Édesvízi gyöngy

Az édesvízi gyöngy leginkább egyedi formájáról és széles színválasztékáról ismert. Gazdag, fényes csillogású drágakő és egyedi ?varázsa? egy életen át fennmarad.

Édesvízi gyöngy

A kiváló minőségű gyöngy meghatározásának paraméterei nem csak a 4C szerint történik (csiszolás (cut), szín (color), tisztaság (clarity) és karát (carat) súly). A gyöngy fényét megtörtő vagy azt drágakővé tévő főbb jellemzők a következők:

Csillogás: A csillogás nélküli gyöngy egyszerű ?krétás? gyöngy. Nagyon fontos figyelembe vennünk a ragyogást egy gyöngy vásárlásakor. Minél fényesebbek, élénkebbek és minél inkább visszaverik a fényt, annál jobban értékelni fogják őket.

Szín: A klasszikus fehér gyöngy mindig elsőbbséget élvez a piacon. A gyöngyök azonban természetesen a szivárvány teljes színskálájában fordulnak elő. A gyöngy árát színtelítettségük alapján határozzák meg. Minél részletgazdagabb és intenzívebb színűek, annál nagyobb értéket fognak képviselni. Bizonyos egzotikus színekért néha nagyon magas árakat kínálnak az aukciókon.

Forma: Normális esetben mindig egy Kerek alakú Gyöngy az, amelyért magasabb árat kínálnak, mint bármely más forma. Számos szakértő azonban szeret játszani a barokk szépségű gyöngyökkel. A barokk gyöngyök formája aszimmetrikus, és szimmetriájuknak megfelelően osztályozzák őket.

Külső felület kialakítás: Egy gyöngyért magas árat fognak fizetni, ha minimálisan, vagy egyáltalán nem zárványozott. A többszörös hibákat is tartalmazó gyöngyöket, (pl. krétás folt, érdesség, tűhegy problémák vagy súrlódások) jóval olcsóbbra szokták árazni. Hogyha szívünk választottjának még nagyobb örömet akarunk szerezni, akkor olyan eljegyzési gyűrűt húzunk az ujjára, amely édesvízi gyöngyökkel díszített.

Méret: Ahogy minden más drágakő esetében, a mérettényező az édesvízi gyöngyre is vonatkozik. Minél nagyobb a gyöngy, annál értékesebb.

Természetes vagy tenyésztett: A piacon elérhető gyöngyök 99% -a tenyésztett, ami azt jelenti, hogy képződésüket az emberek alkották. A természetes gyöngyök fennmaradó 1% -a rendkívül ritka, és prémium áron cserél gazdát.


Típus és eredet

Tenyésztett édesvízi gyöngy: Ezeket a gyöngyöket édesvízi kagylók felhasználásával szaporítják. Tenyésztésük Ausztráliában, Japánban, Indonéziában, Kínában és még sok más helyen történik. A tenyésztett édesvízi gyöngy magában hordoz bizonyos előnyöket, mivel olcsóbb, biztonságosabb, mint a gyöngyhalászás és a minősége megegyezik a természetes gyöngyökével. A tenyésztett gyöngy egyik előnye, hogy alacsonyabb áron kaphatók, mint a természetes gyöngy.

Barokk édesvízi gyöngy: A barokk gyöngyök lenyűgöző szerves drágakövek, mivel mindegyiknek megvan a maga formája és mérete. Teljesen különböznek a hagyományostól. Ez a minőség teszi őket tökéletesen alkalmassá bármilyen ékszerbe való befoglaláshoz. A barokk gyöngyöknek különböző altípusaik vannak, mint például érmegyöngy, iker gyöngy, burgonya gyöngy, kereszt gyöngy, bot gyöngy, rizs gyöngy, tojás gyöngy, szív gyöngy és könnycsepp gyöngy.

Skót folyógyöngy: A skót gyöngy a világ egyik legjobb minőségű gyöngyszeme. Olyan skót folyókból gyűjtötték össze őket, mint a Tay és a Spey. A gyöngyöket szépségük, minőségük, színük és fényük miatt értékelik. A Skót gyöngy különböző színekben kapható, például rusztikus barna, fehér, lila és rózsaszín. A gyöngyök jellegzetes formájúak, természetes színekkel, ami minden egyes gyöngyöt egyedivé tesz.

Páva édesvízi gyöngy: A pávagyöngy rózsaszín, lila vagy arany színű, amely akkor jelenik meg, amikor a fény a drágakő felületét éri. Ezeket a legértékesebb gyöngyökként is ismerik. A sósvízi gyöngy tahiti gyöngyként is ismert, melyek Francia Polinéziában tenyésztenek


Szín

Fekete édesvízi gyöngy: Ezek a gyöngyök mesterséges tavakban, tavakban és folyókban találhatók. Ezek kisebb méretűek és a legolcsóbb fekete gyöngyök. Ezek a gyöngyök a tahiti gyöngy alternatívájaként használhatók.

