Mitől színesek a színes gyémántok? | Blog | Gyemantgyuru.hu

Mitől színesek a színes gyémántok?

Amikor gyémántról beszélünk, hagyományosan azt a színtelen, gyönyörűen csillogó, fénnyel könnyeden játszó, elegáns drágakövet értjük alatta, amit a legtöbbször látunk. Nem csak ilyen gyémántok léteznek azonban, vannak különlegesebb darabok is, amik egyáltalán nem így néznek ki, ugyanis színesek.


Milyen színűek lehetnek a gyémántok?

jegygyűrűA természetben a gyémántok gyakorlatilag bármilyen színben előfordulhatnak, habár a leggyakoribbak a sárgás, barnás árnyalatok. Lehetnek ugyanakkor rózsaszínek, kékek, zöldek, pirosasak, lilák stb. is. A világ legdrágább gyémántja például egy rózsaszín gyémánt, a Pink Star.

A színes gyémántok viszonylag ritkák, bár ez attól is függ, milyen színűek. Ahogy írtuk, a sárgás, barnás árnyalatok fordulnak elő legsűrűbben, a többi szín már tényleg ritkaságszámba megy, ennek megfelelően persze az értékük is nagyobb. Kötött módszer alapján határozzák meg a gyémánt pontos színét. Laikus szemmel nem minden esetben látjuk egyáltalán a különbséget, de a szakértőknek, speciális műszerekkel már feltűnnek a legapróbb eltérések is.

A színes gyémántok egyébként nem csak akkor értékesek, amikor hozzájuk jut az ember. Ezek a drágakövek nemhogy nem veszítenek az értékükből az idő múlásával, hanem még többet is fognak érni - éppen ezért akár befektetésnek is jó lehet ezekből vásárolni, gyűjtők, ékszer kereskedők gyakran meg is teszik. JEGYGYŰRŰ ITT!

Mesterségesen is előállíthatók

A színes gyémántokat ma már mesterségesen is elő tudják állítani, bár ezek értéke azért nem akkora, mint a természetes színes gyémántoké ? cserébe viszont több színváltozat érhető el, gyakorlatilag bármilyen, hiszen nem a természetre van bízva a dolog. A színkezelés történhet felületbevonással vagy besugárzással. Előbbi esetben egy nagyon vékony és nehezen kimutatható bevonat készül, utóbbi esetén pedig a kristály rácsszerkezetén változtatnak.

Ha nem szakértő az ember, akkor csupán a szín alapján nehéz megmondani, hogy természetes vagy mesterséges gyémántot látunk-e. A szín intenzitása néhány esetben árulkodó lehet, de nem mindig. A szín eredetére spektroszkópiai vizsgálat adhat biztos választ.

Eljegyzési gyűrűink biztosan elnyerik párja tetszését, nézze meg kínálatunkat!

Karikagyűrű választékunk megtekinthetőek itt!HĂ­vjon!