Labradorit

A labradorit egy természetesen sötét színű féldrágakő a Feldspar ásványi családból. Ragyogó belső villanásokat (úgynevezett Labradorescenciát) mutat pávakékben, rézvörösben, halványzöldben és aranyban, amikor a fény visszaverődik a felületén. Úgy tekintik, mint egy csodálatos gyógyító drágakövet, amely segíti viselőjét abban, hogy pozitív, produktív és egészséges maradjon.

Labradorit

Kinek ajánlott a viselése?

A labradorit meglehetősen dinamikus drágakő, amelyet gyógyítási és ékszerészeti célokra egyaránt használnak. A kristálygyógyászok az ?átalakulás kőjeként? ismerik el, amely segít viselőjének öntudatának, mentális erejének és jó egészségének megszerzésében.
Mély gyógyító tulajdonságait hasznosnak tartják azoknak az egyéneknek, akik hajlandóak pozitív változtatásokat végrehajtani az életmódjukban.

- Ragyogó villanásai miatt az asztrológusok gyakran összekapcsolják a Vénusz legfényesebb bolygójával. Nagyon hasznosnak találják a Tula (Mérleg) jel alatt született emberek számára.

- A labradorit kiváló kiegészítő egy gyémánt jegygyűrűben.

- A nyugati asztrológusok a labradorit születéskövet javasolják a Mérlegeknek. Enyhe jellege miatt azonban nem hoz semmilyen negatív hatást, így bárki kényelmesen viselheti.

- Az Oroszlán, a Skorpió és a Nyilas felmenői labradorit drágakövet is viselhetnek, hogy pozitív eredményeket érjenek el az életben


A labradorit előnyei

Az esztétikum mellett a természetes kő erőteljes metafizikai és gyógyító tulajdonságai miatt is értékelhető. Gyönyörű színvillanásai miatt az ókori emberek úgy vélték, hogy az a kedvező északi fény fagyott formája, amely sok szerencsét és pozitivitást hoz viselője életében.

- Fokozza a mentális és intuitív képességeket - Azt mondják, hogy a labradorit metafizikai tulajdonságai segítenek kihozni az emberekből a legjobbat, kellemesebbé téve munkájukat. A kiváló minőségű labradorit kő viselőjének javát szolgálja intuitív képességeik és elemző készségeik fejlesztésében.

- Csökkenti az impulzív viselkedést és az additív hajlamokat - A labradoritot erősen védő drágakőnek tekintik, amely segít csökkenteni a vakmerő viselkedést, a lázadó természetet, az impulzív viselkedést és az egészségtelen függőségeket. Úgy gondolják, hogy a labradorit gyógyító energiák lenyugtatják az érzelmeket és segítenek viselőjüknek felépülni a szorongásból.

- Gyógyítja az emésztési és légzési problémákat - A csakrák gyógyító terápiáiban a labradorit gyógyító kristályt nagyon hasznosnak tartják a tüdővel kapcsolatos problémák megoldásában., Emellett segíthet az emésztésben, a szabályozásban és az anyagcserében is. A gyógyítók szerint a labradorit-kő viselése a szem betegségében, testfájdalmakban vagy agyi rendellenességekben stb. szenvedőknek is kedvez.


Minőség

A piacon a labradorit drágakövek alacsony és magas minőségű besorolásban is kaphatók. A minőséget meghatározó tényezők előzetes ismerete elengedhetetlen a vásárlók számára ahhoz, hogy a költségvetésükön belül megtalálják a legjobb minőségű labradorit drágakövet.
Általában az általános minőségét eredete, színe, tisztasága és alakja alapján értékelik.

Eredet - drágakő minőségű labradorit a kanadai Madagaszkár, Finnország, Ausztrália, Afrika, Új-Fundland, Norvégia, az Egyesült Államok és Oroszország bányászati helyéről származik. A drágakő szakértők a finn labradoritokat tartják a legértékesebbnek, mert a vakukban általában teljes színspektrumot jelenítenek meg. Az ilyen jó minőségű labradorit kristályokat gyakran ?spektrolitként? forgalmazzák.

