Kék zafír

A Kék zafír (Neelam kő) a Corundum ásványi család rendkívül értékes, kék színű drágakője.
A védikus asztrológia legerősebb és leggyorsabban ható drágakőjeként elismerve azonnal gazdagságot, hírnevet és sikert hoz viselője számára. A kék zafír nemcsak megmutatja, hogy milyen társadalmi rangba tartozik, akin díszeleg, de sokan sokszor szokták eljegyzési gyűrűjüket is ezzel ékesíteni.

Kék zafír

Kinek ajánlott a zafír viselése?

Mivel a karmai Szaturnuszhoz kapcsolódik, a kék zafír viselése olyan emberek számára ajánlott, akik életük nehéz szakaszában vannak a "Shani Sadhe Saati" vagy a "Dhaiya" ciklusban. Mivel hatása meglehetősen erős és azonnal érezhető, a Neelam drágakövet csak szakértő asztrológusok ajánlják és nagy elővigyázatossággal.

- Az indiai asztrológia Neelam ratnát ír elő Makar (Bak) és Kumbh (Vízöntő) rashihoz.
- A nyugati asztrológia kék zafír születéskövet ajánl a Mérleg számára.
- A Neelam születéskövet az Ikrek, a Szűz és a Bika is viselheti.


Miképp viseljük a kék zafírt?

Súly: A testtömeg legalább 1/12-e. Például. egy 60 kg-os személy 5 karátos követ viselhet.

Szín: A legjobb asztrológiai eredmények elérése érdekében a világos, közepes és sötétkék zafírt ajánljuk.

Fém: Az ezüst jobban ajánlott. Az aranyat általában kerülik.

Ujj: A középső ujj azon a kézen, melyet használsz. (Jobbkezesek jobb kézen, balkezesek bal kézen.)

Időszak: Vasárnap kora reggel 5-7 között.


Kék zafír előnyei

A kék zafír (jelentése hindi nyelven Neelam) meglehetősen népszerű és a keleti világban Neelamani, Indraneel, Indraneelam, Neela Pukhraj stb. néven ismert. Az emberek óriási hitet kölcsönöznek ennek a drágakőnek abban, hogy képes megoldani a Shani-Saadesati fárasztó szakaszában tapasztalt pénzügyi, szakmai és pszichológiai problémákat.

- Azonnali siker az üzleti életben, a munkahelyeken és a független projektekben - a Szaturnusz köztudottan igazságos jutalmakkal kompenzálja az embert. A karrierjük stagnálásával küzdő szakemberek vagy üzletemberek kék zafír viselésével pillanatok alatt áttörhetik a holtpontot és megfordíthatják vagyonukat.

- Sürgős jószerencse - A kék zafír egyik legjövedelmezőbb előnye a csúszó vagyon azonnali megfordítása. A Neelam rashi ratan erősíti a legyengült Szaturnuszt, ezáltal rengeteg lehetőséggel áldja meg az embert a gazdagság létrehozására és kezelésére.

- Kiterjesztett hírnév és népszerűség - Legyen szó kreatív törekvésről vagy politikai ambícióról, a kék zafír előnyös viselője számára azáltal, hogy tehetségét és kemény munkáját az érintett közösségek elismerik, hírnevet és vagyont hozva neki.

- Átirányított fegyelem, türelem és elhatárolódás - a Szaturnuszról ismert, hogy a fegyelmzettséget az őslakosok életmódjába ülteti és koncentrálttá, határozottá és haladóbbá teszi a munka felé. A Neelam drágakő előnyei tükröződnek a viselőjük fejlett munkamoráljának eredményeiben.

- Erősebb elme, csontok és érzékek - A Neelam viselése gyógyítja ízületi fájdalmakat, a köszvényt és ízületi gyulladást, valamint fokozza az érzékszervek működését. Nyugtatja az elmét és enyhíti az embereket a zavartságtól, szorongástól és depressziótól.

Kék zafír minősége

A többi színes drágakőhöz hasonlóan a kék zafír minőségét is úgy mérik, hogy együtt értékelik eredetét, színét, tisztaságát és más egyéb tényezőket, például az egyediséget. Annak ismerete, hogy mire kell figyelni, segíthet a legjobb minőségű kék zafír megvásárlásában, az Ön pénzügyi és asztrológiai feltételeinek megfelelően.

