Drágakövek az év 12 hónapjára: mi a te születési drágaköved? - 1. rész

A születési kövekkel díszített ékszerek rendkívül népszerűek voltak a történelem folyamán, amikor még sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítottak a horoszkópoknak, csillagképeknek. Ennek köszönhetően sokan különleges jelentést tulajdonítottak a születési hónapjukhoz társított drágaköveiknek.


Születési drágakő A hagyomány ma újjáéledni látszik, így egy-egy születési köves nyaklánc, gyűrű, fülbevaló vagy karkötő nagyszerű ajándék lehet szeretteid számára, de akár saját magadnak is. De vajon az egyes hónapoknak mi a születési köve vagy kövei? És milyen különleges tulajdonságokat tulajdoníthatunk az egyes drágaköveknek? Két részes cikksorozatunkban ennek járunk utána!

Születési drágakövek: januártól júniusigJanuár: gránát

A gránát legelterjedtebb és legismertebb árnyalata a bordós-vörös, pedig a sárga, a zöld és a barna különböző árnyalataiban is fellelhető. Érdekesség, hogy a kőnek védelmező képességeket tulajdonítottak, emellett a tisztaság, az igazság, a hűség és a barátság jelképe. A Római Birodalom fennállása végén az egyik legnépszerűbb drágakő volt, ma remek ajándék a 2. házassági évfordulóra.

Február: ametiszt

Az ametiszt a lila ezernyi árnyalatában pompázó drágakő, amely a legenda szerint a bölcsesség szimbóluma, emellett szerencsét, stabilitást és intuíciót hoz viselőjének. A levendulától a sötétlila szépséges árnyalatáig mindent megtalálni ebben a féldrágakőben, ami a szó görög eredete szerint a mámor szinonimája.

Éppen ezért az ókori görögök mélyen hittek abban, hogy a kő viselése megvédi őket a lerészegedéstől. Mindemellett, már az ókori Egyiptomban népszerűek voltak az ametiszt felhasználásával készített ékszerek, ma pedig ideális ajándék a 6. házassági évfordulóra is.

Március: akvamarin & vérkő

Az akvamarin a kék és a zöld tengernyi árnyalatában elérhető, a nyugalmat szimbolizálja, másodlagos jelentései pedig a szimpátia, harmónia, bizalom és barátság. A berill családból származó drágakő neve a latin aqua (víz) és marine (tenger) szóból származik. A tengerészek olyannyira hittek védelmező erejében, hogy a hosszú hónapokig tartó útjaikra is magukkal vitték őket. Ideális ajándék a 19. házassági évfordulóra.

A vérkő alapvetően egy sötétzöld alapszínnel rendelkező drágakő, amelyet vörös, barna és más árnyalatú pöttyök, foltok tarkítanak. Elsődleges funkciója a védelem és a kreativitás, de a tudás szimbóluma is. A középkorban a kő vörös foltjai Jézus vércseppjeit szimbolizálta, ennél fogva csodatévő tulajdonságokat társítottak hozzá.

Április: gyémánt

A gyémánt a legnépszerűbb és legdrágább drágakő, ami a fehér, a fekete, a rózsaszín, a kék és a sárga árnyalataiban is elérhető. Ennek a drágakőnek elsődleges jelentése az erő, amihez még az igaz és örökké tartó szerelem, a szenvedély és a spiritualitás párosul. Fun fact, hogy a gyémánt a természetben előforduló legkeményebb anyag, gyakran vágó- és polírozó szerszámok készítéséhez is felhasználják.

A gyémánt szépsége és belső ragyogása tette az évszázadok folyamán ezt a drágakövet a legkedveltebb drágakővé, a partnerek közötti elkötelezettség, hűség és ígéret kövévé. Eljegyzési gyűrűk mellett, a gyémántékszer ideális ajándék a 10., 60. és 75. házassági évfordulókra is.

Május: smaragd

A smaragd a zöld árnyalatait felvonultató drágakő, a remény, a hűség, a szeretet, a hit és a barátság szimbóluma. A smaragd a legritkábbnak számító drágakő család, a berill oszlopos tagja. A latin esmeralda szóból kapta a nevét, melynek jelentése zöld drágakő. Szívhez szóló ajándék a 20. és 35. házassági évfordulóra, akár nyakék formájában is.

Június: gyöngy, alexandrit & holdkő

A gyöngy az egyetlen olyan drágakő, amelyet élőlények hoznak létre. Ráadásul rendkívül változatos színpalettát vonultatnak fel, hiszen fehér, rózsaszín, ezüst, krém, barna, zöld, kék, fekete, sárga, narancs, piros, arany, lila gyöngyöket is alkotott már a természet. A gyöngy jelentése a tisztaság, a szerénység és ártatlanság. Ezen felül úgy tartották, hogy szépséget, gazdagságot, szerelmet és boldogságot hoznak viselőiknek. Ideális ajándék a 3. és 30. házassági évfordulóra is, például diszkrét, elegáns fülbevalóként.

Az alexandrit a szerelem és a szerencse jelképe, színeit tekintve a zöldtől a vöröses-lilás árnyalatokig terjed a paletta. A pozitív egyensúly, az önbecsülés és a jó ómen jelképe. Nevét a legenda szerint úgy kapta, hogy II. Sándor cár születésnapján fedezték fel a drágakövet, így nevét az uralkodónak köszönheti. Általában az 55. házassági évfordulóra szokták ajándékba adni.

A holdkő az új kezdetek és a szerelem szimbóluma, egyensúlyt, belső erőt és védelmet kölcsönöz viselőjének. Színe az áttetsző árnyalatoktól a fehérig, szürkéig, barnáig, narancssárgáig, sárgáig, zöldig, rózsaszínig terjedhet. Az ókorban úgy gondolták, hogy a holdkő a Hold különböző fázisaival együtt változik.

Tovább a 2. részre >>>Hívjon!