Alexandrit

Az alexandrit egy ritka és nagyon értékes drágakőfajta a Chrysoberyl ásványi családból. Élénken változtatja a színét - nappali fényben a kék-zöldtől a vörös- lilás pirosig vagy barnásvörösig a mesterséges sárga fényben- . A nyugati asztrológiában a júniusi születéskőnek tekintik és elsősorban gyógyászati és ékszerészeti célokra használják.

Alexandrit

Kinek ajánljuk az alexandrit drágakő viselését?

Az alexandritet gyakran "Nappal Smaragd és Éjszaka Rubin" néven jellemzik, ugyanis rendkívüli színváltoztató tulajdonsággal bíró drágakő. Bár az alexandritet egy új ékkő típusnak tekintik, a misztikus vonzerő és a rendkívüli ritkaság miatt ez a drágakő nagyon keresett lett a gyűjtők és az ékszerek szerelmesei között. Az alexandrit tökéletes párja lehet egy gyémánt vagy fehérarany eljegyzési gyűrűnek.

- A nyugati asztrológia az alexandrit követ ajánlja a júniusban vagy a rákjel szülöttei számára.

- Az Oroszlán, az Ikrek, a Bika és a Szűz felmenői természetes alexandrite követ is viselhetnek.

- Az 55. házassági évforduló gyöngyszemének is tekintik és tökéletes évfordulós ajándékként szolgál.

- Tartóssága (alexandrit-keménység = 8,5 a Mohs-skálán) és lenyűgöző színváltoztató hatása miatt ez a drágakő kiemelten előnyös olyan ékszerekben, mellyel önmagunkat szeretnénk kifejezni.


Az Alexandrite drágakő előnyei

A hiedelem szerint az alexandrit kő II. Sándor orosz uralkodóról kapta a nevét és a világ egyik legértékesebb drágakőjének számít. A kristály-gyógyító terápiákban ezt az ékkövet nagyon tisztelik erős gyógyító tulajdonságai és metafizikai ereje miatt. Az alexandrit viselésének legfontosabb előnyeit egy csokorba szedtük:

- Fokozza a kreativitást és az intellektualitást - Kellemes zöld árnyalatának köszönhetően sok asztrológus összeköti az alexandrit kristályt a Merkúr bolygóval. Szerintük az alexandrit e bolygó pozitív hatásait fejti ki viselője életében és segíti őt a zűrzavarok, a kreatív blokkok és a gyenge ítélőképesség kezelésében.

- Az alexandrit metafizikai tulajdonságai között ismert az intellektuális képességek javítása, ezáltal segít a döntéshozatalban.

- Elősegíti a szakmai sikert - Az alexandrit kő különféle pozitív hatásai között az üzleti és a karrier sikere az egyik legjelentősebb. Sokak meggyőződése, hogy az alexandrit kő viselése során az ember legyőzi a szakmai instabilitást és könnyedebben küzd az elismerésért. Hisznek abban, hogy a ritka drágakő viselője hírnevet, jó szerencsét és jólétet kap.

- Gyógyítja az idegrendszeri rendellenességeket - Az orvosi asztrológiában az alexandrit gyógyító tulajdonságait meglehetősen hatékonynak tartják az idegrendszeri rendellenességekben szenvedők kezelésében. A drágakő-gyógyászok szerint az alexandrit elősegíti az idegsejtek regenerálódását és megkönnyebbülést adhat a leukémia,a hasnyálmirigy vagy a lép okozta problémák ellen is.


Minőség

Amennyiben az alexandrit kő mellett teszi le a voksát, hogy új darabbal bővítse az ékszerkollekcióját vagy kiaknázza annak gyógyhatásait, mindig fontos, hogy a nehezen megkeresett pénzét jó minőségű, természetes drágakőbe fektesse. A drágakő szakértők szerint az alexandrit legfontosabb pozitív tulajdonsága a színváltó hatás (vagy alexandrit effektus). Az eredet, az tisztaság és a csiszolás azonban szintén fontos tényező, amelyet ellenőrizni kell az alexandrit kő megvásárlása előtt.

- Eredet - Az alexandrit bányák Oroszországban és Indiában a legkiválóbb minőségű drágaköveket állítják elő. Számos kiváló példány kerülhet ki azonban Srí Lanka, Brazília, Tanzánia és Madagaszkár bányászati helyeiről is. A kereskedők szerint a természetes orosz alexandrit kövek mutatják a legjobb színváltoztató hatást, de ezek egyre ritkábbak és drágábbak. Az indiai és a brazil alexandrit drágakövek a következő legértékesebb fajták. Ezek mellett kiváló minőségű található Srí Lankán is.