Szín - A természetes labradorit kövek szürke vagy szürke-fekete színűek, színes villanásokkal fokozva a hatást. A piacon könnyen elérhető a kék és zöld villanású labradorit, míg a tüzes narancssárga, réz és vörösek egyre ritkábban fordulnak elő. A kereskedelmi szabály szerint élénkebbek és színesebbek a kiválóbb darabok.

Tisztaság - A labradorit egy természetben található drágakő, és várhatóan tartalmaz szemmel látható hibákat. A természetes drágakövet minimális zárványokkal, jó átlátszósággal és sima felülettel kiváló minőségű drágakőnek tekintik.

Alak - A labradorit kövek többnyire gyönyörű kabokonokba vannak vágva (nem csiszolt, csiszolt drágakövek), hogy fokozzák a színjátékot. Jellemzően egy jól csiszolt, meghatározott alakú (kerek, ovális vagy körte) labradorit kabochon tekinthető a legvonzóbbnak. A szabad formájú labradoritok könnyebben hozzáférhetők és kevésbé értékesek.

Gyakran ismételt kérdések


Mennyi grammja?

Nem tudom. Mivel mi kézi készítésű ékszerekkel foglalkozunk így lehet hogy egy 2 grammos medálon 1 hétig dolgozunk mire elkészül ezért ezekre a termékekre nem lehet általánosítani. A vékonyabb olcsóbb karikagyűrűk melyeket géppel készítenek illetve gépi láncoknál ahol pontosan ki lehet számolni hogy 1 óra alatt mennyi ékszer jön ki a gép másik végén ott szoktak gramm árakat kiírni. Minden ékszer más, más munkát , tervezést munkafolyamatokat igényel amit előre megmondani pontosan nem lehet csak a sorozatgyártott daraboknál.

Hány karátos aranyból készíttessük karikagyűrűinket?

Itthon a 14, és a 18 karátos aranyötvözetek használata a leggyakoribb. Az ötvözésre azért van szükség, mert a színarany igen puha képlékeny anyag. Más fémek hozzáadásával keményebb lesz, illetve többféle színű alapanyagot is elő tudunk állítani.

A 18 karátos aranynak több az aranytartalma a 14 karátossal szemben, ezért az puhább . Mivel a karikagyűrűnket nap, mint nap viseljük ezért célszerűbb a 14 karátos ötvözeteket választani. Több színű karikagyűrűnél viszont mivel a 18 karátos sárga arany sötétebb színű ezért fehérrel kombinálva a végeredmény szebb, kontrasztosabb lesz , jobban elkülönülnek a színek. Kérdezz segítünk!

Vásárláskor beszámolunk tört aranyat, megunt javíthatatlan ékszert?

Természetesen van rá mód. Akár a teljes vételárat ki tudjátok fizetni tört arannyal.

Milyen ékköveket tartalmazzanak ékszereink?

A karikagyűrűk, jegygyűrűk szimbolikus értéket képviselnek , az általunk készített ékszerek örökölhetőek , tehát olyan minőségű alapanyagokat használunk, melyek hosszú ideig megőrzik minőségüket.
Utánzatot, szintetikus anyagot vagy műterméket nem használunk és nem is ajánljuk ezek megvásárlását. Ezek inkább divat "ékszerekbe" valók melyek olcsók és ha tönkremennek 1-2 éven belül nem fáj a szívünk ( annyira ). Mi nem erre törekszünk, hanem arra, hogyha gyermekünk felnő, elővehesse anyu ékszereit és hordja tovább. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy olyan ékszert válasszunk, mely megfelel az életmódunknak. Gyöngyös , puha követ tartalmazó gyűrűt ne válasszunk mindennapi viseletnek, mert az biztosan meg fog sérülni. Kérje ki véleményünket mielőtt dönt!

Fontosabb tudnivalók a gyémántokról. "Csak gyémántköves ékszeretek van brill nincs"?

