5 érdekes tény az ékszerekről

Az ékszerek a mindennapjaink részét képezik, különösen, ami a hölgyeket illeti. Legtöbb esetben igyekszünk a külsőnket feldobni valamilyen kiegészítővel, többféle nyakláncot, karkötőt, gyűrűt, fülbevalót is tartunk otthon, hogy mindig éppen alkalomhoz (és öltözékhez) illőt tudjunk választani. Az ékszer viselése ugyanakkor nem a modern ember találmánya, már évezredekkel ezelőtt is volt erre igény az emberek részéről. Ennyi idő alatt pedig az ékszerviselésnek komoly kultúrája lett, ami számos érdekességgel párosul.


Néhány érdekesség az ékszerekről:

gyémánt gyűrű - Az emberek előbb viseltek ékszereket, mint ruhákat. Bizony, az ékszerviselésnek olyan régi hagyománya van, hogy még a ruhák viselését is megelőzi. Az őskorban az emberek leginkább a levadászott állatok csontjaiból és fogaiból készítettek ékszereket, és ezeket mintegy trófeaként hordták magukkal.

- A maihoz hasonló ékszereket legkorábban az egyiptomi kultúrából fennmaradt leletek között találtak, habár az ékszerviselési szokások nem egyeztek a maival. Az egyiptomiaknál ugyanis a férfiak is viseltek ékszereket, méghozzá státuszszimbólumként. Ha teljesen őszinték akarunk lenni, a társadalmi helyzetet ma is jellemezhetik a viselt ékszerek, de inkább a nőkre jellemző, hogy hordják őket.

- A karikagyűrű, jegygyűrű az egymáshoz tartozás szimbóluma. De mióta is? Az eljegyzési gyűrű a XIII. századtól van jelen, amikor is a pápa elrendelte, hogy az eljegyzés és az esküvő között várni kell. Azóta az eljegyzési gyűrű funkcionál mintegy ?foglalóként?. A karikagyűrűket már régebben, az ókorban kezdték viselni: kr.e. 3000-ben egy egyiptomi fáraó pecsételte meg kapcsolatát először karikagyűrűvel.

- Miért a gyűrűsujjon hordjuk a gyűrűt? Ennek egészen prakitkus oka van: ez a legritkábban használt ujj, ennek van a legkevesebb funkciója, így ott nincs útban. A két kéz közül általában a balt részesítik előnyben, ugyanebből az okból.

- Eljegyzési gyűrűből egy lány eredetileg többet is viselhetett egy időben, különböző udvarlóktól. Idővel persze csak az maradt meg, akinek a legkomolyabbak voltak a szándékai: a lány ujján lévő gyűrűkből így tudni lehetett, melyik udvarló van még játékban.Hívjon!