Füstkvarc

A füstkvarc a kvarc ásványcsalád világosbarna vagy sötét füstös-szürke színű féldrágköve, amely átlátszó és átlátszatlan megjelenésű is lehet. Kiváló drágakő a védelem és a gyógyítás szempontjából. Egyedi színének, tartósságának és megfizethető árának köszönhetően a füstkvarcot széles körben használják különféle formájú divatékszerek készítéséhez.

Füstkvarc

Kinek javasolt a füstkvarc viselése?

A füstkvarc kristály egy egyedülálló szépségű drágakő, mely nemcsak megjelenése, hanem megfizethetősége és gyógyító tulajdonságai miatt is népszerű. Könnyen megtalálható mindenféle árnyalatban, formában és méretben, ami miatt ideális választás ékszerekhez is. Számos más névvel is illetik ezt a követ, mint például a "cairngormi kő", "pezsgőkvarc", "whisky kvarc", "tejeskávé kvarc", "mandiore dorado kvarc" vagy "morion".

Az asztrológusok a füstkvarc drágakövet ajánlják a Bak, a Nyilas és a Skorpió jegy szülötteinek, születéskőként pedig a Skorpióknak.

A füstkvarcot ideális drágakőnek tartják azok számára, akik szívesebben viselnek olyan divatékszereket, amelyek gyógyító erővel rendelkeznek. A csakraterápiában a füstkvarc két fontos testcsakra - a gyökércsakra és a napfonat csakra - stimulálásáról ismert. Rezgő és földelő energiák segítik a testi és érzelmi gyógyulás, a gyógyítók a követ a depresszióban, szorongásban, idegi rendellenességekben vagy krónikus testfájdalmakban szenvedőknek ajánlják.


A füstkvarc gyógyító tulajdonságai

A természetes füstkvarc kiváló tulajdonságokkal bír a negatív sugárzások, a fájdalom és a mentális stressz ellen. Különböző ősi kultúrák, többek között az egyiptomiak, a kínaiak, a sumérok és a rómaiak is bíztak a drágakő erős metafizikai tulajdonságaiban és gyógyító erejében. A füstkvarc remek választás, hogyha gyémántékszerünket szeretnénk tovább ékesíteni.

Ma is sok terapeuta ajánl füstkvarc gyógyító kristályokat azoknak, akik lelki békére, testi méregtelenítésre és pozitív életszemléletre vágynak.


Véd a káros sugárzástól - A füstkvarc drágakőnek olyan védelmező energiái vannak, amelyek semlegesítik a sugárzás negatív hatásait, ideértve a napégést, az orvosi sugárterápiát, a kemoterápiát vagy az elektronikus eszközök sugárzását. A hiedelem szerint a füstkvarc földelő energiája segít a káros rezgések pozitív energiává alakításában.

Segíti a méregtelenítést és a megtisztulást - A terapeuták szerint a füstkvarc kövek olyan gyengéd, nyugtató energiákkal rendelkeznek, melyek minden szinten stimulálják a méregtelenítést. Az ókortól kezdve széles körben használták/használják a káros függőségekről - például a dohányzásról, az ivásról vagy a kábítószer használatról- való leszokás egyik segédeszközeként. Nyugtató energiái segítenek az elvonással járó stressz és harag kezelésében is.

Enyhíti a testi fájdalmat - A füstkvarc viselésének további előnye, hogy javítja a szervek egészségét és gyógyítja a különböző termékenységi problémákat. A drágakőterapeuták javasolják a használatát krónikus fájdalmak, fejfájás, izomgörcs, a hát és a váll feszültségének enyhítésére is, illetve a kezek és a lábak betegségének gyógyítására is.

Támogatja a meditációt és a földelést - A füstkvarc jól ismert a különböző testcsakrák (gyökér és napfonat) kiegyensúlyozásáról és segíti az embert abban, hogy nyugodt, fókuszált és földelt maradjon. Széles körben használják a meditáció elősegítésére, nyugtatja a feszült idegeket, pozitív gondolkodásra ösztönöz és képes a depresszió, a szorongás és a stressz gyógyítására is.


A füstkvarc jótékony hatásai

- Véd a sugárzástól és a negatív energiáktól
- Támogatja a méregtelenítést és a tisztulási folyamatokat
- Gyógyítja a reproduktív betegségeket és a testi fájdalmakat
- Segíti a spiritualitást és a belső békét


Minőség

A füstkvarc ásvány könnyen bányászható és elérhető, így nincs szükség kompromisszumokra, ha a minőségről van szó. Mindig azt javasoljuk ügyfeleinknek, hogy gondosan vizsgálják meg a drágakő színét, tisztaságát és csiszolását annak érdekében, hogy megtalálják a legjobb minőségű füstkvarcot.

