Blog
Gyémántgyűrű BLOG

Sárga arany vagy fehérarany? Melyiket válasszam?

Az eljegyzési gyűrű, majd a karikagyűrűk kiválasztásánál az egyik első kérdés, ami manapság felmerül a párokban az, hogy sárga aranyból, vagy fehéraranyból legyenek a gyűrűk. Ez nem csoda, ugyanis a sárga arany a hagyományosabb, a fehérarany ugyanakkor egy ideje igencsak szárnyra kapott, divatba jött. Egyre több fiatal pár dönt úgy, hogy karikagyűrűjük is fehéraranyból készüljön. Ez néhány évvel ezelőtt még kicsit furcsának számított, ma már azonban meglehetősen gyakori, senki sem lepődik meg rajta, ha nem a klasszikus küllemű gyűrűket látják egy pár kezén.

Vannak, akik ragaszkodnak a hagyományokhoz

Mindemellett sokan vannak, akik még mindig ragaszkodnak a hagyományokhoz, ezért a sárga arany mellett teszik le a voksukat. Természetesen ez mindenkinek szíve joga, hiszen leginkább az egyéni ízlés határozza meg, hogy melyik lehetőséget választja valaki. Tartósság szempontjából mindkét verzió megfelelő, ezért tényleg csak esztétikai szempontokat kell figyelembe venni.

Mit kell tudni a fehéraranyról és a sárga aranyról?

Az arany magában egy nagyon puha fém, ennek köszönhető, hogy ékszerek alapanyaga lehet, hiszen rendkívül jól munkálható. Viszont éppen a puhasága miatt muszáj más fémekkel ötvözni, mert nagyon sérülékeny lenne, és nem tartaná a formáját, ha önmagában használnák fel. Többnyire rézzel és ezüsttel szokták ötvözni, a sárga arany színe pedig attól függ, mennyi az aranytartalma. Minél alacsonyabb a karátszám, annál sötétebb lesz.

A fehérarany esetében más ötvöző fémeket használnak, hogy el tudják érni a fehér színt. Leginkább palládium és nikkelt kevernek hozzá, Magyarországon az utóbbi jellemzőbb. Emellett cinket és rezet adnak hozzá. A színkülönbség tehát annak köszönhető, hogy más fémekkel ötvözik az aranyat. Mindkettő értékes, és hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, ilyen szempontból tehát nincs eltérés a kettő között.

A fehérarany mellett általában a fiatalok teszik le a voksukat, ők sokszor nem szívesen hordanak sárga aranyat, vagy ha mégis, világosabbat. Vannak ugyanakkor olyan karikagyűrűk, amikben fehérarany és sárga arany is van, kétszínűek. Ezek a megoldások is nagyon népszerűek a házasulók körében.


<< vissza blogba

Időpont-egyeztetés