Eredet - Kék zafírbányákat fedeztek fel Kasmírban (India), Mianmarban, Srí Lankán, Madagaszkáron, Thaiföldön és Amerikában. A királykék és bársonyos textúrájú, kasmíri zafírok a min?ségi skálán a legmagasabb osztályzatúak. A ceilon kék zafír drágaköveket szintén kiváló minőségűnek tekintik. Más eredetű fajták, például a bangkoki kék zafírok sötétebb színűek, ezért kevésbé értékesek. Szín - zafír színskála alapján az ?igazi kék? ideálisnak számít (pl. Búzavirág-kék zafír), amely nem túl lilás. Ezenkívül a kőnek éppen elég fényesnek és élénken telítettnek kell lennie, hogy ne tűnjön unalmasnak vagy túl fényesnek. A kasmír kék zafírjainak többsége ezeket a tulajdonságokat mutatja, ezért rendkívül értékes. A minőség azonban csökkenni kezd, ha a színmátrix egy vagy mindhárom vonása sérül. Hindi nyelven a mélykék neelam drágaköveket gyakran "Indraneelam" kőnek nevezik.

Tisztaság - Gemológiai összetételük miatt a zárványok általában elfogadhatók a zafírokban. A kék zafírban látható zárványok általában finom selyemként (tűk), ujjlenyomatok és színes sávok léteznek. A látható kék zárvány nélküli természetes kék zafírokat ritkán találják meg, és ezért rendkívül drágák. A tisztességes vásárlás érdekében azonban mindig tanácsos tanúsított kék zafírt vásárolni akár online, akár jó hírű kereskedőknél.

Egyediség - Kékcsillagos zafír - A zafírokról ismert, hogy hatcsillagos csillagként mutatják be az ?aszterizmust?. Az ilyen hatást kiváltó kék zafírt csillag zafírnak hívják. Srí Lankán, Ausztráliában, Mianmarban, Thaiföldön, valamint Afrika és Délkelet-Ázsia bizonyos részein fedezték fel őket. Mivel átlátszatlan, a kék csillag zafír ára a csillag nyomatának fényességétől és tökéletességétől függ, amelyet közvetlen napfény alatt lehet legjobban megtekinteni a kő különböző szögekbe döntésével. A jól beállított hatsugaras sugár drasztikusan növelheti a kék csillag zafír értékét.

Gyakran ismételt kérdések


Mennyi grammja?

Nem tudom. Mivel mi kézi készítésű ékszerekkel foglalkozunk így lehet hogy egy 2 grammos medálon 1 hétig dolgozunk mire elkészül ezért ezekre a termékekre nem lehet általánosítani. A vékonyabb olcsóbb karikagyűrűk melyeket géppel készítenek illetve gépi láncoknál ahol pontosan ki lehet számolni hogy 1 óra alatt mennyi ékszer jön ki a gép másik végén ott szoktak gramm árakat kiírni. Minden ékszer más, más munkát , tervezést munkafolyamatokat igényel amit előre megmondani pontosan nem lehet csak a sorozatgyártott daraboknál.

Hány karátos aranyból készíttessük karikagyűrűinket?

Itthon a 14, és a 18 karátos aranyötvözetek használata a leggyakoribb. Az ötvözésre azért van szükség, mert a színarany igen puha képlékeny anyag. Más fémek hozzáadásával keményebb lesz, illetve többféle színű alapanyagot is elő tudunk állítani.

A 18 karátos aranynak több az aranytartalma a 14 karátossal szemben, ezért az puhább . Mivel a karikagyűrűnket nap, mint nap viseljük ezért célszerűbb a 14 karátos ötvözeteket választani. Több színű karikagyűrűnél viszont mivel a 18 karátos sárga arany sötétebb színű ezért fehérrel kombinálva a végeredmény szebb, kontrasztosabb lesz , jobban elkülönülnek a színek. Kérdezz segítünk!

Vásárláskor beszámolunk tört aranyat, megunt javíthatatlan ékszert?

Természetesen van rá mód. Akár a teljes vételárat ki tudjátok fizetni tört arannyal.

Milyen ékköveket tartalmazzanak ékszereink?