Eredet - A nyers füstkvarc az egész világon megtalálható, többek közt Brazíliában, Mozambikban, Madagaszkáron, Ausztráliában, Svájcban, Skóciában és az Egyesült Államokban (New Hampshire és Colorado államok) is. A drágakő szakértők szerint a brazil füstkvarc általában szürkés és áttetsző, míg a coloradói kristályos megjelenésű. A svájci és az ausztráliai füstkvarc szintén szép színnel és megfelelő tisztasággal rendelkezik. Az arkansasi sötét színű füstkvarc kristályokat többnyire bizonyos mértékig ?besugározzák? az intenzív barna szín elérése érdekében.

Típus - A füstkvarcot eredete és színe alapján osztályozzák. A ?cairngormi drágakő? a füstkvarc egy népszerű előfordulási formája, melyet a skóciai Cairngorm-hegységből bányásznak. Általában füstös sárga/barna színű, ám a piacon megtalálható néhány szürkésbarna példány is. Ezek meglehetősen népszerűek az európaiak közt és széles körben használják az európai ékszerekben is. Manapság sok drágakő-kereskedő használja már a ?cairngormi drágakő? kifejezést a füstkvarc helyett. A ?morion kvarc? egy másik figyelemre méltó típus, mely a sötét fekete, mégis áttetsző kristályokra utal. Természetes módon besugárzott füstkvarcnak tekintik őket és gyógyászati ??célokra igen keresett.

Szín - Sokan a füstkvarcról annak színére asszociálnak, mely a világos füstös szürkétől a mély csokoládébarnán át a füstös feketéig terjedhet. A színválasztás nagyban függ viselője céljától és személyes preferenciáitól. Általában a mélybarna vagy a szürke füstkvarcot értékesebbnek tartják, mint a világos társait.

Tisztaság - A drágakőszakértők szerint a füstkvarc egy II. típusú tisztaságú drágakő, amely szemmel látható természetes zárványokat tartalmazhat. Néhány gyakori zárvány lehet negatív kristály, kétfázisú zárvány, részben gyógyuló törés, tigris- vagy zebracsík vagy rutil zárvány. Az átlátszóságot tekintve - minőségi fokozattól függően - lehet átlátszó vagy akár majdnem átlátszatlan is. Jellemzően azt tekintik kiváló minőségűnek, mely átlátszó és nincs zárványa (vagy csak nagyon halványan látható).

Csiszolás - Népszerű díszítőkő lévén a nyers füstkvarcot gyakran csiszolják divatos (például körte, szív, ovális vagy kerek) vagy egyénre szabott (cushion, briliáns vagy smaragd) formára. A természetben nagy méretben és mennyiségben való előfordulásának köszönhetően gyakran díszes szobrokat és figurákat faragnak belőle, de találhatunk füstkvarc gömböket, ingákat és pálcákat is, amelyeket elsősorban gyógyításra használnak.

Gyakran ismételt kérdések


Mennyi grammja?

Nem tudom. Mivel mi kézi készítésű ékszerekkel foglalkozunk így lehet hogy egy 2 grammos medálon 1 hétig dolgozunk mire elkészül ezért ezekre a termékekre nem lehet általánosítani. A vékonyabb olcsóbb karikagyűrűk melyeket géppel készítenek illetve gépi láncoknál ahol pontosan ki lehet számolni hogy 1 óra alatt mennyi ékszer jön ki a gép másik végén ott szoktak gramm árakat kiírni. Minden ékszer más, más munkát , tervezést munkafolyamatokat igényel amit előre megmondani pontosan nem lehet csak a sorozatgyártott daraboknál.

Hány karátos aranyból készíttessük karikagyűrűinket?

Itthon a 14, és a 18 karátos aranyötvözetek használata a leggyakoribb. Az ötvözésre azért van szükség, mert a színarany igen puha képlékeny anyag. Más fémek hozzáadásával keményebb lesz, illetve többféle színű alapanyagot is elő tudunk állítani.

A 18 karátos aranynak több az aranytartalma a 14 karátossal szemben, ezért az puhább . Mivel a karikagyűrűnket nap, mint nap viseljük ezért célszerűbb a 14 karátos ötvözeteket választani. Több színű karikagyűrűnél viszont mivel a 18 karátos sárga arany sötétebb színű ezért fehérrel kombinálva a végeredmény szebb, kontrasztosabb lesz , jobban elkülönülnek a színek. Kérdezz segítünk!