A gyémánt legkeményebb drágakő. Karikagyűrűk, jegyékszerek szimbolikus köve. Éppen ezért a legértékállóbb is, hiszen évszázadok alatt is megmarad formája szépsége.?Értékének négy fontos meghatározó tényezője van:
1., Mennyi a kő súlya ? A drágakövek súlyának mértékegysége a karát 1 Ct =0,2 gr.
2., Tisztaság . Mennyi apró zárványt vagy hibát tartalmaz kövünk.
3., Szín . Milyen színű illetve mennyire színtelen az adott gyémánt.
4., Vágás, Csiszolás , Mennyire sikerült az adott formát a legszebben legtökéletesebben megcsiszolni.
Ezeken kívül fontos még a gyémánt formája is . Ugyan olyan tömegű, színű és tisztaságú briliáns csiszolású gyémánt ( KEREK ) drágább mint egy princess ( SZÖGLETES ).A brill vagy briliáns csak egy formát jelent . Bármilyen kő lehet briliáns csiszolású, de attól az még nem lesz gyémánt. Vigyázzunk, több ékszeren vagy csomagolásán van feltűntetve az hogy ( briliant cut vagy with briliant stone ) ezek biztosan nem gyémántot tartalmaznak hanem briliáns csiszolású műterméket , üveget stb. Ezek hamar tönkremennek, megvásárláskor szépek nagyon olcsók de nem gyémántok nincs értékük.

Certificatot adnak a megvásárolt ékszerhez?

Ilyenkor meg szoktam kérdezni hogy tudja-e hogy mi az ? Sajnos itthon szinte minden üzlet úgy hirdeti magát hogy ad , de ez a legtöbb esetben nem egy valódi certificate hanem egy papír ami esetleg laminálva van, vagy igényes műanyag kártya és ráírják hogy milyen minőségű drágakövet tartalmaz az adott ékszer. Amivel semmi baj nincs csak nem certificate hanem mondjuk egy igazolás vagy ékszer kísérő ami tartalmazza az ékszerben található anyagok minőségét de hivatalos szakértő, labor nem vizsgálta be. A valódi certificate ( GIA, HRD , IGI, EGL ) egy labor által bevizsgált gyémánt irata ,melyen a gyémánt összes tulajdonsága fel van tüntetve .Ezek az okiratok ellenőrizhetőek mivel a másolatuk megtalálható a laborban így ellenőrizhető az irat valódisága ( némely labornál on-line módon is ). Vannak kövek melyekbe ezen vizsgálat számát lézerrel beégetik a gyémántba így ellenőrizhető hogy valóban az a kő tartozik az okirathoz. Ez a vizsgálat sok pénzbe kerül de biztonságot ad a vevőnek és az eladónak is , kisebb gyémántokhoz nem készülnek illetve nem érdemes csináltatni mert többe kerül néha mint maga a kő. Természetesen a nagyobb gyémántokhoz adunk nemzetközi labor által kiadott certificatot , ha az ön által kinézett ékszerhez nincs ilyen akkor kérheti ugyanazt az ékszert egy olyan kővel amihez tartozik ilyen okirat. A pici köves ékszereinkhez természetesen mi is adunk igazolást a felhasznált anyagok tekintetében de ezt mi vásárlási bizonylatnak hívjuk. Cégünk egyik tulajdonosa aki egyben kőfoglalónk, Izraeli iskolában végzett gyémántszakértő.

Ragasztva vannak a kövek?

A drágaköveket mikroszkóp segítségével foglaljuk ékszereinkbe. Sokféle foglalási mód van, de mindben közös hogy az ékszer anyagát dolgozzuk rá a drágakövekre.

Melyik a jobb a fényes vagy a matt felület?

