Blog
Gyémántgyűrű BLOG

Gyűrű a katolikus egyházbanA gyűrűhasználat a keresztény hívők között régen is jellemző volt, bár voltak olyan egyházi vezetők, akik szót emeltek ez ellen – írja az online Katolikus Lexikon. Alexandriai Kelemen a keresztényekhez illő gyűrűmotívumokat az alábbiakban jelölte meg: galamb, hajó, hal, horgony. Katolikusok által hordott gyűrűkön gyakran jelent meg bárány, oroszlán, Krisztus monogram, A és ?, a „Spes in Deo” vagy a „Vivas in Deo” felirat. Később Krisztus képe és szentek képei, bibliai jelenetek. Az egymásba fonódó három gyűrű a szentháromság szimbóluma. Néha ereklyét foglaltak a gyűrűbe, és a nyakban hordták láncon.

Aztán megjelent a jegygyűrű, ami a házastársak összetartozását fejezte ki. A pápa és a püspökök gyűrűje Krisztus és az egyház kapcsolatára utalt, és méltóságjelvény is volt. A szerzetesnők is hordtak jegygyűrűt, égi vőlegényükkel való eljegyzésük emlékéül.A leghíresebb katolikus egyházi gyűrű a pápa gyűrűje, a halászgyűrű. A püspöki gyűrű méltóságjelvény volt, eleinte pecsétgyűrű volt, és okmányok hitelesítésére használták. A püspök beiktatásakor kapta meg, a pásztorbottal együtt. A IX-X. századtól vált általánossá, ekkor már aranyból készült, és drágaköveket is foglaltak bele. A XII. századtól néhány apát is engedélyt kapott a pápától gyűrű viselésére, ez lett az apáti gyűrű.

Az egyházi témájú festményeken a gyűrűváltás sokszor megjelenik, például Mária és József eljegyzésénél, továbbá Krisztus és a szent szüzek eljegyzését ábrázoló képeken.
< Gyémántgyűrű főoldal

További érdekességek jegygyűrű és eljegyzési gyűrűtémában:Milyen szempontokat vegyünk figyelembe, ha ékszert ajándékozunk?

Az ékszer, mint ajándék, meglehetősen elterjedt, sokan tartják jó ötletnek, hogy meglepjék a szeretteiket egy igazán szép darabbal. Az ékszer ajándékozásának azonban vannak rizikói, amiről sokan hajlamosak megfeledkezni, hiszen mégiscsak nívósabb, minőségibb, és ennek megfelelően drágább ajándékról van szó. Pont ezért, alaposan érdemes átgondolni, hogy kinek is adunk ilyen ajándékot, és milyen apropóból.

Tovább >>

Milyen kő legyen az eljegyzési gyűrűben?

Az eljegyzési gyűrű mára egyértelműen azt a kis vékony, köves gyűrűt jelenti, amit a férfi a nőnek szokott átnyújtani, mikor megkéri a kezét. Hagyományosan egyébként ezt kísérőgyűrűnek hívták, és Magyarországon sokáig nem is volt szokás ilyen gyűrűt adni, csupán a karikagyűrű viselésével jelezték a jegyességet a párok, és mindössze abban volt változás, hogy az esküvő előtt a bal, az esküvő után pedig a jobb kezükön kezdték el hordani a karikagyűrűt. A kísérőgyűrű külföldről átvett szokás, mára azonban teljes mértékben meghonosodott, így természetesnek vesszük, ahogy a lánykéréshez köves gyűrű is jár.

Tovább >>

Drágakövek az ékszerekben

Az ékszerek alapanyaga többnyire nemesfém, ami különböző módokon lehet meg munkálva, más és más formát adva, ami egyedivé teszi őket. Van azonban az ékszereknek még egy fontos eleme, ami sokat dob a kinézetükön, illetve adott esetben az értékükön is, mégpedig a kövezés.

Tovább >>

Amit az aranyról tudni érdemes (karikagyűrű, jegygyűrű, eljegyzési gyűrű)

Az arany a legelterjedtebb nemesfém ékszerek készítésére, ami leginkább annak köszönhető, hogy viszonylag könnyen megmunkálható. Régóta kialakult szokás, hogy aranyból készülnek az igazán minőségi ékszerek, természetesen a megfelelő drágakővel díszítve, ami egyértelműen az árukon is meglátszik, hiszen a minőséget meg kell fizetni ékszerek terén is. Az arany persze azért nem egyeduralkodó a piacon, de tény, hogy ha magas színvonalú ékszerekről van szó, akkor toronymagasan viszi a pálmát, ami az alapanyagot illeti.

Tovább >>

Ékszerválasztás horoszkóp szerint

A nők minden ékszernek örülnek, de a leginkább azok dobogtatják meg a szívüket, amik összhangban vannak az egyéniségükkel, gondolkodásmódjukkal. Erre mi más adhatna ideális támpontot, mint a horoszkópjuk.
Tovább >>
<< vissza blogba

Időpont-egyeztetés