Vásárláskor beszámolunk tört aranyat, megunt javíthatatlan ékszert?

Természetesen van rá mód. Akár a teljes vételárat ki tudjátok fizetni tört arannyal.

Milyen ékköveket tartalmazzanak ékszereink?

A karikagyűrűk, jegygyűrűk szimbolikus értéket képviselnek , az általunk készített ékszerek örökölhetőek , tehát olyan minőségű alapanyagokat használunk, melyek hosszú ideig megőrzik minőségüket.
Utánzatot, szintetikus anyagot vagy műterméket nem használunk és nem is ajánljuk ezek megvásárlását. Ezek inkább divat "ékszerekbe" valók melyek olcsók és ha tönkremennek 1-2 éven belül nem fáj a szívünk ( annyira ). Mi nem erre törekszünk, hanem arra, hogyha gyermekünk felnő, elővehesse anyu ékszereit és hordja tovább. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy olyan ékszert válasszunk, mely megfelel az életmódunknak. Gyöngyös , puha követ tartalmazó gyűrűt ne válasszunk mindennapi viseletnek, mert az biztosan meg fog sérülni. Kérje ki véleményünket mielőtt dönt!

Fontosabb tudnivalók a gyémántokról. "Csak gyémántköves ékszeretek van brill nincs"?

A gyémánt legkeményebb drágakő. Karikagyűrűk, jegyékszerek szimbolikus köve. Éppen ezért a legértékállóbb is, hiszen évszázadok alatt is megmarad formája szépsége.? Értékének négy fontos meghatározó tényezője van:
1., Mennyi a kő súlya ? A drágakövek súlyának mértékegysége a karát 1 Ct =0,2 gr.
2., Tisztaság . Mennyi apró zárványt vagy hibát tartalmaz kövünk.
3., Szín . Milyen színű illetve mennyire színtelen az adott gyémánt.
4., Vágás, Csiszolás , Mennyire sikerült az adott formát a legszebben legtökéletesebben megcsiszolni.
Ezeken kívül fontos még a gyémánt formája is . Ugyan olyan tömegű, színű és tisztaságú briliáns csiszolású gyémánt ( KEREK ) drágább mint egy princess ( SZÖGLETES ). A brill vagy briliáns csak egy formát jelent . Bármilyen kő lehet briliáns csiszolású, de attól az még nem lesz gyémánt. Vigyázzunk, több ékszeren vagy csomagolásán van feltűntetve az hogy ( briliant cut vagy with briliant stone ) ezek biztosan nem gyémántot tartalmaznak hanem briliáns csiszolású műterméket , üveget stb. Ezek hamar tönkremennek, megvásárláskor szépek nagyon olcsók de nem gyémántok nincs értékük.

Certificatot adnak a megvásárolt ékszerhez?

Ilyenkor meg szoktam kérdezni hogy tudja-e hogy mi az ? Sajnos itthon szinte minden üzlet úgy hirdeti magát hogy ad , de ez a legtöbb esetben nem egy valódi certificate hanem egy papír ami esetleg laminálva van, vagy igényes műanyag kártya és ráírják hogy milyen minőségű drágakövet tartalmaz az adott ékszer. Amivel semmi baj nincs csak nem certificate hanem mondjuk egy igazolás vagy ékszer kísérő ami tartalmazza az ékszerben található anyagok minőségét de hivatalos szakértő, labor nem vizsgálta be. A valódi certificate ( GIA, HRD , IGI, EGL ) egy labor által bevizsgált gyémánt irata ,melyen a gyémánt összes tulajdonsága fel van tüntetve .Ezek az okiratok ellenőrizhetőek mivel a másolatuk megtalálható a laborban így ellenőrizhető az irat valódisága ( némely labornál on-line módon is ). Vannak kövek melyekbe ezen vizsgálat számát lézerrel beégetik a gyémántba így ellenőrizhető hogy valóban az a kő tartozik az okirathoz. Ez a vizsgálat sok pénzbe kerül de biztonságot ad a vevőnek és az eladónak is , kisebb gyémántokhoz nem készülnek illetve nem érdemes csináltatni mert többe kerül néha mint maga a kő. Természetesen a nagyobb gyémántokhoz adunk nemzetközi labor által kiadott certificatot , ha az ön által kinézett ékszerhez nincs ilyen akkor kérheti ugyanazt az ékszert egy olyan kővel amihez tartozik ilyen okirat. A pici köves ékszereinkhez természetesen mi is adunk igazolást a felhasznált anyagok tekintetében de ezt mi vásárlási bizonylatnak hívjuk. Cégünk egyik tulajdonosa aki egyben kőfoglalónk, Izraeli iskolában végzett gyémántszakértő.

