Drágakövek az év 12 hónapjára: mi a te születési drágaköved? - 2. rész

A születési kő egy drágakő, amely bizonyos kritériumok alapján valaki születési időszakát jelképezi, a felosztás alapja általában a születési hónap vagy a csillagjegy. A születési kövek gyakran gyűrű, karkötő, fülbevaló vagy medál formájában köszönnek vissza. Cikksorozatunk első részében fellebbentettük a fátylat arról, hogy mely drágakövek a január-június között születettek születési kövei, most pedig bemutatjuk a július-decemberi hónapok drágaköveit. Bár előtte megosztunk egy kis érdekességet is a születési kövek kapcsán.


Születési drágakő Ahogy azt ugyanis sorozatunk első részében is láthattad, akad 1-2 hónap a naptárban, amikor nemcsak 1, hanem 2 vagy esetleg 3 születési kő is kapcsolható az adott hónaphoz. Ennek oka többek között az, hogy az évszázadok folyamán hol elvettek, hol hozzátettek a születési kövek listájához vagy esetleg kompletten ki is cseréltek néhány drágakövet rajta.

Eredetileg az első 12-es drágakő-felosztást az izraelita közösséghez társították, mivel a 12 drágakő az Exodusban, a Kivonulás Könyvében leírt izraelita főpap mellvértjén megjelenő 12 követ szimbolizálta. Ez a felosztás azonban az új vallások megjelenésével, illetve az új drágakövek felfedezésével változott az idők folyamán. A jelenleg használt születési kő besorolás többé-kevésbé megfelel az 1912-ben elfogadott Amerikai Ékszerészek Nemzeti Szövetsége szabta szabványnak. De vissza a fősodorba: lássuk a maradék 6 hónap születési köveit!

Születési drágakövek: július-decemberJúlius: rubin

A rubin vörös színe a gazdagságot, bölcsességet, szerelmet, szenvedélyt és a vitalitást szimbolizálja. Ez a mélyvörös színű kő a legértékesebb és legritkábban bányászott ásványok egyike.

A rubinok már az ősidők óta népszerűek, korabeli feljegyzések alapján a kínaiak már Kr. e. 200-ban kereskedtek vele, míg a hinduk abban hittek, hogy a rubin szent erővel ruházza fel viselőjét, így ők a hatalom, az uralkodás jelképének tekintették a drágakövet. Mindemellett, a legenda azt állítja, hogy a rubin harmóniát hoz viselője számára. Remek évfordulós ajándék a 15., 40. és 80. házassági évfordulóra is.

Augusztus: peridot & spinell

A peridot különleges zöld árnyalatai, mint amilyen a lime, a sárgászöld, az olívazöld vagy sötétzöld, igazán igéző megjelenésűvé varázsolják ezt a drágakövet. Alapvetően a szépséget szimbolizálja, ugyanakkor az erő, a hatalom, a megértés képviselője is. Időnként az éjszaka smaragdja néven is találkozhatsz vele, mivel éjjel ugyanazt a gyönyörű zöld fényt sugározza, mint nappal. A legenda szerint viselőjét megvédi a gonosztól, míg ajándékként a 16. házassági évfordulóra szokták előnyben részesíteni.

A spinell egy kevésbé ismert drágakő fajta, változatos színárnyalatokban pompázik. Lehet színtelen, de akár rózsaszín, rózsa, piros, kék, zöld, sárga, barna, fekete vagy lila is. Nem mellesleg, a remény szimbóluma, remek 22. évfordulós ajándék.

Szeptember: zafír

A zafír a tiszta gondolkodást, a bölcsességet, a jólétet, az igazságot és a szépséget szimbolizáló ékkő. Bár a legtöbben kéknek könyvelik el ezt a gyönyörű drágakövet, sárga, rózsaszín, narancssárga és zöldes árnyalatokban is pompázhat.

Diana hercegnő 1981-es zafír eljegyzési gyűrűje óta népszerű drágaköve az eljegyzési gyűrűknek. Azt tartják a zafírról, hogy a hűség és az integritás szimbóluma, illetve megvédi viselőjét az irigységtől vagy a rossz kívánságoktól. Házassági évfordulós ajándékként egy gyönyörű medál vagy karkötő is remek választás lehet az 5., 45. vagy 70. házassági évfordulóra.

Október: turmalin és opál

A turmalin többszínű féldrágakő, a gyógyulás szimbóluma, a szeretet és barátság jelképe, állítólag erősebbé teszi ezeket a kötelékeket. Híres háromoldalú prizmáiról és arról, hogy akár egy kövön is többféle színárnyalat megtalálható. Ideális ajándék a 8. házassági évfordulóra.

Az opál árnyalatait tekintve két véglet, a tejfehér és a sötétfekete között húzódik meg. Amellett, hogy a vágy szimbóluma, reménnyel és harmóniával ruházza fel viselőjét. A turmalin és az opál között az a különbség, hogy utóbbi szórja a fényt, és akár a szivárvány összes színét egyszerre tudja megjeleníteni. Kifejezetten a 14. házassági évfordulóra ajánlott ékszer.

November: topáz és citrin

A topáz kifejezetten az örömöt szimbolizáló drágakő, a sárga, kék, rózsaszín, barack, arany, zöld, piros és barna árnyalataiban egyaránt pompázhat. A legenda szerint a topáz egyensúlyba hozza az érzelmeket, csillapítja a feszültséget és a túl magasra hágó szenvedélyt, valamint örömöt csempész viselője életébe.

Az ókori rómaiak például meg voltak győződve arról, hogy az utazásaik során a topáz védelmet nyújt, míg a középkorban a mentális erők fokozását tulajdonították a kőnek. A 23. házassági évfordulóra egy szép topáz nyaklánc vagy karkötő csodás ajándék lehet.

A citrin a halvány sárgától az egészen mély narancssárga árnyalataiban pompázó drágakő, a boldogság és a siker szimbóluma, valamint a hosszú élettartam, a hűség, az optimizmus, az öröm jelképe. Vannak, ahol úgy tartják, hogy a citrin a nap ajándéka, illetve veszély esetén láthatatlanná teszi viselőjét. Talán nem véletlen, hogy ideális ajándék a 13. házassági évfordulóra, nem igaz?

December: türkiz & kék cirkon

Az égszínkék és a zöld árnyalatait felvonultató türkiz a barátság szimbóluma, egyszersmind jó egészséggel, szerencsével és békével örvendezteti meg viselőjét. Egy legenda szerint a navaho indiánok azt gondolták, hogy a türkiz az égbolt földre hullott darabjai. Szép gondolat, nem igaz? Egy türkiz köves gyűrű vagy medál kiváló ajándék a 11. házassági évfordulóra is.

A kék cirkonról úgy tartják, hogy bölcsességgel, becsülettel és gazdagsággal ruházza fel viselőjét, emellett pedig a tisztaság jelképe is. Színeit tekintve a kék cirkon az élénkkék, pasztellkék, égkék árnyalatok között váltakozik, bár a "sima" cirkon természetes színe színtelen, sárga-arany, vörös, barna, kék és zöld is lehet. A középkorban úgy tartották róla, hogy aki kék cirkon köves ékszert visel, könnyebben fog elaludni. .

Ugrás az 1. részre >>>Hívjon!