- A színváltozás hatásának erőssége - Az alexandrit szín a drágakő legegyedibb tulajdonsága. A színe zöldes árnyalatban, (mélyzöld, sárga-zöld, barnászöld, kékesszöld, sötétzöld) nappali fényviszonyokban vöröses árnyalatban tetszeleg (mélyvörös, barnásvörös, rózsaszínvörös, rózsaszínbarna, lilás rózsaszín, lilásvörös, narancssárga) változik. rózsaszín stb.) míg sárga lámpafényben rendkívüli színeket mutat. Általában minél élénkebb a színe, annál jobb a minősége.

- A túl fakó vagy túlzottan sötét drágakő kevésbé kívánatos. Tisztaság - Az alexandrit átlátszó, II-es tisztaságú drágakő, amelynek általában vannak látható hibái. Az alexandrit kristályokban lévő zárványok általában csillám lemezkék, rutil, többfázisú zárványok, fluorit- és apatit kristályok. A legjobb minőségű alexandrit általában nem tartalmaz szabad szemmel látható hibákat.

- Egyediség - A kő egy meglehetősen ritka és exkluzív fajtája az Alexandrite Cat's eye. Különlegessége a lélegzetelállító vizuális effektusok, mely a felületén megmutatkozik. Ezek a példányok közvetlen fényforrás mellett nézve "színváltoztatási hatást", valamint "macskaszem-hatást" mutatnak. Az egyik legritkább és legfenségesebb drágakőnek számít. Ennek az ékkőnek a mélyebb megismerése érdekében olvassa el az Alexandrite Cats vásárlási útmutatónkat.

- Csiszolás - Mivel az alexandrit drágakövek ritkán állnak rendelkezésre természetes módon, a legjobb színváltási hatást eredményezik anélkül, hogy jelentős súlybéli veszteséget okoznának. A nagymértékben testre szabott alexandrit ragyogó, négyzet alakú és párnázott csiszolással kevésbé gyakori és meglehetősen értékes, míg a kerek és ovális viszonylag könnyen megtalálható. A rutil tűkkel ellátott alexandritot többnyire csiszolják, hogy sima kabochonokat képezzenek, hogy központilag elhelyezett macskaszem hatást érjenek el.

Gyakran ismételt kérdések


Mennyi grammja?

Nem tudom. Mivel mi kézi készítésű ékszerekkel foglalkozunk így lehet hogy egy 2 grammos medálon 1 hétig dolgozunk mire elkészül ezért ezekre a termékekre nem lehet általánosítani. A vékonyabb olcsóbb karikagyűrűk melyeket géppel készítenek illetve gépi láncoknál ahol pontosan ki lehet számolni hogy 1 óra alatt mennyi ékszer jön ki a gép másik végén ott szoktak gramm árakat kiírni. Minden ékszer más, más munkát , tervezést munkafolyamatokat igényel amit előre megmondani pontosan nem lehet csak a sorozatgyártott daraboknál.

Hány karátos aranyból készíttessük karikagyűrűinket?

Itthon a 14, és a 18 karátos aranyötvözetek használata a leggyakoribb. Az ötvözésre azért van szükség, mert a színarany igen puha képlékeny anyag. Más fémek hozzáadásával keményebb lesz, illetve többféle színű alapanyagot is elő tudunk állítani.

A 18 karátos aranynak több az aranytartalma a 14 karátossal szemben, ezért az puhább . Mivel a karikagyűrűnket nap, mint nap viseljük ezért célszerűbb a 14 karátos ötvözeteket választani. Több színű karikagyűrűnél viszont mivel a 18 karátos sárga arany sötétebb színű ezért fehérrel kombinálva a végeredmény szebb, kontrasztosabb lesz , jobban elkülönülnek a színek. Kérdezz segítünk!

Vásárláskor beszámolunk tört aranyat, megunt javíthatatlan ékszert?

Természetesen van rá mód. Akár a teljes vételárat ki tudjátok fizetni tört arannyal.

Milyen ékköveket tartalmazzanak ékszereink?

