Blog
Gyémántgyűrű BLOG
Gyűrű a katolikus egyházban

A gyűrűhasználat a keresztény hívők között régen is jellemző volt, bár voltak olyan egyházi vezetők, akik szót emeltek ez ellen – írja az online Katolikus Lexikon. Alexandriai Kelemen a keresztényekhez illő gyűrűmotívumokat az alábbiakban jelölte meg: galamb, hajó, hal, horgony. Katolikusok által hordott gyűrűkön gyakran jelent meg bárány, oroszlán, Krisztus monogram, A és ?, a „Spes in Deo” vagy a „Vivas in Deo” felirat. Később Krisztus képe és szentek képei, bibliai jelenetek. Az egymásba fonódó három gyűrű a szentháromság szimbóluma. Néha ereklyét foglaltak a gyűrűbe, és a nyakban hordták láncon.

Aztán megjelent a jegygyűrű, ami a házastársak összetartozását fejezte ki. A pápa és a püspökök gyűrűje Krisztus és az egyház kapcsolatára utalt, és méltóságjelvény is volt. A szerzetesnők is hordtak jegygyűrűt, égi vőlegényükkel való eljegyzésük emlékéül.A leghíresebb katolikus egyházi gyűrű a pápa gyűrűje, a halászgyűrű. A püspöki gyűrű méltóságjelvény volt, eleinte pecsétgyűrű volt, és okmányok hitelesítésére használták. A püspök beiktatásakor kapta meg, a pásztorbottal együtt. A IX-X. századtól vált általánossá, ekkor már aranyból készült, és drágaköveket is foglaltak bele. A XII. századtól néhány apát is engedélyt kapott a pápától gyűrű viselésére, ez lett az apáti gyűrű.

Az egyházi témájú festményeken a gyűrűváltás sokszor megjelenik, például Mária és József eljegyzésénél, továbbá Krisztus és a szent szüzek eljegyzését ábrázoló képeken.
< Gyémántgyűrű főoldal<< vissza blogba

Időpont-egyeztetés