Nem minden arany, ami fénylik

Az ékszereket mindig is valamilyen bűverő vette körül. Kevés olyan tárgy van, amely képes úgy megdobogtatni a szíveket, mint egy csodás karkötő, nyakék, vagy épp egy gyűrű. Mivel igencsak a figyelem középpontjában vannak, rengeteg tévhit is kering az ékszerek, különösen az aranyékszerek, az igazgyöngyök és a gyémánt körül. Ezeknek sokszor a fele sem igaz. Nézzünk is meg párat közölük!


Nem mind arany

Harapás teszt

Sokszor látjuk, amikor az aranyérmet nyert sportolók beleharapnak az érmükbe, ellenőrizve annak valódiságát. Tény, hogy az arany lágyabb, min a fogunk, így nyomot hagyhat benne a harapásunk, azonban ez igaz az ólomra is, melyet előszeretettel vonnak be arannyal. Így hát nem a leghitelesebb ellenőrzési forma, ezen kívül a fogunknak sem biztos, hogy jót teszünk vele.

Fehér, rózsaszín, sárga

Természetesen van fehér, sárga és rózsaszínű aranyból készült ékszer, azonban az arany eredeti színe minden esetben sárga. A különböző árnyalatokat fémek hozzáadásával érik el. Ilyen lehet a réz, a vas, a platina, de akár az ezüst is. Ezek amellett, hogy színezik ékszereinket, meg is erősítik azokat, így hosszabb élettartamúakká válnak.

Leheletnyi vizsgálat

Sokak szerint úgy lehet felismerni, ha egy gyémánt nem eredeti, hogy rálehelünk, és ha az azonnal eltűnik róla, akkor eredeti az ékszerünkben lévő kő. Azonban sajnos ez is tévesnek bizonyult. A modern, szintetikus kövek ugyanis hasonlóan az eredeti gyémánthoz, rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal. Így hát, ha kíváncsiak vagyunk, valóban gyémántot viselünk, vagy csupán hamisítványt, sóhajtsunk egy nagyot, és vigyük el ékszerünket egy ékszerészhez.

Minél nagyobb, annál értékesebb

Sajnos ez sem ilyen egyszerű. Csodálatos tud lenni egy igazán nagy gyémánt, azonban az étékét nem ez határozza meg. Ennél sokkal fontosabb a színe, a tisztasága, a formája, és hogy milyen módon metszették.

Nincs értékesebb a gyémántnál

Bár a gyémánt a lányok legjobb barátja, a zafírt sem érdemes kizárni a baráti körünkből, mert némelyik darab jóval többet ér a legcsodásabb gyémántnál is.

Aki gyémánttal kereskedik, az jó üzletet csinál

Az a hír járja, hogy egy gyémánt megmunkálása után az átlagos eladási haszon csupán 5%. Ráadásul igen hamar a szívünkhöz tudnak nőni, így hölgyeknek ajánlatos elkerülni a kereskedelem ezen ágát. Előbb-utóbb az összes darab saját használatba kerülne, így a haszon csupán élvezeti, és nem anyagi lenne.

A gyöngy és az ecet

A legenda szerint Kleopátra ecetben oldotta fel az igazgyöngyöket és megitta azokat. Ezzel azt szerette volna bebizonyítani, hogy a világ legdrágább ételeit és italait szolgálja fel. Azonban az igazgyöngyök még ha fel is oldódnak az ecetben, az bizony hosszú napokat vesz igénybe. Ráadásul igen nagy veszteséget könyvelhetünk el a kísérlet során. Így hát az ecetet tartsuk meg a salátáknak.

Ha gyöngy, akkor osztriga

Ez is elbukott. Bár a legtöbb minőségi igazgyöngyöt az osztrigák termelik meg számunkra, más kagylófajták is képesek gyönyörű gyöngyök előállítására.

A sok tévhit ellenére azonban egyben biztosak lehetünk. Az összes aranyékszer, igazgyöngy és gyémánt valódi, időtálló értéket és szépséget képvisel. Így ha eljegyzésről, vagy egy különleges ajándékról van szó, ezekkel a darabokkal egészen biztosan célt tudunk érni. Sőt, saját magunkat is meglephetjük ezekkel a csodákkal, melyek a szemünknek és a szívünknek is egyaránt kedvesek és értékesek tudnak lenni.Hívjon!