A mátkagyűrű különleges története a kezdetektől II. rész

Az I. rész folytatásaként ezúttal arról lesz szó, hogy az eljegyzési gyűrűk kinézete hogyan változott az 1900-as évektől egészen napjainkig. Milyen események vezettek a mai trendek kialakulásáig? Kik voltak azok a hírességek, akik hatást gyakoroltak a nők ízlésére? Most kiderül!


mátkagyűrű

Eljegyzési gyűrűk a II. világháború idején

A II. világháborús események ellenére az 1940-es években használt eljegyzési gyűrűk meglehetősen nagyok és feltűnők voltak. A hollywoodi filmgyártás hatására minden európai nő olyan ékszereket akart hordani, mint a képernyőn látott amerikai színésznők. Erre azonban várniuk kellett, ugyanis a háború miatt szinte teljesen leállt az ékszergyártás.

Ami a motívumokat illeti, az ékszereket szívesen díszítették masnikkal, íjakkal és virágokkal. Mivel a háború idején a platina hiánycikknek számított, ezért főként aranyat használtak a gyűrűkészítéshez. A gyémánt továbbra is kedvelt drágakő maradt, de anyagi okok miatt gyakran helyettesítették zafírral vagy rubinttal.

Audrey Hepburn-féle stílus

Az 1950-es években új irányt vett az eljegyzési gyűrű története, amikor Audrey Hepburn párja, Mel Ferrer egy különleges gyűrűvel kérte meg szerelme kezét. A férfi három különböző színű - vörös, sárga és fehér - aranygyűrűt ajándékozott neki, hogy kedve szerint cserélgethesse azokat. A színésznő viszont egymás mellé csúsztatva hordta őket, mert soha nem tudta eldönteni, hogy melyiket válassza. Ezzel akkora divatot teremtett, hogy az egymás mellé húzható színes gyűrűk viselése még ma is népszerű a hölgyek körében.

Elizabeth Taylor eljegyzési gyűrűje

Az 1960-as években ismét váratlan fordulatot vett az ékszerek kinézete, stílusa. Ebben az időszakban az újságírók szívesen írtak arról, hogy melyik híresség milyen eljegyzési gyűrűt kapott a párjától. Minél látványosabbak, különlegesebb voltak, annál nagyobb esély volt rá, hogy címlapra kerülnek. Az egyik legemlékezetesebb hír kétségkívül Elizabeth Taylor és Richard Burton sztárpáros eljegyzése volt. A férfi egy 33 karátos asscher csiszolású gyémántgyűrűvel lepte meg szerelmét.

A smaragd eljegyzési gyűrűk, jegygyűrűk hajnalán

Jacqueline Kennedy, az USA későbbi first ladyje is címlapokra került a káprázatos eljegyzési gyűrűjével, amit akkori párjától, Arisztotle Onasszisztől kapott. A hírek szerint a 40,42 karátos, smaragd drágakőből készült ékszer csak két alkalommal volt a nő ujján, annak elképesztő értéke miatt inkább egy széf mélyén őrizte. Innentől kezdve a smaragd gyűrűk egyre nagyobb figyelmet kaptak.

A Dallas hatása az eljegyzési gyűrűk stílusára

Az 1970-es évektől kezdve a televíziós sorozatokban, például a Dallasban látott ékszerek határozták meg a divatot. Ennek hatására vált elterjedté a radiant csiszolás, így a korábban kedvelt kerek formák helyett az eljegyzési gyűrűket is szögletesre alakították.

Diana hercegnő korszakalkotó zafír gyűrűje

Az 1980-as években Diana hercegnő zafírral és 14 gyémánttal díszített eljegyzési gyűrűje új divathullámot indított útjára. Az ékszert azóta is a világ egyik leghíresebb és legértékesebb portékájaként tartják számon. A hercegnő halála után fia, Vilmos herceg öröksége lett, aki 2010-ben ezzel jegyezte el szerelmét, Kate Middletont.

Stílusok eltűnése, újjászületése

1990-től kezdődően a stílusok, formák, színes sokfélesége figyelhető meg az ékszer tervezésben, készítésben. Bizonyos trendek letűntek, míg mások életre keltek, ugyanakkor az egyszerű, eleganciát sugárzó, egyköves szoliter gyűrű még ma is fénykorát éli. Az is megfigyelhető, hogy a nők egyre jobban kiveszik a részüket a gyűrűválasztásban, mert fontosnak tartják, hogy a saját ízlésüknek megfelelő ékszereket hordják.

Jóslatok a jövőre nézve

Nehéz lenne megjósolni, hogy az eljegyzési gyűrűk kinézete hogyan fog alakulni az elkövetkezendő években. Az viszont biztos, hogy a hölgyek a jövőben is igényt fognak tartani arra, hogy a párjuktól kapott eljegyzési gyűrű a saját elképzelésük alapján készüljön el.

Kínálatunkban sokféle szépség várja, amik kivétel nélkül egyedi kinézettel büszkélkednek. A különleges színek, formák és lélegzetelállító drágaköves díszítések garantáltan elnyerik a tetszését. Ha a gyötrő bizonytalanság miatt nem tud dönteni, akkor keressen fel minket, szívesen segítünk!

Forevermark ékszerek széles kínálatban megtalálod itt!

Tekintsd meg karikagyűrű kínálatunkat is!Hívjon!