A karikagyűrűk, jegygyűrűk szimbolikus értéket képviselnek , az általunk készített ékszerek örökölhetőek , tehát olyan minőségű alapanyagokat használunk, melyek hosszú ideig megőrzik minőségüket.
Utánzatot, szintetikus anyagot vagy műterméket nem használunk és nem is ajánljuk ezek megvásárlását. Ezek inkább divat "ékszerekbe" valók melyek olcsók és ha tönkremennek 1-2 éven belül nem fáj a szívünk ( annyira ). Mi nem erre törekszünk, hanem arra, hogyha gyermekünk felnő, elővehesse anyu ékszereit és hordja tovább. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy olyan ékszert válasszunk, mely megfelel az életmódunknak. Gyöngyös , puha követ tartalmazó gyűrűt ne válasszunk mindennapi viseletnek, mert az biztosan meg fog sérülni. Kérje ki véleményünket mielőtt dönt!

Fontosabb tudnivalók a gyémántokról. "Csak gyémántköves ékszeretek van brill nincs"?

A gyémánt legkeményebb drágakő. Karikagyűrűk, jegyékszerek szimbolikus köve. Éppen ezért a legértékállóbb is, hiszen évszázadok alatt is megmarad formája szépsége.? Értékének négy fontos meghatározó tényezője van:
1., Mennyi a kő súlya ? A drágakövek súlyának mértékegysége a karát 1 Ct =0,2 gr.
2., Tisztaság . Mennyi apró zárványt vagy hibát tartalmaz kövünk.
3., Szín . Milyen színű illetve mennyire színtelen az adott gyémánt.
4., Vágás, Csiszolás , Mennyire sikerült az adott formát a legszebben legtökéletesebben megcsiszolni.
Ezeken kívül fontos még a gyémánt formája is . Ugyan olyan tömegű, színű és tisztaságú briliáns csiszolású gyémánt ( KEREK ) drágább mint egy princess ( SZÖGLETES ). A brill vagy briliáns csak egy formát jelent . Bármilyen kő lehet briliáns csiszolású, de attól az még nem lesz gyémánt. Vigyázzunk, több ékszeren vagy csomagolásán van feltűntetve az hogy ( briliant cut vagy with briliant stone ) ezek biztosan nem gyémántot tartalmaznak hanem briliáns csiszolású műterméket , üveget stb. Ezek hamar tönkremennek, megvásárláskor szépek nagyon olcsók de nem gyémántok nincs értékük.

Certificatot adnak a megvásárolt ékszerhez?

Ilyenkor meg szoktam kérdezni hogy tudja-e hogy mi az ? Sajnos itthon szinte minden üzlet úgy hirdeti magát hogy ad , de ez a legtöbb esetben nem egy valódi certificate hanem egy papír ami esetleg laminálva van, vagy igényes műanyag kártya és ráírják hogy milyen minőségű drágakövet tartalmaz az adott ékszer. Amivel semmi baj nincs csak nem certificate hanem mondjuk egy igazolás vagy ékszer kísérő ami tartalmazza az ékszerben található anyagok minőségét de hivatalos szakértő, labor nem vizsgálta be. A valódi certificate ( GIA, HRD , IGI, EGL ) egy labor által bevizsgált gyémánt irata ,melyen a gyémánt összes tulajdonsága fel van tüntetve .Ezek az okiratok ellenőrizhetőek mivel a másolatuk megtalálható a laborban így ellenőrizhető az irat valódisága ( némely labornál on-line módon is ). Vannak kövek melyekbe ezen vizsgálat számát lézerrel beégetik a gyémántba így ellenőrizhető hogy valóban az a kő tartozik az okirathoz. Ez a vizsgálat sok pénzbe kerül de biztonságot ad a vevőnek és az eladónak is , kisebb gyémántokhoz nem készülnek illetve nem érdemes csináltatni mert többe kerül néha mint maga a kő. Természetesen a nagyobb gyémántokhoz adunk nemzetközi labor által kiadott certificatot , ha az ön által kinézett ékszerhez nincs ilyen akkor kérheti ugyanazt az ékszert egy olyan kővel amihez tartozik ilyen okirat. A pici köves ékszereinkhez természetesen mi is adunk igazolást a felhasznált anyagok tekintetében de ezt mi vásárlási bizonylatnak hívjuk. Cégünk egyik tulajdonosa aki egyben kőfoglalónk, Izraeli iskolában végzett gyémántszakértő.

