Ezüst vagy fehérarany? | Blog | Gyemantgyuru.hu

Ezüst vagy fehérarany?

Egyre szélesebb körben hódít mostanság a fehérarany, ami laikus szemmel, ránézésre inkább hasonlít az ezüst ékszerekre, mint az aranyakra. Ebből rögtön adódik is a kérdés, hogy egy hozzá nem értő ember vajon honnan tudja, hogy az adott ékszer ezüstből, vagy fehéraranyból készült? Nos, természetesen vannak erre vonatkozó jelek, amiket ha ismerünk, meg fogjuk tudni állapítani, melyik nemesfémmel van dolgunk.
gyémánt gyűrűNe legyenek illúzióink: ha nincs komolyabb tapasztalatunk ékszerekkel, messziről, valaki ujján látva fogalmunk sem lesz róla, hogy ezüst vagy fehérarany gyűrűt visel. Ugyanez a helyzet a nyakláncokkal, karkötőkkel, fülbevalókkal. Legalábbis akkor biztosan nem, ha ?magában? látjuk az ékszert, vagyis nincs mellette más, eltérő anyagú, amivel össze lehetne hasonlítani.

A fehérarany tisztább, kevésbé kopik, szebben csillog

Alapvetően igaz, hogy a fehérarany valahogy fényesebbnek, tisztábbnak tűnik, strapabíróbb, és más a csillogása, mint az ezüstnek. Ez azonban csak akkor lesz árulkodó, ha egymás mellett látjuk a két ékszert, és közvetlenül össze tudjuk hasonlítani. Önmagában ugyanis szépen csillog az ezüst is, és nem tűnik fel hirtelen, hogy nem fehérarany. Ráadásul az sem mindegy, mennyire tartanak karban egy ékszert, mennyire tisztítják, hiszen ez is befolyásolja, hogy mennyire tűnik szépnek, mennyire fényes, mennyire ragyogó. Egy olyan fehérarany, amit nem igazán szoktak tisztítani, és komoly igénybevételnek van kitéve, nem biztos, hogy szikrázóbb, mint egy jól karbantartott, megkímélt ezüst.

Árulkodik a jelzés

A nemesfémből készült ékszereken valahol mindig van egy jelzés, általában számok. Ezt hívják fémjelnek, és ez alapján is meg lehet állapítani, hogy ezüstből vagy fehéraranyból készült az adott ékszer. A Magyarországon, aranyból készült ékszerekben koronák láthatók, a finomság jelzése pedig karátban van megadva, ami lehet 22, 18, 14, vagy 9. Az ezüstben ezzel szemben hidak és a sorszám látható. Ez alapján tehát könnyen tudható, hogy mivel van dolgunk. A külföldről behozott ékszereknél arany illetve ezüst műtárgyak képei láthatók, arany esetében szintén karát, ezüst esetében pedig sorszám mellett.Hívjon!