Blog
Gyémántgyűrű BLOG

Milyen kő legyen az eljegyzési gyűrűben?

Az eljegyzési gyűrű mára egyértelműen azt a kis vékony, köves gyűrűt jelenti, amit a férfi a nőnek szokott átnyújtani, mikor megkéri a kezét. Hagyományosan egyébként ezt kísérőgyűrűnek hívták, és Magyarországon sokáig nem is volt szokás ilyen gyűrűt adni, csupán a karikagyűrű viselésével jelezték a jegyességet a párok, és mindössze abban volt változás, hogy az esküvő előtt a bal, az esküvő után pedig a jobb kezükön kezdték el hordani a karikagyűrűt. A kísérőgyűrű külföldről átvett szokás, mára azonban teljes mértékben meghonosodott, így természetesnek vesszük, ahogy a lánykéréshez köves gyűrű is jár.


eljegyzési gyűrű kő

Ha különlegességre vágyunk, csak óvatosan!

A gyűrűben lévő kő milyensége egyéni döntés kérdése, habár a gyémánt igencsak elterjedt világszerte, olyannyira, hogy szinte alapnak gondoljuk, hogy a kísérőgyűrűben gyémántnak kell lennie. Hogy ez miért van így, az könnyen megérthető: a gyémánt áttetsző, gyönyörű fényjátékával mindenhez passzol, igazán elegáns és letisztult, ezért kiváló éke az jegygyűrűnek.

Természetesen semmi sem kötelező, tehát más drágakő is díszítheti az eljegyzési gyűrűt. Persze ahhoz, hogy ezt meglépjük, nem árt, ha ismerjük a partnerünk ízlését, mert lehet, hogy szerintünk jól néz ki egy zafír kővel ékesített eljegyzési gyűrű, de ha a kiszemelt hölgyemény éppen nem annyira van oda a zafírért, neki valószínűleg nem fog annyira tetszeni. Márpedig egy eljegyzésnél fontos, hogy a gyűrűvel is levegyük a partnerünket a lábáról.

A színes eljegyzési gyűrűk egyébként valóban különlegesebbek, és egyedibbek, mint a hagyományos, áttetsző gyémánttal készültek, de ez az egyediség nem minden esetben helyénvaló, nem mindenkinek tetszik. Erre mindenképpen érdemes figyelemmel lenni, amikor választunk.

És hogy milyen drágakövek jöhetnek még szóba?

Nos, ennek csak a képzelet és a pénztárca szab határt. A repertoárban rubin, smaragd, zafír is szerepel, illetve több más kő is ékesítheti az eljegyzési gyűrűt a gyémánton kívül. Természetesen ezeknek is vannak fokozatai, különböző típusai. Vannak drága és kevésbé drága ékkövek, ami nyilvánvalóan függ a csiszoltságtól, a tisztaságtól, illetve a kő méretétől is. Ebből a szempontból tehát a határ a csillagos ég, csak egyéni döntés kérdése hogy pontosan milyen kő díszítse az eljegyzési gyűrűt.

A gyémántot azért szokták jó szívvel javasolni mindenkinek, mert nem nagyon lehet vele mellényúlni. Gyémántból is vannak ugyan színes változatok, de ezek ritkábbak, a köztudatban is elterjedt áttetsző, csillogó kövek szokták leggyakrabban díszíteni az eljegyzési gyűrűket.

Ahogy a többi drágakő, úgy a gyémánt esetében is igaz, hogy minél tisztább, minél nagyobb és minél különlegesebben csiszoltak, annál drágább lesz a kő. A gyémánt mellett szól, hogy van olyan verziója is, ami az átlagember számára is megfizethető. Nem csak olyan kövekkel díszített gyűrűk kaphatók, amik egy szűk, tehetősebb réteg számára elérhető: a milliós gyémánt ékszerek mellett már néhány tízezer forintért is kaphatunk gyémánttal díszített eljegyzési gyűrű, ennek is köze van ahhoz, hogy ennyire elterjedt ez a drágakő.

A különlegességekkel tehát csak akkor érdemes próbálkozni, ha jól ismerjük a partner ízlését, és biztosak vagyunk benne, hogy tetszeni fog neki a választott a drágakő. Amennyiben egy kicsit is bizonytalanok vagyunk, maradjunk inkább a gyémánt mellett, az szinte biztos befutó.

Karikagyűrű kínálatunkat megtekintheti itt!


<< vissza blogba

Időpont-egyeztetés