A karikagyűrűk, jegygyűrűk szimbolikus értéket képviselnek , az általunk készített ékszerek örökölhetőek , tehát olyan minőségű alapanyagokat használunk, melyek hosszú ideig megőrzik minőségüket.
Utánzatot, szintetikus anyagot vagy műterméket nem használunk és nem is ajánljuk ezek megvásárlását. Ezek inkább divat "ékszerekbe" valók melyek olcsók és ha tönkremennek 1-2 éven belül nem fáj a szívünk ( annyira ). Mi nem erre törekszünk, hanem arra, hogyha gyermekünk felnő, elővehesse anyu ékszereit és hordja tovább. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy olyan ékszert válasszunk, mely megfelel az életmódunknak. Gyöngyös , puha követ tartalmazó gyűrűt ne válasszunk mindennapi viseletnek, mert az biztosan meg fog sérülni. Kérje ki véleményünket mielőtt dönt!

Fontosabb tudnivalók a gyémántokról. "Csak gyémántköves ékszeretek van brill nincs"?

A gyémánt legkeményebb drágakő. Karikagyűrűk, jegyékszerek szimbolikus köve. Éppen ezért a legértékállóbb is, hiszen évszázadok alatt is megmarad formája szépsége.? Értékének négy fontos meghatározó tényezője van:
1., Mennyi a kő súlya ? A drágakövek súlyának mértékegysége a karát 1 Ct =0,2 gr.
2., Tisztaság . Mennyi apró zárványt vagy hibát tartalmaz kövünk.
3., Szín . Milyen színű illetve mennyire színtelen az adott gyémánt.
4., Vágás, Csiszolás , Mennyire sikerült az adott formát a legszebben legtökéletesebben megcsiszolni.
Ezeken kívül fontos még a gyémánt formája is . Ugyan olyan tömegű, színű és tisztaságú briliáns csiszolású gyémánt ( KEREK ) drágább mint egy princess ( SZÖGLETES ). A brill vagy briliáns csak egy formát jelent . Bármilyen kő lehet briliáns csiszolású, de attól az még nem lesz gyémánt. Vigyázzunk, több ékszeren vagy csomagolásán van feltűntetve az hogy ( briliant cut vagy with briliant stone ) ezek biztosan nem gyémántot tartalmaznak hanem briliáns csiszolású műterméket , üveget stb. Ezek hamar tönkremennek, megvásárláskor szépek nagyon olcsók de nem gyémántok nincs értékük.

Certificatot adnak a megvásárolt ékszerhez?

Ilyenkor meg szoktam kérdezni hogy tudja-e hogy mi az ? Sajnos itthon szinte minden üzlet úgy hirdeti magát hogy ad , de ez a legtöbb esetben nem egy valódi certificate hanem egy papír ami esetleg laminálva van, vagy igényes műanyag kártya és ráírják hogy milyen minőségű drágakövet tartalmaz az adott ékszer. Amivel semmi baj nincs csak nem certificate hanem mondjuk egy igazolás vagy ékszer kísérő ami tartalmazza az ékszerben található anyagok minőségét de hivatalos szakértő, labor nem vizsgálta be. A valódi certificate ( GIA, HRD , IGI, EGL ) egy labor által bevizsgált gyémánt irata ,melyen a gyémánt összes tulajdonsága fel van tüntetve .Ezek az okiratok ellenőrizhetőek mivel a másolatuk megtalálható a laborban így ellenőrizhető az irat valódisága ( némely labornál on-line módon is ). Vannak kövek melyekbe ezen vizsgálat számát lézerrel beégetik a gyémántba így ellenőrizhető hogy valóban az a kő tartozik az okirathoz. Ez a vizsgálat sok pénzbe kerül de biztonságot ad a vevőnek és az eladónak is , kisebb gyémántokhoz nem készülnek illetve nem érdemes csináltatni mert többe kerül néha mint maga a kő. Természetesen a nagyobb gyémántokhoz adunk nemzetközi labor által kiadott certificatot , ha az ön által kinézett ékszerhez nincs ilyen akkor kérheti ugyanazt az ékszert egy olyan kővel amihez tartozik ilyen okirat. A pici köves ékszereinkhez természetesen mi is adunk igazolást a felhasznált anyagok tekintetében de ezt mi vásárlási bizonylatnak hívjuk. Cégünk egyik tulajdonosa aki egyben kőfoglalónk, Izraeli iskolában végzett gyémántszakértő.

Ragasztva vannak a kövek?