Rózsaszín édesvízi gyöngy: A rózsaszín gyöngy szinonimája a szépségnek és a kedvességnek. A nyakláncba helyezett rózsaszín édesvízi gyöngy egyedi maximálisan megjelenést kölcsönöz. Bármilyen formában viselhetjük ezt a világító rózsaszín gyöngyöt, azonnal elkápráztat minket a szépségével és annak viselőjével.

Fehér édesvízi gyöngy: A fehér gyöngy nagyon népszerű gyöngy a piacon. A tisztaságot szimbolizálja, esküvőkhöz és érettségi bálokhoz kiváló választás. Eleganciájuk és sokoldalúságuk miatt híresek a nők körében.

Szürke édesvízi gyöngy: A szürke gyöngy sokféle fajta közül választható. Minden nő számára megtalálhatóak a számukra megfelelő színek és fények. Például ezüst fényű, sötét és fémes gyöngyök vagy puha és fakóbb szürke gyöngy ékszerek.

Szimbólum és előnyök

Az édesvízi gyöngy jelentősége

A nem sós vízben érlelt kagylókból kinyert gyöngyöket édesvízi gyöngynek nevezzük. Ezek az elegancia és a tisztaság megtestesítői, és magukban hordozzák azt a különlegességet, amely egy közönséges ékszert remekművé varázsolhat. Mint minden más gyöngy, az édesvízi gyöngy is egy lágy szövetű, élő héjú puhatestűben képződik. Ez egy koncentrikus kalcium-karbonát réteg, kristályos formában. Szépsége miatt a gyöngyöt gyakran metaforaként használják bármi leírására, ami ritka, tiszta és pompás.

A gyöngy szintén fontos örök érvényű drágakövek. Ez a navratnák családjának egyike és gyakran használják a hold erejének fokozására. Egy természetes gyöngy kiegyensúlyozott elmét ad, lehetővé teszi a gondolatok tisztaságát és balanszírozza a hangulatváltozásokat.

Az édesvízi gyöngy előnyei:

Az édesvízi gyöngy csodálatos szépsége, gyógyító tulajdonságai és asztrológiai előnyei kétségtelenek. Az édesvízi gyöngy viselésének oka többrétű lehet, de az a tény, hogy örökre változatlan marad minden kétséget kizáróan hasznos.

Néhány konkrét ismert előny listája:

Alapvetően megnyugtatja a heves temperamentumú embereket. Az édesvízi gyöngyökről ismert, hogy kiváló eszközök a dühkezelésére. Azt is mondják, hogy ha a gyöngy valódi, akkor annak hatása a viseléstől számított 4 napon belül már látható.

Segít azokon az embereken, akik állandó pesszimizmussal élnek, határozatlanok, aggódnak és szoronganak. A gyöngyökről azt mondják, hogy fokozzák a hölgyek arcfényét és távol tartják őket a petefészek betegségektől.

A gyöngy szeretetet és romantikát vált ki a párok között, így ez nagyszerű azok számára, akik problémás házasságban élnek.

Fokozza a memóriát és az agyi teljesítményt. Így nagyon hasznosnak bizonyulhat az egyetemi hallgatók számára. Úgy gondolják továbbá, hogy az édesvízi gyöngy sok hírnevet, gazdagságot, tiszteletet és más nemes előnyt hordoz Az orvosi asztrológia szerint a gyöngy egyes esetekben segíthet a tuberkulózisban, a vérszegénységben, a petefészek, az asztma és a szívvel kapcsolatos problémák enyhítésében. A gyöngy szerencsét, szeretetet, kiegyensúlyozott gondolkodást és harmóniát hoz.

Gyakran ismételt kérdések


Mennyi grammja?

Nem tudom. Mivel mi kézi készítésű ékszerekkel foglalkozunk így lehet hogy egy 2 grammos medálon 1 hétig dolgozunk mire elkészül ezért ezekre a termékekre nem lehet általánosítani. A vékonyabb olcsóbb karikagyűrűk melyeket géppel készítenek illetve gépi láncoknál ahol pontosan ki lehet számolni hogy 1 óra alatt mennyi ékszer jön ki a gép másik végén ott szoktak gramm árakat kiírni. Minden ékszer más, más munkát , tervezést munkafolyamatokat igényel amit előre megmondani pontosan nem lehet csak a sorozatgyártott daraboknál.

Hány karátos aranyból készíttessük karikagyűrűinket?

Itthon a 14, és a 18 karátos aranyötvözetek használata a leggyakoribb. Az ötvözésre azért van szükség, mert a színarany igen puha képlékeny anyag. Más fémek hozzáadásával keményebb lesz, illetve többféle színű alapanyagot is elő tudunk állítani.