Ragasztva vannak a kövek?

A drágaköveket mikroszkóp segítségével foglaljuk ékszereinkbe. Sokféle foglalási mód van, de mindben közös hogy az ékszer anyagát dolgozzuk rá a drágakövekre.

Melyik a jobb a fényes vagy a matt felület?

Nagyon szép mindkettő, kinek melyik tetszik. A fényes felület idővel karcolódik, mattul a matt felület pedig kifényesedik. Megijedni nem kell, fel lehet később polírozni vagy új matt felületet képezni, minimális a költsége. Nagyon szép egy kétszínű gyűrűnél, ha az egyik szín matt a másik pedig fényes. Minél durvább egy matt felület annál tovább tart. Volt aki 2-3 hónap után jelentkezett hogy szeretné eltűntetni az apró karcokat gyűrűjéről , amit szívesen megcsinálunk de figyelembe kell venni hogy minden polírozás vagy mattítás pici anyagvesztéssel jár. Tehát ha túl sűrűn polírozgatjuk előbb utóbb elfogy az ékszer. Az általunk készített ékszereket természetesen ingyen karbantartjuk, tisztítjuk.

Melyik kezünkön hordjuk karikagyűrűnket?

Minden kultúra más.
A legelterjedtebb hagyomány, KÖZÉP EURÓPÁBAN hogy az eljegyzéskor a bal kézen, majd a házasságot követően a jobb kézen viselik a karikagyűrűt.
Ezzel a hagyománnyal csak az a baj hogy a gyűrűs ujjunk a két kézen általában nem egyforma és a pár hónapja vásárolt ékszert át kell alakítani vagy rosszabb esetben ha nem lehet méretezni újat kell készíteni. Tehát ez így nem praktikus illetve feleslegesen kidobott pénz. Egy másik elképzelés szerint a szív oldalán kell hordani. Az én véleményem szerint ott hordjátok a gyűrűket ahol elméletileg életetek végéig viselni fogjátok így elkerülhető hogy rövid időn belül méretezni kell az ékszert. A másik dolog talán a praktikusság , mivel az emberek nagy része jobb kezes így mindent evvel a kezünkkel csinálunk, tehát ha a másik kezünkön hordjuk karikagyűrűnket kevésbé kopik karcolódik és a mindennapi életben kevésbé akadályoz minket viselése.

A gyűrűk méretein lehet változtatni? Nem tudom a méretét mit tegyek?

A méret igen kényes téma. Mivel az emberek nagy részénél 1 napon belül is változik minimálisan az ujjméret, nehéz megállapítani a helyes méretet. Más érzés téli hideg hónapokban egy gyűrű viselése, mint nyáron meleg izzadt kézen, amikor szinte rátapad a karikagyűrű ujjunkra. Karikagyűrű méretének választásánál mindig körültekintően illetve a több éves tapasztalataink alapján segítünk a választásban. Utólagos méretezés szinte minden esetben lehetséges , karikagyűrűknél melyek bonyolultabbak 1-2 szám valószínűleg lehetséges az egyszerűbb hagyományos karikagyűrűknél akár több szám is . A női gyűrűknél ( eljegyzési gyűrű, jegygyűrű, szoliterek ) sokkal nagyobb esély van akár 5-8 szám méretezésére anélkül hogy ez látszódna. Tehát ha a meglepetést nem szeretnéd elrontani és nem tudod a méretet illetve nem tudsz olyan gyűrűt hozni amit hord és tudod hogy jó rá akkor utólag ingyenesen a helyes méretre állítjuk pár nap alatt , ha akkorát tévednél hogy ez nem lehetséges költségmentesen legyártjuk az új gyűrűt a megbeszélt időpontra. Kész ékszereinkből válogatva sokan rögtön méreteztetni szeretnék a gyűrűt mert kicsinek vagy nagynak találják és szeretnék hogy átadáskor jó legyen. Erről mindenkit lebeszélnék ha csak nem 100%-ig biztos a méretben . Általában így sem lesz jó és elesik attól a lehetőségtől hogy kicseréljük másra ha esetleg nem áll jól párunkon az ékszer vagy nem tetszik mivel már előre szétvágatta a gyűrűt. Vagy a másik lehetőség hogy kétszer kell méretezni és minél többször elvágjuk, forrasztjuk annál több a hibalehetőség illetve minimálisan vékonyodik az ékszer.
Hívjon!