A drágaköveket mikroszkóp segítségével foglaljuk ékszereinkbe. Sokféle foglalási mód van, de mindben közös hogy az ékszer anyagát dolgozzuk rá a drágakövekre.

Melyik a jobb a fényes vagy a matt felület?

Nagyon szép mindkettő, kinek melyik tetszik. A fényes felület idővel karcolódik, mattul a matt felület pedig kifényesedik. Megijedni nem kell, fel lehet később polírozni vagy új matt felületet képezni, minimális a költsége. Nagyon szép egy kétszínű gyűrűnél, ha az egyik szín matt a másik pedig fényes. Minél durvább egy matt felület annál tovább tart. Volt aki 2-3 hónap után jelentkezett hogy szeretné eltűntetni az apró karcokat gyűrűjéről , amit szívesen megcsinálunk de figyelembe kell venni hogy minden polírozás vagy mattítás pici anyagvesztéssel jár. Tehát ha túl sűrűn polírozgatjuk előbb utóbb elfogy az ékszer. Az általunk készített ékszereket természetesen ingyen karbantartjuk, tisztítjuk.

Melyik kezünkön hordjuk karikagyűrűnket?

Minden kultúra más.
A legelterjedtebb hagyomány, KÖZÉP EURÓPÁBAN hogy az eljegyzéskor a bal kézen, majd a házasságot követően a jobb kézen viselik a karikagyűrűt.
Ezzel a hagyománnyal csak az a baj hogy a gyűrűs ujjunk a két kézen általában nem egyforma és a pár hónapja vásárolt ékszert át kell alakítani vagy rosszabb esetben ha nem lehet méretezni újat kell készíteni. Tehát ez így nem praktikus illetve feleslegesen kidobott pénz. Egy másik elképzelés szerint a szív oldalán kell hordani. Az én véleményem szerint ott hordjátok a gyűrűket ahol elméletileg életetek végéig viselni fogjátok így elkerülhető hogy rövid időn belül méretezni kell az ékszert. A másik dolog talán a praktikusság , mivel az emberek nagy része jobb kezes így mindent evvel a kezünkkel csinálunk, tehát ha a másik kezünkön hordjuk karikagyűrűnket kevésbé kopik karcolódik és a mindennapi életben kevésbé akadályoz minket viselése.

A gyűrűk méretein lehet változtatni? Nem tudom a méretét mit tegyek?

A méret igen kényes téma. Mivel az emberek nagy részénél 1 napon belül is változik minimálisan az ujjméret, nehéz megállapítani a helyes méretet. Más érzés téli hideg hónapokban egy gyűrű viselése, mint nyáron meleg izzadt kézen, amikor szinte rátapad a karikagyűrű ujjunkra. Karikagyűrű méretének választásánál mindig körültekintően illetve a több éves tapasztalataink alapján segítünk a választásban. Utólagos méretezés szinte minden esetben lehetséges , karikagyűrűknél melyek bonyolultabbak 1-2 szám valószínűleg lehetséges az egyszerűbb hagyományos karikagyűrűknél akár több szám is . A női gyűrűknél ( eljegyzési gyűrű, jegygyűrű, szoliterek ) sokkal nagyobb esély van akár 5-8 szám méretezésére anélkül hogy ez látszódna. Tehát ha a meglepetést nem szeretnéd elrontani és nem tudod a méretet illetve nem tudsz olyan gyűrűt hozni amit hord és tudod hogy jó rá akkor utólag ingyenesen a helyes méretre állítjuk pár nap alatt , ha akkorát tévednél hogy ez nem lehetséges költségmentesen legyártjuk az új gyűrűt a megbeszélt időpontra. Kész ékszereinkből válogatva sokan rögtön méreteztetni szeretnék a gyűrűt mert kicsinek vagy nagynak találják és szeretnék hogy átadáskor jó legyen. Erről mindenkit lebeszélnék ha csak nem 100%-ig biztos a méretben . Általában így sem lesz jó és elesik attól a lehetőségtől hogy kicseréljük másra ha esetleg nem áll jól párunkon az ékszer vagy nem tetszik mivel már előre szétvágatta a gyűrűt. Vagy a másik lehetőség hogy kétszer kell méretezni és minél többször elvágjuk, forrasztjuk annál több a hibalehetőség illetve minimálisan vékonyodik az ékszer.
Hívjon!