A 18 karátos aranynak több az aranytartalma a 14 karátossal szemben, ezért az puhább . Mivel a karikagyűrűnket nap, mint nap viseljük ezért célszerűbb a 14 karátos ötvözeteket választani. Több színű karikagyűrűnél viszont mivel a 18 karátos sárga arany sötétebb színű ezért fehérrel kombinálva a végeredmény szebb, kontrasztosabb lesz , jobban elkülönülnek a színek. Kérdezz segítünk!

Vásárláskor beszámolunk tört aranyat, megunt javíthatatlan ékszert?

Természetesen van rá mód. Akár a teljes vételárat ki tudjátok fizetni tört arannyal.

Milyen ékköveket tartalmazzanak ékszereink?

A karikagyűrűk, jegygyűrűk szimbolikus értéket képviselnek , az általunk készített ékszerek örökölhetőek , tehát olyan minőségű alapanyagokat használunk, melyek hosszú ideig megőrzik minőségüket.
Utánzatot, szintetikus anyagot vagy műterméket nem használunk és nem is ajánljuk ezek megvásárlását. Ezek inkább divat "ékszerekbe" valók melyek olcsók és ha tönkremennek 1-2 éven belül nem fáj a szívünk ( annyira ). Mi nem erre törekszünk, hanem arra, hogyha gyermekünk felnő, elővehesse anyu ékszereit és hordja tovább. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy olyan ékszert válasszunk, mely megfelel az életmódunknak. Gyöngyös , puha követ tartalmazó gyűrűt ne válasszunk mindennapi viseletnek, mert az biztosan meg fog sérülni. Kérje ki véleményünket mielőtt dönt!

Fontosabb tudnivalók a gyémántokról. "Csak gyémántköves ékszeretek van brill nincs"?

A gyémánt legkeményebb drágakő. Karikagyűrűk, jegyékszerek szimbolikus köve. Éppen ezért a legértékállóbb is, hiszen évszázadok alatt is megmarad formája szépsége.? Értékének négy fontos meghatározó tényezője van:
1., Mennyi a kő súlya ? A drágakövek súlyának mértékegysége a karát 1 Ct =0,2 gr.
2., Tisztaság . Mennyi apró zárványt vagy hibát tartalmaz kövünk.
3., Szín . Milyen színű illetve mennyire színtelen az adott gyémánt.
4., Vágás, Csiszolás , Mennyire sikerült az adott formát a legszebben legtökéletesebben megcsiszolni.
Ezeken kívül fontos még a gyémánt formája is . Ugyan olyan tömegű, színű és tisztaságú briliáns csiszolású gyémánt ( KEREK ) drágább mint egy princess ( SZÖGLETES ). A brill vagy briliáns csak egy formát jelent . Bármilyen kő lehet briliáns csiszolású, de attól az még nem lesz gyémánt. Vigyázzunk, több ékszeren vagy csomagolásán van feltűntetve az hogy ( briliant cut vagy with briliant stone ) ezek biztosan nem gyémántot tartalmaznak hanem briliáns csiszolású műterméket , üveget stb. Ezek hamar tönkremennek, megvásárláskor szépek nagyon olcsók de nem gyémántok nincs értékük.

Certificatot adnak a megvásárolt ékszerhez?

Ilyenkor meg szoktam kérdezni hogy tudja-e hogy mi az ? Sajnos itthon szinte minden üzlet úgy hirdeti magát hogy ad , de ez a legtöbb esetben nem egy valódi certificate hanem egy papír ami esetleg laminálva van, vagy igényes műanyag kártya és ráírják hogy milyen minőségű drágakövet tartalmaz az adott ékszer. Amivel semmi baj nincs csak nem certificate hanem mondjuk egy igazolás vagy ékszer kísérő ami tartalmazza az ékszerben található anyagok minőségét de hivatalos szakértő, labor nem vizsgálta be. A valódi certificate ( GIA, HRD , IGI, EGL ) egy labor által bevizsgált gyémánt irata ,melyen a gyémánt összes tulajdonsága fel van tüntetve .Ezek az okiratok ellenőrizhetőek mivel a másolatuk megtalálható a laborban így ellenőrizhető az irat valódisága ( némely labornál on-line módon is ). Vannak kövek melyekbe ezen vizsgálat számát lézerrel beégetik a gyémántba így ellenőrizhető hogy valóban az a kő tartozik az okirathoz. Ez a vizsgálat sok pénzbe kerül de biztonságot ad a vevőnek és az eladónak is , kisebb gyémántokhoz nem készülnek illetve nem érdemes csináltatni mert többe kerül néha mint maga a kő. Természetesen a nagyobb gyémántokhoz adunk nemzetközi labor által kiadott certificatot , ha az ön által kinézett ékszerhez nincs ilyen akkor kérheti ugyanazt az ékszert egy olyan kővel amihez tartozik ilyen okirat. A pici köves ékszereinkhez természetesen mi is adunk igazolást a felhasznált anyagok tekintetében de ezt mi vásárlási bizonylatnak hívjuk. Cégünk egyik tulajdonosa aki egyben kőfoglalónk, Izraeli iskolában végzett gyémántszakértő.