Nagyon szép mindkettő, kinek melyik tetszik. A fényes felület idővel karcolódik, mattul a matt felület pedig kifényesedik. Megijedni nem kell, fel lehet később polírozni vagy új matt felületet képezni, minimális a költsége. Nagyon szép egy kétszínű gyűrűnél, ha az egyik szín matt a másik pedig fényes. Minél durvább egy matt felület annál tovább tart. Volt aki 2-3 hónap után jelentkezett hogy szeretné eltűntetni az apró karcokat gyűrűjéről , amit szívesen megcsinálunk de figyelembe kell venni hogy minden polírozás vagy mattítás pici anyagvesztéssel jár. Tehát ha túl sűrűn polírozgatjuk előbb utóbb elfogy az ékszer. Az általunk készített ékszereket természetesen ingyen karbantartjuk, tisztítjuk.

Melyik kezünkön hordjuk karikagyűrűnket?

Minden kultúra más.
A legelterjedtebb hagyomány, KÖZÉP EURÓPÁBAN hogy az eljegyzéskor a bal kézen, majd a házasságot követően a jobb kézen viselik a karikagyűrűt.
Ezzel a hagyománnyal csak az a baj hogy a gyűrűs ujjunk a két kézen általában nem egyforma és a pár hónapja vásárolt ékszert át kell alakítani vagy rosszabb esetben ha nem lehet méretezni újat kell készíteni. Tehát ez így nem praktikus illetve feleslegesen kidobott pénz. Egy másik elképzelés szerint a szív oldalán kell hordani. Az én véleményem szerint ott hordjátok a gyűrűket ahol elméletileg életetek végéig viselni fogjátok így elkerülhető hogy rövid időn belül méretezni kell az ékszert. A másik dolog talán a praktikusság , mivel az emberek nagy része jobb kezes így mindent evvel a kezünkkel csinálunk, tehát ha a másik kezünkön hordjuk karikagyűrűnket kevésbé kopik karcolódik és a mindennapi életben kevésbé akadályoz minket viselése.

A gyűrűk méretein lehet változtatni? Nem tudom a méretét mit tegyek?

A méret igen kényes téma. Mivel az emberek nagy részénél 1 napon belül is változik minimálisan az ujjméret, nehéz megállapítani a helyes méretet. Más érzés téli hideg hónapokban egy gyűrű viselése, mint nyáron meleg izzadt kézen, amikor szinte rátapad a karikagyűrű ujjunkra. Karikagyűrű méretének választásánál mindig körültekintően illetve a több éves tapasztalataink alapján segítünk a választásban. Utólagos méretezés szinte minden esetben lehetséges , karikagyűrűknél melyek bonyolultabbak 1-2 szám valószínűleg lehetséges az egyszerűbb hagyományos karikagyűrűknél akár több szám is . A női gyűrűknél ( eljegyzési gyűrű, jegygyűrű, szoliterek ) sokkal nagyobb esély van akár 5-8 szám méretezésére anélkül hogy ez látszódna. Tehát ha a meglepetést nem szeretnéd elrontani és nem tudod a méretet illetve nem tudsz olyan gyűrűt hozni amit hord és tudod hogy jó rá akkor utólag ingyenesen a helyes méretre állítjuk pár nap alatt , ha akkorát tévednél hogy ez nem lehetséges költségmentesen legyártjuk az új gyűrűt a megbeszélt időpontra. Kész ékszereinkből válogatva sokan rögtön méreteztetni szeretnék a gyűrűt mert kicsinek vagy nagynak találják és szeretnék hogy átadáskor jó legyen. Erről mindenkit lebeszélnék ha csak nem 100%-ig biztos a méretben . Általában így sem lesz jó és elesik attól a lehetőségtől hogy kicseréljük másra ha esetleg nem áll jól párunkon az ékszer vagy nem tetszik mivel már előre szétvágatta a gyűrűt. Vagy a másik lehetőség hogy kétszer kell méretezni és minél többször elvágjuk, forrasztjuk annál több a hibalehetőség illetve minimálisan vékonyodik az ékszer.

H&B Diamond Kft. | 1075 Budapest, Király utca 1. | +36 (1) 321 6216 | kiraly@hbnekszer.hu