Az örök kérdés: viseljük-e a karikagyűrűnket egy állásinterjún?

Az elkötelezettség értékes dolog, mégis, a nők 30%-a azt vallja, hogy könnyebben megkap egy állást, ha nem csillog az ujján a karikagyűrű.


karikagyűrű Sokan még később sem viselik a munkahelyükön.

Néhány évvel ezelőtt egy kutatást végeztek Nagy-Britanniában, amely arra vonatkozott, hogy az emberek szerint van-e összefüggés a karikagyűrű viselése és az állásinterjúkon való sikeres szereplés között.

Az eredmény finoman szólva is megdöbbentő volt, hiszen a nők közül minden harmadik azt válaszolta, hogyha új munkát pályáz meg, a személyes beszélgetés előtt leveszi a jegygyűrűjét.

Ennek oka az, hogy úgy gondolják, ha már az első pillanatban nyilvánossá válik, hogy eljegyezték, vagy épp házas, az hátrányosan érinti őket a munkavállalók közötti verseny során.

Hasonló arányban vannak azok a nők, akik később sem viselik karikagyűrűjüket a munkahelyükön. Még akkor sem, ha már akkor jegyzik el őket, vagy házasodnak meg, miután letelt a próbaidejük vagy épp évek óta ott dolgoznak.

Rákérdezhetnek az állásinterjún a karikagyűrűre?

Hivatalosan semmilyen dolgot sem feszegethet a felvételiztető, ami a magánéletünkhöz tartozik, tehát a családi állapot, a családalapítási tervek és a már meglévő gyermekek száma - valamint, hogy lesz-e, aki velük marad otthon, ha betegek - nem képezheti a felvételi beszélgetés témáját és nem befolyásolhatná az eredményét sem.

Mégis, gyakran hallani, hogy ilyen vagy olyan módon rákérdeznek a személyes interjú során itt, Magyarországon is.

Sok fiatal nő éppen azért nem viseli a karikagyűrűjét, mert attól tart, hogy a szakmai előmenetelét is negatívan befolyásolja, ha kiderül, hogy tartós párkapcsolatban él, és esetleg még a gyermekvállalás előtt áll.

Sok munkáltató ugyanis - kimondatlanul - tart attól, hogy a betanítás után akár évekig nélkülöznie kell az alkalmazottját, mert az családot alapít.

Más kérdés, hogy ha ez azután derül ki, miután elnyerte a vágyott pozíciót, mennyire tartják majd megbízható munkavállalónak.

Igazából ez egy ördögi kör, amelyen még dolgoznia kell a munkáltatóknak és munkavállalóknak egyaránt, hogy az elkötelezettség és a családalapítás iránti vágy ne legyen hátráltató tényező.

Milyen az ideális karikagyűrű egy karrierista nő számára?

Anélkül, hogy bárkit is le akarnánk beszélni a látványos ékszerekről, a stíluskommunikátorok egyhangú véleménye az, hogy egy egyedi, mégis finom és kevésbé feltűnő ékszer mindenképpen jobb választás.

Ez maximálisan igaz a karikagyűrűre is. Egy állásinterjún ugyanis nem a kiegészítőknek kellene magukra vonni a másik fél figyelmét, hanem a szakember személyiségének kell a középpontban lennie.

A szemkontaktusnak pedig nem kedvez egy olyan ékszer, amely szinte tolakodóan hatalmas.

Sok munkahelyen azért sem javallott a látványos karikagyűrű, mert például ügyfelekkel kell foglalkozni és abban az esetben is zavaró lehet egy ilyen kiegészítő.

Egy decens és kifinomult ékszer azonban professzionalizmust sugall, hiszen jó ízlésre és stílusérzékre vall.Hívjon!