Ragasztva vannak a kövek?

A drágaköveket mikroszkóp segítségével foglaljuk ékszereinkbe. Sokféle foglalási mód van, de mindben közös hogy az ékszer anyagát dolgozzuk rá a drágakövekre.

Melyik a jobb a fényes vagy a matt felület?

Nagyon szép mindkettő, kinek melyik tetszik. A fényes felület idővel karcolódik, mattul a matt felület pedig kifényesedik. Megijedni nem kell, fel lehet később polírozni vagy új matt felületet képezni, minimális a költsége. Nagyon szép egy kétszínű gyűrűnél, ha az egyik szín matt a másik pedig fényes. Minél durvább egy matt felület annál tovább tart. Volt aki 2-3 hónap után jelentkezett hogy szeretné eltűntetni az apró karcokat gyűrűjéről , amit szívesen megcsinálunk de figyelembe kell venni hogy minden polírozás vagy mattítás pici anyagvesztéssel jár. Tehát ha túl sűrűn polírozgatjuk előbb utóbb elfogy az ékszer. Az általunk készített ékszereket természetesen ingyen karbantartjuk, tisztítjuk.

Melyik kezünkön hordjuk karikagyűrűnket?

Minden kultúra más.
A legelterjedtebb hagyomány, KÖZÉP EURÓPÁBAN hogy az eljegyzéskor a bal kézen, majd a házasságot követően a jobb kézen viselik a karikagyűrűt.
Ezzel a hagyománnyal csak az a baj hogy a gyűrűs ujjunk a két kézen általában nem egyforma és a pár hónapja vásárolt ékszert át kell alakítani vagy rosszabb esetben ha nem lehet méretezni újat kell készíteni. Tehát ez így nem praktikus illetve feleslegesen kidobott pénz. Egy másik elképzelés szerint a szív oldalán kell hordani. Az én véleményem szerint ott hordjátok a gyűrűket ahol elméletileg életetek végéig viselni fogjátok így elkerülhető hogy rövid időn belül méretezni kell az ékszert. A másik dolog talán a praktikusság , mivel az emberek nagy része jobb kezes így mindent evvel a kezünkkel csinálunk, tehát ha a másik kezünkön hordjuk karikagyűrűnket kevésbé kopik karcolódik és a mindennapi életben kevésbé akadályoz minket viselése.

A gyűrűk méretein lehet változtatni? Nem tudom a méretét mit tegyek?

A méret igen kényes téma. Mivel az emberek nagy részénél 1 napon belül is változik minimálisan az ujjméret, nehéz megállapítani a helyes méretet. Más érzés téli hideg hónapokban egy gyűrű viselése, mint nyáron meleg izzadt kézen, amikor szinte rátapad a karikagyűrű ujjunkra. Karikagyűrű méretének választásánál mindig körültekintően illetve a több éves tapasztalataink alapján segítünk a választásban. Utólagos méretezés szinte minden esetben lehetséges , karikagyűrűknél melyek bonyolultabbak 1-2 szám valószínűleg lehetséges az egyszerűbb hagyományos karikagyűrűknél akár több szám is . A női gyűrűknél ( eljegyzési gyűrű, jegygyűrű, szoliterek ) sokkal nagyobb esély van akár 5-8 szám méretezésére anélkül hogy ez látszódna. Tehát ha a meglepetést nem szeretnéd elrontani és nem tudod a méretet illetve nem tudsz olyan gyűrűt hozni amit hord és tudod hogy jó rá akkor utólag ingyenesen a helyes méretre állítjuk pár nap alatt , ha akkorát tévednél hogy ez nem lehetséges költségmentesen legyártjuk az új gyűrűt a megbeszélt időpontra. Kész ékszereinkből válogatva sokan rögtön méreteztetni szeretnék a gyűrűt mert kicsinek vagy nagynak találják és szeretnék hogy átadáskor jó legyen. Erről mindenkit lebeszélnék ha csak nem 100%-ig biztos a méretben . Általában így sem lesz jó és elesik attól a lehetőségtől hogy kicseréljük másra ha esetleg nem áll jól párunkon az ékszer vagy nem tetszik mivel már előre szétvágatta a gyűrűt. Vagy a másik lehetőség hogy kétszer kell méretezni és minél többször elvágjuk, forrasztjuk annál több a hibalehetőség illetve minimálisan vékonyodik az ékszer.
Hívjon!