk állítani.

A 18 karátos aranynak több az aranytartalma a 14 karátossal szemben, ezért az puhább . Mivel a karikagyűrűnket nap, mint nap viseljük ezért célszerűbb a 14 karátos ötvözeteket választani. Több színű karikagyűrűnél viszont mivel a 18 karátos sárga arany sötétebb színű ezért fehérrel kombinálva a végeredmény szebb, kontrasztosabb lesz , jobban elkülönülnek a színek. Kérdezz segítünk!

Vásárláskor beszámolunk tört aranyat, megunt javíthatatlan ékszert?

Természetesen van rá mód. Akár a teljes vételárat ki tudjátok fizetni tört arannyal.

Milyen ékköveket tartalmazzanak ékszereink?

A karikagyűrűk, jegygyűrűk szimbolikus értéket képviselnek , az általunk készített ékszerek örökölhetőek , tehát olyan minőségű alapanyagokat használunk, melyek hosszú ideig megőrzik minőségüket.
Utánzatot, szintetikus anyagot vagy műterméket nem használunk és nem is ajánljuk ezek megvásárlását. Ezek inkább divat "ékszerekbe" valók melyek olcsók és ha tönkremennek 1-2 éven belül nem fáj a szívünk ( annyira ). Mi nem erre törekszünk, hanem arra, hogyha gyermekünk felnő, elővehesse anyu ékszereit és hordja tovább. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy olyan ékszert válasszunk, mely megfelel az életmódunknak. Gyöngyös , puha követ tartalmazó gyűrűt ne válasszunk mindennapi viseletnek, mert az biztosan meg fog sérülni. Kérje ki véleményünket mielőtt dönt!

Fontosabb tudnivalók a gyémántokról. "Csak gyémántköves ékszeretek van brill nincs"?

A gyémánt legkeményebb drágakő. Karikagyűrűk, jegyékszerek szimbolikus köve. Éppen ezért a legértékállóbb is, hiszen évszázadok alatt is megmarad formája szépsége.? Értékének négy fontos meghatározó tényezője van:
1., Mennyi a kő súlya ? A drágakövek súlyának mértékegysége a karát 1 Ct =0,2 gr.
2., Tisztaság . Mennyi apró zárványt vagy hibát tartalmaz kövünk.
3., Szín . Milyen színű illetve mennyire színtelen az adott gyémánt.
4., Vágás, Csiszolás , Mennyire sikerült az adott formát a legszebben legtökéletesebben megcsiszolni.
Ezeken kívül fontos még a gyémánt formája is . Ugyan olyan tömegű, színű és tisztaságú briliáns csiszolású gyémánt ( KEREK ) drágább mint egy princess ( SZÖGLETES ). A brill vagy briliáns csak egy formát jelent . Bármilyen kő lehet briliáns csiszolású, de attól az még nem lesz gyémánt. Vigyázzunk, több ékszeren vagy csomagolásán van feltűntetve az hogy ( briliant cut vagy with briliant stone ) ezek biztosan nem gyémántot tartalmaznak hanem briliáns csiszolású műterméket , üveget stb. Ezek hamar tönkremennek, megvásárláskor szépek nagyon olcsók de nem gyémántok nincs értékük.

Certificatot adnak a megvásárolt ékszerhez?

Ilyenkor meg szoktam kérdezni hogy tudja-e hogy mi az ? Sajnos itthon szinte minden üzlet úgy hirdeti magát hogy ad , de ez a legtöbb esetben nem egy valódi certificate hanem egy papír ami esetleg laminálva van, vagy igényes műanyag kártya és ráírják hogy milyen minőségű drágakövet tartalmaz az adott ékszer. Amivel semmi baj nincs csak nem certificate hanem mondjuk egy igazolás vagy ékszer kísérő ami tartalmazza az ékszerben található anyagok minőségét de hivatalos szakértő, labor nem vizsgálta be. A valódi certificate ( GIA, HRD , IGI, EGL ) egy labor által bevizsgált gyémánt irata ,melyen a gyémánt összes tulajdonsága fel van tüntetve .Ezek az okiratok ellenőrizhetőek mivel a másolatuk megtalálható a laborban így ellenőrizhető az irat valódisága ( némely labornál on-line módon is ). Vannak kövek melyekbe ezen vizsgálat számát lézerrel beégetik a gyémántba így ellenőrizhető hogy valóban az a kő tartozik az okirathoz. Ez a vizsgálat sok pénzbe kerül de biztonságot ad a vevőnek és az eladónak is , kisebb gyémántokhoz nem készülnek illetve nem érdemes csináltatni mert többe kerül néha mint maga a kő. Természetesen a nagyobb gyémántokhoz adunk nemzetközi labor által kiadott certificatot , ha az ön által kinézett ékszerhez nincs ilyen akkor kérheti ugyanazt az ékszert egy olyan kővel amihez tartozik ilyen okirat. A pici köves ékszereinkhez természetesen mi is adunk igazolást a felhasznált anyagok tekintetében de ezt mi vásárlási bizonylatnak hívjuk. Cégünk egyik tulajdonosa aki egyben kőfoglalónk, Izraeli iskolában végzett gyémántszakértő.

