Mekkora legyen a jegygyűrű mérete?

Napjainkban a jegygyűrű vásárlása rendkívül kényelmes feladat, hiszen annyi minden máshoz hasonlóan online is intézhető. Néhány fontos kérdés azonban mindenképp felmerül ezen az esetben.


Gyémánt gyűrű mérete Hogyan is válasszuk ki a számunkra megfelelő méretet? Lehetséges-e, hogy otthon hatékonyan mérjük le a karikagyűrű méretét?

A válasz pedig az, hogy nem lehetetlen. Azonban egész biztos, hogy megéri? Most megmutatjuk azt, hogy mire érdemes figyelni a jegygyűrű kiválasztása során és hogy hogyan találhatod meg te is a tökéletes, életre szóló darabot.

Meghatározható otthon a jegygyűrű mérete?

A megfelelő méretű gyűrűt abban az esetben a legegyszerűbb kiválasztani, ha személyesen próbáljuk fel azt. Ebben szinte mindenkinek megegyezik a véleménye. Abban az esetben azonban, ha erre nincs lehetőségünk, gondos odafigyeléssel látatlanban is megtalálhatjuk a tökéletes darabot. Ez alapvetően kétféle módon lehetséges.

Az első és egyben egyszerűbb módszer az, ha a méretet egy, már meglévő gyűrű alapján határozzuk meg.

Az ujjra jól illeszkedő gyűrű belső átmérőjét többféleképpen is meghatározhatjuk. A legbiztosabb a tolómérő használata, azonban, ha ez nincs kéznél, mérőszalagot vagy vonalzót is alkalmazhatunk.

Abban az esetben, ha nem rendelkezünk a mintavételre alkalmas gyűrűvel, mérőszalag, vagy egy vastagabb papírcsík segítségével kell lemérnünk ujjunk vastagságát. Ilyenkor mindenképp ügyeljünk arra, hogy elég szorosan tekerjük körbe a méréshez használt eszközt, és az eredmény milliméterre pontos legyen.

Ez fogja ugyanis megadni számunkra a jegygyűrű belső kerületét.

Az ékszerüzletben történő méretezés általában ujjbőség mérő karikasor segítségével történik.

Ez egy fémből készült gyűrűsor, amely minden gyűrűméretből tartalmaz egy-egy darabot, ezáltal egyszerűbbé és százszázalékban pontossá teszi a jegygyűrű méretének kiválasztását. A már meglévő gyűrűk leméréséhez skálázott gyűrűmérő rudat szokás alkalmazni.

Hogyan értelmezhető a gyűrűméret számsor?

A webáruházakban általában egy legördülő számsor segítségével választhatjuk ki a jegygyűrű számunkra ideális méretét.

A számsor általában 46-tól 78-ig terjed, ez azonban a gyártótól függően változó lehet. A kiválasztott méret a gyűrű belső felületének kerületét jelöli, azaz megegyezik a lemért ujj külső kerületével.

A legáltalánosabb női gyűrűméretek az 52-től 57-ig terjedő kategóriába tartoznak. A 43 és 51-es méretű ékszerek nagyon vékony ujjra, míg az 58, 59-es méretűek pedig általában vastagabb ujjra ideálisak.

Férfiak esetében a leggyakoribbnak a 60 és 63 közé eső méretek tekinthetők, a 65 és 75-ös méret közé eső ékszerek már általában nagyon vastag ujjra valóak.

Érdemes-e otthon mérni a jegygyűrű méretét?

Alapvetően elmondható, hogy a gyűrűméret a megfelelő odafigyelés mellett akár otthon is lemérhető.

Ettől függetlenül azonban, ha lehetőségünk van rá, érdemes ellátogatni egy ékszerüzletbe és szakszerűen meghatározni azt, hogy mekkora átmérőjű gyűrűre lesz szükségünk.

Fontos tudni azt is, hogy habár az általános méretezés nemzetközi standard, bizonyos országok eltérő számokat is alkalmazhatnak az azonos méretekre.

Éppen ezért, mielőtt látatlanban rendelnénk meg az ékszert, érdemes érdeklődnünk azzal kapcsolatban, hogy az adott üzlet milyen méretezést használ a saját webshopjában.

Végül, de nem utolsósorban lényeges, hogy a két kéz azonos ujjának mérete eltérő lehet egymástól, ezt jegygyűrű kiválasztása során mindenképp érdemes szem előtt tartani. Ilyen módon elkerülhetőek a nem megfelelő méretezésből adó, kellemetlen meglepetések.Hívjon!