Blog
Gyémántgyűrű BLOG

Az ékszerek divattörténeteXX. század

A századfordulóra Európában beköszöntött a szecesszió korszaka. Az országonként eltérő hatású képző- és iparművészeti irányzat az ékszerek terén is több, különböző változást hozott. A fókusz a nőiesebb formákra terelődött, a színek nagyobb jelentőséget kaptak, és olyan formákat használtak, mint például az orchidea, írisz, árvácska, szőlő, kígyó, hattyú és a páva. A szitakötő használta az ékszereknél a korszak egyik legjellemzőbb motívuma.
Majd hamarosan elérkezünk az első világháborúhoz, amely után sokkal mértéktartóbb, visszafogottabb stílus következett.

A két világháború közötti időszakot a divatékszerek (vagy más néven utánzatok, bizsuk) uralták. Két olasz divatdiktátor, Coco Chanel és Elsa Schiaparelli munkái voltak a legmeghatározóbbak. Utóbbi neve talán azért kevésbé ismerős, mert a második világháború utáni új trendekkel nem tudott azonosulni, és bezárta üzletét. Mindkét divattervező ösztönözte a divatékszerek és az eredeti, drága darabok együttes viselését. Emellett ők maguk is előszeretettel pompáztak látványos bizsukban. Az 1930as évek vége felé az amerikai Napier cég készítette a legtöbb divatékszert. A ma is működő cég jelenleg is gyárt korabeli designnal készült darabokat. A húszas és harmincas években egyiptomi motívumokkal készítettek nyakláncokat, karkötőket, gyűrűket vagy éppen fülbevalókat. A legjellemzőbb ilyen motívum a kobra volt. A két világháború alatt az ékszerek helyett az emlékérmek és medálok készítésére fektették a hangsúlyt – amire abban az időben nagyobb kereslet mutatkozott. Később, az 1950-es években aztán jöttek a Napier gyártotta legyezőékszerek.

Az 1940-es, ’50es években az amerikai kultúra nagyon meghatározó volt Európában. A hollywoodi filmek, és filmsztárok megjelenése, öltözködése, viselkedése nagy befolyással volt főleg a nyugat-európai országokban élőkre. Az emberek úgy akartak kinézni, mint a filmvászonról ismert ideálok.
A második világháború alatt az európai ékszergyártás szinte teljesen leállt, a hadiipar fémszükséglete miatt. A nemesfémek és a drágakövek egyszerűen elérhetetlenek voltak, így az Amerikában virágzását élő jó minőségű divatékszerek Európát is meghódították. Az 1980as években az amerikai tévésorozatok hősnői diktálták a divatot – és az ékszerdivatot is. A Magyarországon is jól ismert Dallas 1978-tól, a nálunk kevésbé ismert Dinasztia című sorozat pedig 1981-től kezdődően sok éven át körülbelül 250 millió tévénézőnek mutatta az irányt az ékszerviselési trendek között. Ami a férfi szereplőket illeti, a drága órák mellett leginkább mandzsettagombokat, és gyűrűket lehetett látni rajtuk. Utóbbiból legjellemzőbb a pecsétgyűrű volt. A nők leginkább drágaköves, szolidan elegáns ékszereket viseltek. Néha látható volt lazább alkalmakkor nagyobb, színesebb divatékszer is rajtuk. Gyűrűiket tekintve mindig csak keveset viseltek. Karikagyűrűt és eljegyzési gyűrűt. Utóbbinál természetesen a kő volt a lényeg: minél nagyobb, drágább és csillogóbb.

Az ékszerek növekvő népszerűségével, és egyre szélesebb választékával együtt a jegygyűrű viselésének szokása is rohamosan terjed ebben a században. Míg sok országban korábban csak a nők viseltek karikagyűrűt, a XX. századra már általánossá vált, hogy a férfiak és nők is hordják házasságkötésük jelképéül. A század elején indított marketingkampánynak köszönhetően az eljegyzési gyűrű vásárlásának szokása is elterjedt. Amerikában általános szokássá vált, és Európában is sokan követik.

< Gyémántgyűrű főoldal

További érdekességek jegygyűrű és eljegyzési gyűrű témában:Tartalomhoz a forma

Az arcformához pedig az ékszer. Szépségedet könnyen kiemelheted és bekeretezheted csodaszép ékszerekkel, de mint mindenben, itt is ügyelni kell a részletekre. Nézzük hát meg, melyik arcformához milyen ékszer illik.

Tovább >>

Az légy, aki vagy

Az első benyomás fontosságával mindannyian tisztában vagyunk. Csakhogy nem szabad elfelejtenünk, hogy megjelenésünk folyamatosan befolyásolja megítélésünket, a sokadik látásra is. Jó ez, vagy sem, sajnos senkit nem érdekel. Egyáltalán nem mindegy, mikor, hol és mit viselsz, legyen az ruha, cipő, vagy ékszer.

Tovább >>

A gyémánt és az örök szerelem titkai

Vágynál tetraéderes szerkezetben összeálló szénatomokra? Nem??? Esetleg szeretnél valami igazán szépet, értékeset, különlegeset viselni? Akkor át kell gondolnod az első kérdésre adott válaszod, különben nemet mondasz a gyémántra! .

Tovább >>

Vonzó szépségek

Vannak ikonikus filmek, gyönyörű ékszerekkel, és vannak csodás ékszerek, felejthető filmekben. Akármilyen is legyen a film, egy benne szereplő gyönyörű ékszer csak javíthat rajta. .

Tovább >>

11 ötlet, hogy milyen ékszert viselj nyaralás közben

Végre itt a nyár, és ha igazán szerencsések vagytok, éppen a nyaralásotokra készültök. Abban szeretnénk segítséget nyújtani, hogy ne csak Ti, hanem ékszereitek is ragyoghassanak a pihenésetek alatt. .

Tovább >>
<< vissza blogba

Időpont-egyeztetés