Ragasztva vannak a kövek?

A drágaköveket mikroszkóp segítségével foglaljuk ékszereinkbe. Sokféle foglalási mód van, de mindben közös hogy az ékszer anyagát dolgozzuk rá a drágakövekre.

Melyik a jobb a fényes vagy a matt felület?

Nagyon szép mindkettő, kinek melyik tetszik. A fényes felület idővel karcolódik, mattul a matt felület pedig kifényesedik. Megijedni nem kell, fel lehet később polírozni vagy új matt felületet képezni, minimális a költsége. Nagyon szép egy kétszínű gyűrűnél, ha az egyik szín matt a másik pedig fényes. Minél durvább egy matt felület annál tovább tart. Volt aki 2-3 hónap után jelentkezett hogy szeretné eltűntetni az apró karcokat gyűrűjéről , amit szívesen megcsinálunk de figyelembe kell venni hogy minden polírozás vagy mattítás pici anyagvesztéssel jár. Tehát ha túl sűrűn polírozgatjuk előbb utóbb elfogy az ékszer. Az általunk készített ékszereket természetesen ingyen karbantartjuk, tisztítjuk.

Melyik kezünkön hordjuk karikagyűrűnket?

Minden kultúra más.
A legelterjedtebb hagyomány, KÖZÉP EURÓPÁBAN hogy az eljegyzéskor a bal kézen, majd a házasságot követően a jobb kézen viselik a karikagyűrűt.
Ezzel a hagyománnyal csak az a baj hogy a gyűrűs ujjunk a két kézen általában nem egyforma és a pár hónapja vásárolt ékszert át kell alakítani vagy rosszabb esetben ha nem lehet méretezni újat kell készíteni. Tehát ez így nem praktikus illetve feleslegesen kidobott pénz. Egy másik elképzelés szerint a szív oldalán kell hordani. Az én véleményem szerint ott hordjátok a gyűrűket ahol elméletileg életetek végéig viselni fogjátok így elkerülhető hogy rövid időn belül méretezni kell az ékszert. A másik dolog talán a praktikusság , mivel az emberek nagy része jobb kezes így mindent evvel a kezünkkel csinálunk, tehát ha a másik kezünkön hordjuk karikagyűrűnket kevésbé kopik karcolódik és a mindennapi életben kevésbé akadályoz minket viselése.

A gyűrűk méretein lehet változtatni? Nem tudom a méretét mit tegyek?

A méret igen kényes téma. Mivel az emberek nagy részénél 1 napon belül is változik minimálisan az ujjméret, nehéz megállapítani a helyes méretet. Más érzés téli hideg hónapokban egy gyűrű viselése, mint nyáron meleg izzadt kézen, amikor szinte rátapad a karikagyűrű ujjunkra. Karikagyűrű méretének választásánál mindig körültekintően illetve a több éves tapasztalataink alapján segítünk a választásban. Utólagos méretezés szinte minden esetben lehetséges , karikagyűrűknél melyek bonyolultabbak 1-2 szám valószínűleg lehetséges az egyszerűbb hagyományos karikagyűrűknél akár több szám is . A női gyűrűknél ( eljegyzési gyűrű, jegygyűrű, szoliterek ) sokkal nagyobb esély van akár 5-8 szám méretezésére anélkül hogy ez látszódna. Tehát ha a meglepetést nem szeretnéd elrontani és nem tudod a méretet illetve nem tudsz olyan gyűrűt hozni amit hord és tudod hogy jó rá akkor utólag ingyenesen a helyes méretre állítjuk pár nap alatt , ha akkorát tévednél hogy ez nem lehetséges költségmentesen legyártjuk az új gyűrűt a megbeszélt időpontra. Kész ékszereinkből válogatva sokan rögtön méreteztetni szeretnék a gyűrűt mert kicsinek vagy nagynak találják és szeretnék hogy átadáskor jó legyen. Erről mindenkit lebeszélnék ha csak nem 100%-ig biztos a méretben . Általában így sem lesz jó és elesik attól a lehetőségtől hogy kicseréljük másra ha esetleg nem áll jól párunkon az ékszer vagy nem tetszik mivel már előre szétvágatta a gyűrűt. Vagy a másik lehetőség hogy kétszer kell méretezni és minél többször elvágjuk, forrasztjuk annál több a hibalehetőség illetve minimálisan vékonyodik az ékszer.
Hívjon!