Mitől különleges a színes gyémánt? | Blog | Gyemantgyuru.hu

Mitől különleges a színes gyémánt?

Ha megkérdezik, hogy milyen színű a gyémánt, mi az a válasz, ami elsőként beugrik? Átlátszó, fehér ? az emberek 99 százaléka ezen két szó valamelyikét adná meg válaszként erre a kérdésre. Na, pont ez az, ami a színes gyémántokat különlegessé teszi. Ugyanis vannak, csak épp elég ritkák, ennélfogva az értékük is jóval nagyobb, mint a hagyományos, fehér gyémántoké. 10 000 karátnyi csiszolt gyémántból alig 1 karátnyi színes gyémánt kerül ki - ebből sejthető, milyen értékesnek számít egy-egy darab a piacon.


Milyen színű gyémántokkal találkozhatunk, és melyek a legritkábbak?

gyémánt gyűrűA gyémánt színétől is függ, hogy pontosan mennyire értékes, ugyanis nem ugyanolyan arányú az előfordulásuk. Van olyan színes gyémánt, ami picit gyakoribb, és van, amelyik tényleg ritka, mint a fehér holló. A kék és a rózsaszín például viszonylag gyakori, már amennyire egy színes gyémánt előfordulását gyakorinak lehet nevezni. A narancs, a lila a zöld és a piros gyémánt ugyanakkor meglehetősen ritka, ezért ha egy ilyenre fáj a fogunk, fel kell rá készülnünk, hogy nem éppen filléres tétel lesz a megszerzése.

A színes gyémántokból készült ékszerek általában igen magas árkategóriájúak, és természetesen arra is ügyelnek az ékszerkészítés során, hogy a felhasznált nemesfém is magas minőségű legyen. Természetesen elsősorban aranyból készítenek gyémánt ékszereket, így színes gyémánt esetében is az aranyat használják jellemzően, abból is a sárga és a fehér változatot.

Megtérülő befektetés

Az igazán értékes színes gyémántok nagy részét szenvedélyes gyűjtők birtokolják. Ezeknek a drágaköveknek folyamatosan nő az értéke, tehát csaknem biztos, hogy az ember drágábban tudja eladni, mint amennyiért megvette, mégis igen ritkán cserélnek gazdát. Egy gyűjtőt nem a gyémánt értéke érdekel elsősorban, hanem az a tény, hogy valami különleges dolgot birtokol, ami csak az ő tulajdonát képezi, egyedi, és amilyen nincs még egy a világon, vagy legalábbis nagyon kevés. Ha egy gyűjtő mégis megválik egy színes gyémánttól, annak általában az az oka, hogy egy még ritkábbat készül beszerezni helyette.Hívjon!