Ragasztva vannak a kövek?

A drágaköveket mikroszkóp segítségével foglaljuk ékszereinkbe. Sokféle foglalási mód van, de mindben közös hogy az ékszer anyagát dolgozzuk rá a drágakövekre.

Melyik a jobb a fényes vagy a matt felület?

Nagyon szép mindkettő, kinek melyik tetszik. A fényes felület idővel karcolódik, mattul a matt felület pedig kifényesedik. Megijedni nem kell, fel lehet később polírozni vagy új matt felületet képezni, minimális a költsége. Nagyon szép egy kétszínű gyűrűnél, ha az egyik szín matt a másik pedig fényes. Minél durvább egy matt felület annál tovább tart. Volt aki 2-3 hónap után jelentkezett hogy szeretné eltűntetni az apró karcokat gyűrűjéről , amit szívesen megcsinálunk de figyelembe kell venni hogy minden polírozás vagy mattítás pici anyagvesztéssel jár. Tehát ha túl sűrűn polírozgatjuk előbb utóbb elfogy az ékszer. Az általunk készített ékszereket természetesen ingyen karbantartjuk, tisztítjuk.

Melyik kezünkön hordjuk karikagyűrűnket?

Minden kultúra más.
A legelterjedtebb hagyomány, KÖZÉP EURÓPÁBAN hogy az eljegyzéskor a bal kézen, majd a házasságot követően a jobb kézen viselik a karikagyűrűt.
Ezzel a hagyománnyal csak az a baj hogy a gyűrűs ujjunk a két kézen általában nem egyforma és a pár hónapja vásárolt ékszert át kell alakítani vagy rosszabb esetben ha nem lehet méretezni újat kell készíteni. Tehát ez így nem praktikus illetve feleslegesen kidobott pénz. Egy másik elképzelés szerint a szív oldalán kell hordani. Az én véleményem szerint ott hordjátok a gyűrűket ahol elméletileg életetek végéig viselni fogjátok így elkerülhető hogy rövid időn belül méretezni kell az ékszert. A másik dolog talán a praktikusság , mivel az emberek nagy része jobb kezes így mindent evvel a kezünkkel csinálunk, tehát ha a másik kezünkön hordjuk karikagyűrűnket kevésbé kopik karcolódik és a mindennapi életben kevésbé akadályoz minket viselése.

A gyűrűk méretein lehet változtatni? Nem tudom a méretét mit tegyek?

A méret igen kényes téma. Mivel az emberek nagy részénél 1 napon belül is változik minimálisan az ujjméret, nehéz megállapítani a helyes méretet. Más érzés téli hideg hónapokban egy gyűrű viselése, mint nyáron meleg izzadt kézen, amikor szinte rátapad a karikagyűrű ujjunkra. Karikagyűrű méretének választásánál mindig körültekintően illetve a több éves tapasztalataink alapján segítünk a választásban. Utólagos méretezés szinte minden esetben lehetséges , karikagyűrűknél melyek bonyolultabbak 1-2 szám valószínűleg lehetséges az egyszerűbb hagyományos karikagyűrűknél akár több szám is . A női gyűrűknél ( eljegyzési gyűrű, jegygyűrű, szoliterek ) sokkal nagyobb esély van akár 5-8 szám méretezésére anélkül hogy ez látszódna. Tehát ha a meglepetést nem szeretnéd elrontani és nem tudod a méretet illetve nem tudsz olyan gyűrűt hozni amit hord és tudod hogy jó rá akkor utólag ingyenesen a helyes méretre állítjuk pár nap alatt , ha akkorát tévednél hogy ez nem lehetséges költségmentesen legyártjuk az új gyűrűt a megbeszélt időpontra. Kész ékszereinkből válogatva sokan rögtön méreteztetni szeretnék a gyűrűt mert kicsinek vagy nagynak találják és szeretnék hogy átadáskor jó legyen. Erről mindenkit lebeszélnék ha csak nem 100%-ig biztos a méretben . Általában így sem lesz jó és elesik attól a lehetőségtől hogy kicseréljük másra ha esetleg nem áll jól párunkon az ékszer vagy nem tetszik mivel már előre szétvágatta a gyűrűt. Vagy a másik lehetőség hogy kétszer kell méretezni és minél többször elvágjuk, forrasztjuk annál több a hibalehetőség illetve minimálisan vékonyodik az ékszer.
Hívjon!