Színes gyémántok | Blog | Gyemantgyuru.hu

Színes gyémántok

A gyémántról hagyományosan az az átlátszó, szépen csillogó, gyönyörű fényjátékot nyújtó drágakő jut eszünkbe, amivel előszeretettel díszítenek ékszereket. Csakhogy a gyémánt nemcsak átlátszó lehet, hanem többféle színváltozata is létezik. Meglepő? Nem csoda, ugyanis a színes gyémánt ritka jelenség, ennek megfelelően igen drága is. Hogy érzékeltessük az arányokat: 10 000 karátnyi csiszolt gyémántból alig 1 karátnyi színes gyémánt kerül ki! Valóban igazi ritkaságról van tehát szó, így ha egy színes gyémánttal díszített ékszerre fáj a fogunk, bizony alaposan a zsebünkbe kell nyúlnunk.


Milyen színváltozatok léteznek?

gyémánt gyűrűA színes gyémántokból sokféle árnyalat létezhet, mondhatnánk, hogy a szivárvány minden színében lehet találni gyémántot, még ha nem is sokat, sőt, némelyek kifejezetten ritkák. A színes gyémántok között a piros, zöld, lila és narancs színűek fordulnak elő legritkábban, ezeket követik a kék és a rózsaszín árnyalatok. Jellemzően minél ritkább egy gyémánt, annál drágább - bár ez logikus, hiszen azok az igazén értékes drágakövek, amikhez nem lehet minden sarkon hozzájutni.

Nem az értéke, a különlegessége számít

Vannak igen lelkes gyűjtők, akik nagyon szívesen birtokolnak színes gyémántokat. Gondolhatnánk, hogy a pénzüket fektetik ezekbe, de nem feltétlenül erről van szó: az egyediséget keresik, azt a tudatot, hogy valami olyasmijük van, ami másoknak nincs, vagy csak nagyon keveseknek. A színes gyémánt pedig éppen ilyen: ritka, azért alkalmas arra, hogy megadja ezt az érzést a tulajdonosának. Természetesen azért az anyagiak sem jelentenek utolsó szempontot: a színes gyémántok értéke nemhogy időtálló, hanem folyamatosan nő, ezért nagyonis megéri egy ilyen kőbe fektetni.

Milyen ékszerek készíthetők színes gyémántokból?

Színes gyémántokból bármilyen ékszer készíthető, csakúgy, mint a szokványosnak mondható fehérből. Ilyen szempontból a gyémántok tulajdonságai egyformák, tehát ugyanúgy csiszolható egy színes, mint egy fehér ? leszámítva talán azt az apróságot, hogy még nagyobb nyomás van a gyémántcsiszolón, hiszen hatalmas értékű kövön dolgozik. A színes gyémántokból tehát gyönyörű, karkötők, nyakláncok, gyűrűk, fülbevalók, brossok készíthetők, amik garantáltan egyedi darabok lesznek.HĂ­vjon!