Blog
Gyémántgyűrű BLOG

Az ékszerek divattörténeteXX. század

A századfordulóra Európában beköszöntött a szecesszió korszaka. Az országonként eltérő hatású képző- és iparművészeti irányzat az ékszerek terén is több, különböző változást hozott. A fókusz a nőiesebb formákra terelődött, a színek nagyobb jelentőséget kaptak, és olyan formákat használtak, mint például az orchidea, írisz, árvácska, szőlő, kígyó, hattyú és a páva. A szitakötő használta az ékszereknél a korszak egyik legjellemzőbb motívuma.
Majd hamarosan elérkezünk az első világháborúhoz, amely után sokkal mértéktartóbb, visszafogottabb stílus következett.

A két világháború közötti időszakot a divatékszerek (vagy más néven utánzatok, bizsuk) uralták. Két olasz divatdiktátor, Coco Chanel és Elsa Schiaparelli munkái voltak a legmeghatározóbbak. Utóbbi neve talán azért kevésbé ismerős, mert a második világháború utáni új trendekkel nem tudott azonosulni, és bezárta üzletét. Mindkét divattervező ösztönözte a divatékszerek és az eredeti, drága darabok együttes viselését. Emellett ők maguk is előszeretettel pompáztak látványos bizsukban. Az 1930as évek vége felé az amerikai Napier cég készítette a legtöbb divatékszert. A ma is működő cég jelenleg is gyárt korabeli designnal készült darabokat. A húszas és harmincas években egyiptomi motívumokkal készítettek nyakláncokat, karkötőket, gyűrűket vagy éppen fülbevalókat. A legjellemzőbb ilyen motívum a kobra volt. A két világháború alatt az ékszerek helyett az emlékérmek és medálok készítésére fektették a hangsúlyt – amire abban az időben nagyobb kereslet mutatkozott. Később, az 1950-es években aztán jöttek a Napier gyártotta legyezőékszerek.

Az 1940-es, ’50es években az amerikai kultúra nagyon meghatározó volt Európában. A hollywoodi filmek, és filmsztárok megjelenése, öltözködése, viselkedése nagy befolyással volt főleg a nyugat-európai országokban élőkre. Az emberek úgy akartak kinézni, mint a filmvászonról ismert ideálok.
A második világháború alatt az európai ékszergyártás szinte teljesen leállt, a hadiipar fémszükséglete miatt. A nemesfémek és a drágakövek egyszerűen elérhetetlenek voltak, így az Amerikában virágzását élő jó minőségű divatékszerek Európát is meghódították. Az 1980as években az amerikai tévésorozatok hősnői diktálták a divatot – és az ékszerdivatot is. A Magyarországon is jól ismert Dallas 1978-tól, a nálunk kevésbé ismert Dinasztia című sorozat pedig 1981-től kezdődően sok éven át körülbelül 250 millió tévénézőnek mutatta az irányt az ékszerviselési trendek között. Ami a férfi szereplőket illeti, a drága órák mellett leginkább mandzsettagombokat, és gyűrűket lehetett látni rajtuk. Utóbbiból legjellemzőbb a pecsétgyűrű volt. A nők leginkább drágaköves, szolidan elegáns ékszereket viseltek. Néha látható volt lazább alkalmakkor nagyobb, színesebb divatékszer is rajtuk. Gyűrűiket tekintve mindig csak keveset viseltek. Karikagyűrűt és eljegyzési gyűrűt. Utóbbinál természetesen a kő volt a lényeg: minél nagyobb, drágább és csillogóbb.

Az ékszerek növekvő népszerűségével, és egyre szélesebb választékával együtt a jegygyűrű viselésének szokása is rohamosan terjed ebben a században. Míg sok országban korábban csak a nők viseltek karikagyűrűt, a XX. századra már általánossá vált, hogy a férfiak és nők is hordják házasságkötésük jelképéül. A század elején indított marketingkampánynak köszönhetően az eljegyzési gyűrű vásárlásának szokása is elterjedt. Amerikában általános szokássá vált, és Európában is sokan követik.

< Gyémántgyűrű főoldal

További érdekességek jegygyűrű és eljegyzési gyűrűtémában:Milyen szempontokat vegyünk figyelembe, ha ékszert ajándékozunk?

Az ékszer, mint ajándék, meglehetősen elterjedt, sokan tartják jó ötletnek, hogy meglepjék a szeretteiket egy igazán szép darabbal. Az ékszer ajándékozásának azonban vannak rizikói, amiről sokan hajlamosak megfeledkezni, hiszen mégiscsak nívósabb, minőségibb, és ennek megfelelően drágább ajándékról van szó. Pont ezért, alaposan érdemes átgondolni, hogy kinek is adunk ilyen ajándékot, és milyen apropóból.

Tovább >>

Milyen kő legyen az eljegyzési gyűrűben?

Az eljegyzési gyűrű mára egyértelműen azt a kis vékony, köves gyűrűt jelenti, amit a férfi a nőnek szokott átnyújtani, mikor megkéri a kezét. Hagyományosan egyébként ezt kísérőgyűrűnek hívták, és Magyarországon sokáig nem is volt szokás ilyen gyűrűt adni, csupán a karikagyűrű viselésével jelezték a jegyességet a párok, és mindössze abban volt változás, hogy az esküvő előtt a bal, az esküvő után pedig a jobb kezükön kezdték el hordani a karikagyűrűt. A kísérőgyűrű külföldről átvett szokás, mára azonban teljes mértékben meghonosodott, így természetesnek vesszük, ahogy a lánykéréshez köves gyűrű is jár.

Tovább >>

Drágakövek az ékszerekben

Az ékszerek alapanyaga többnyire nemesfém, ami különböző módokon lehet meg munkálva, más és más formát adva, ami egyedivé teszi őket. Van azonban az ékszereknek még egy fontos eleme, ami sokat dob a kinézetükön, illetve adott esetben az értékükön is, mégpedig a kövezés.

Tovább >>

Amit az aranyról tudni érdemes (karikagyűrű, jegygyűrű, eljegyzési gyűrű)

Az arany a legelterjedtebb nemesfém ékszerek készítésére, ami leginkább annak köszönhető, hogy viszonylag könnyen megmunkálható. Régóta kialakult szokás, hogy aranyból készülnek az igazán minőségi ékszerek, természetesen a megfelelő drágakővel díszítve, ami egyértelműen az árukon is meglátszik, hiszen a minőséget meg kell fizetni ékszerek terén is. Az arany persze azért nem egyeduralkodó a piacon, de tény, hogy ha magas színvonalú ékszerekről van szó, akkor toronymagasan viszi a pálmát, ami az alapanyagot illeti.

Tovább >>

Ékszerválasztás horoszkóp szerint

A nők minden ékszernek örülnek, de a leginkább azok dobogtatják meg a szívüket, amik összhangban vannak az egyéniségükkel, gondolkodásmódjukkal. Erre mi más adhatna ideális támpontot, mint a horoszkópjuk.
Tovább >>
<< vissza blogba

Időpont-egyeztetés