Rosszabb minőség-e a fehérarany a sárga aranynál?

A legtöbben annyit tudnak a fehéraranyról, hogy azért lehet fehér a színe, mert ötvözik más fémmel. Ebből pedig sokaknak az jön le, hogy akkor már a minősége is gyengébb, hiszen nem "tiszta" arany. A valóság azért ennél összetettebb, de elöljáróban annyit elárulunk, hogy nem véletlenül olyan népszerű a fehérarany, és egyáltalán nem árulkodik gyenge minőségről az a tény, hogy ötvözet.


A sárga aranyat is ötvözik

gyémánt gyűrűAkik azt hiszik, hogy a sárga arany tiszta, azok nagyot tévednek. Az aranyat az ékszerkészítés során mindig ötvözik, egész egyszerűen azért, mert a "nyers" arany nagyon puha, így nem lenne valami formatartó. A fehérarany és a sárga arany között csupán annyi a különbség, hogy a fehéraranyat más fémekkel ötvözik. Általában nikkelt vagy palládium ötvözetet, cinket, esetleg rezet adnak az aranyhoz, és ez határozza meg a színét.

Létezik ezen felül egy galvanizáló eljárás, a ródiumozás, ami a fehérarany egyedülálló fényét képes fokozni. A ródium ráadásul a platina fémek közé tartozik, így a ródiumozással azon kívül, hogy szebb lesz az ékszer fénye, egy kemény és kopásálló réteg keletkezik rajta, vagyis nagymértékben megnő az ékszer strapabírósága is.  

A sárga arany tehát semmiképpen sem jobb, vagy több a fehérnél. Maga az arany benne pontosan ugyanolyan, vagy akár ugyanannyi. Így fordulhat elő, hogy egy sárga arany és egy fehér arany ékszer karátszáma megegyezik: a fehér nem attól fehér, hogy kevesebb arany van benne, hanem attól, hogy más fémekkel ötvözték.

Esztétikai kérdés

Az arany színének kérdése tehát elsősorban esztétikai. Vannak, akik ragaszkodnak a hagyományos, sárga aranyhoz, ugyanakkor egyre inkább divatossá válik a fehérarany. Természetesen mindenki a saját ízlésének megfelelően választhat a kettő közül, nincs jobb vagy rosszabb döntés. Már a jegygyűrűk, eljegyzési gyűrűk is mindkét változatban készülhetnek, sőt, akár a két típus ötvözésével is: a kétszínű gyűrűk kifejezetten népszerűnek számítanak a karikagyűrűk között.Hívjon!