Miért olcsó az olcsó gyémánt?

A címben szereplő kérdésre elsőre beugrik válaszként az, hogy nem egyforma a méretük, a kisebb olcsóbb. És valóban, a gyémánt mérete nagymértékben befolyásolja, hogy mennyibe fog kerülni, de nem kizárólagosan. Előfordul ugyanis, hogy egy pici gyémánt tízszer annyit ér, mint egy jóval nagyobb. Ez pedig nyilvánvalóan arra enged következtetni, hogy minőségi különbség van a kövek között.


De hogyan lehet más minőségű egy-egy gyémánt?

A gyémánt egy kő, elsőre talán furcsának hangzik, hogy eltérő lehet a minősége két darabnak, pedig így van. Nem ugyanolyan ugyanis a tisztaságuk, márpedig a tisztaság is meghatározó tényező, amikor megállapítják a drágakő értékét. Számít, milyen körülmények között jött létre az adott gyémánt, így ettől is függ, mennyire tiszta. A tisztább gyémántok értelemszerűen többe kerülnek, mint a kevésbé tiszta példányok.

Különbség a csiszolásban

A csiszolás is hozzáadhat, vagy éppen elvehet egy gyémánt értékéből, ezért nagyon nem mindegy, milyen módszerrel történik. A gyémánt csiszolására több bevett technika létezik, és a csiszolótól, esetleg a konkrét megrendeléstől függ, hogy melyiket használják. Vannak olyan módszerek, amik a szépséget részesítik előnyben, akár azon az áron, hogy kevesebb marad magából a kőből. Más eljárások során ugyanakkor éppen az a cél, hogy minél több kő maradjon meg a csiszolás után, még akkor is, ha ez valamennyire a csillogás rovására megy.

Nem tiszták az olcsó gyémántok

Kifejezetten olcsó gyémánt tehát létezik, de ezeknek a tisztasága elég alacsony mértékű. Amikor azt látjuk például, hogy egy gyémánttal díszített eljegyzési gyűrű megvan néhány tízezer forintból, akkor valószínűleg igen pici, és silányabb minőségű gyémántról beszélünk. A valóban értékes gyémánt minimum százezres, esetleg milliós nagyságrendeknél kezdődik, ezekben az esetekben nyilván tiszta, profin csiszolt, igényesen megmunkált kövekről van szó, amik adott esetben méretben is viszonylag nagyok, vagy az adott ékszerben sok van belőlük.Hívjon!