Blog
Gyémántgyűrű BLOG

Mitől olyan értékes a gyémánt?

A legszebb, legértékesebb ékszerek közül sok darabot díszítenek gyémánttal, ami nagymértékben növelheti az ékszer értékét. A gyémántra a többség valami gyönyörű, letisztult, értékes drágakőként gondol, habár nem kizárólag a tehetősebb rétegek kiváltsága, léteznek olyan gyémánttal díszített ékszerek is, amik átlagos fizetésből is megfizethetők alkalmanként. Az eljegyzési gyűrűknek így elengedhetetlen tartozéka lett a gyémánt, de évfordulókra, születésnapokra is keresett ajándék egy-egy gyémánt karkötő. Nyaklánc vagy gyűrű. Ezek is lehetnek olcsóbbak, vagy akár több millió forint értékűek. Az ékszer ára általában a kő tisztaságától, illetve a csiszolásától függ.

A csiszolás adja a gyémánt szépségét

A frissen kitermelt gyémánt már önmagában is értékes, de többnyire még nyomokban sem hasonlít arra a kőre, amit az ékszerekben láthatunk. A csiszolás adja ugyanis a gyémánt szépségét, csillogását, vagyis a csiszolásnak köszönhető a drágakőnek az a káprázatos külseje, amit az emberek ismernek. A nyers gyémántot hozzáértő szakemberek csiszolják, majd kihasítanak belőle egy teljesen ép, hibátlan darabot, amit egy előre meghatározott eljárással megmunkálnak. A munka során bizonyos számú és alakú lapot csiszolnak rá, ami a gyémánt fényét és színjátékát adja.

Maga a gyémánt csiszolása nagyon bonyolult, és hatalmas precizitást igénylő művelet. A gyémántcsiszolók munkája nagyon komoly koncentrációt igényel, hiszen akár dollármilliókat érő kövek is kerülhetnek a kezükbe. Ez nyilvánvalóan óriási felelősség: egyetlen apró hiba, és a kő rengeteget veszíthet az értékéből. A köveket matematikai pontossággal kell csiszolni, hogy aztán olyan darabok készülhessenek belőlük, amik egy adott ékszerve beleillenek.

A tisztaság és a csiszolás határozza meg az árat

Maga a gyémánt ára, értéke tehát több tényezőtől is függ. Az első nyilvánvalóan a gyémánt tisztasága, ami adott már akkor, amikor kitermelik. A második a gyémánt csiszoltsága: nem mindegy, milyen technikával, mennyire aprólékosan készítik. A harmadik pedig a gyémánt mérete, hiszen értelemszerűen minél nagyobb egy ugyanolyan tisztaságú, ugyanúgy csiszolt gyémánt, annál többet ér.

Nincs eljegyzési gyűrű gyémánt nélkül

A gyémánt az egyik leggyakrabban használt drágakő az ékszerek díszítése terén. Nem csoda, hogy az eljegyzési gyűrűk nagy részében is gyémánt van ? egyszerű, mégis tiszta, gyönyörű és elegáns. Laikusok gyakran gondolják azt, hogy a gyémánt olyasmi, ami csak a kiváltságosok számára elérhető, de ez nem így van. Valóban léteznek többmilliós gyémántok, de alacsonyabb árfekvésűek is helyet kapnak az ékszerboltok polcain, amik átlagosan kereső emberek számára is elérhetők. Ennek köszönhető, hogy egy lánykérés során az eljegyzési gyűrű kötelező eleme a gyémánt. A pontos ár természetesen függ magától a kőtől, a csiszoltságától, a méretétől, és persze a gyűrűtől, amibe kerül.

Milyen legyen egy gyémánt eljegyzési gyűrű?

Mivel minden ember más, és mindenkinek egyéni ízlése van, sajnos nincs bombabiztos recept az eljegyzési gyűrűk milyenségére. Aki azonban eljut odáig, hogy megkéri a partnere kezét, jó eséllyel ismeri annyira a stílusát, hogy tud olyan gyűrűt választani, amit szívesen viselne. Ha szolid, visszafogott nő a menyasszony, nem biztos, hogy a legnagyobb kő ideális választás számára, de ha szívesen visel feltűnő ékszereket, valószínűleg örülni fog a látványos kőnek. A kínálat gyakorlatilag végtelen, így a nősülni kívánó férfiak egészen biztosan megtalálják azt a gyűrűt, ami ideális a párjuk számára.

Miért éppen gyémánt?

Annak, hogy miért éppen a gyémánt terjedt el az eljegyzési gyűrűk drágaköveként, több oka is van. Ahogy említettük, nagyon szépen megmunkálható, elegáns, letisztult drágakőről van szó, ami kifejezetten méltó egy olyan alkalomhoz, mint az eljegyzés. Másrészről az is népszerűvé teszi, hogy elérhető áron is lehet gyémánthoz jutni, így egy olyan ?luxus?, amit az átlagember is megengedhet magának: nem olyasmi, amit ?csak úgy? vásárol az ember, de alkalmanként belefér. Mindemellett a valódi gyémánt erős és időtálló, ezért a gyémánttal díszített ékszerek sokáig szépek maradnak, nem szokott minőségbeli probléma felmerülni, és trend szempontjából is örökzöld.<< vissza blogba

Időpont-egyeztetés