Gyémántlegendák nyomában

A Koh-i-Noor gyémánt - a fehér briliáns


Egy újabb elátkozott kő keletről


Folytatjuk kalandozásainkat a híres és időnként hírhedt gyémántok között. Egy újabb elátkozott kő, egy csodálatos fehér ? kissé zöldbe hajló ? briliáns, a Koh-i-Noor gyémánt következik.
A Koh-i-Noor története Ázsiába nyúlik vissza, még időszámításunk előttre, és legendás múltja Indiához, különböző indiai fejedelmekhez, majd az angol koronaékszerekhez kötődik.

Eredetileg egy 181 karát súlyú gyémánt volt, melyet hindu csiszolásában, kissé szabálytalan rozetta formára ?szabtak?. A XVIII. században a perzsa sah tulajdonába került, akit megihletett a csodásan csillogó gyémánt, így ő adta a nevet is neki: a Koh-i-Noor jelentése: Fényhegy.

Később a Kelet-Indiai Társasághoz, majd 1850-ben Viktória királynőhöz került. 1852-ben Amszterdamban újracsiszolták, új fényt adva neki, így súlya 106 karátos lett, formája pedig briliáns. Azóta is a brit koronaékszereket díszíti.

A kezdet kezdetén?


A Koh-i-Noort is körüllengi az átok misztériuma. Azt tartják, hogy tulajdonosai többségét balszerencse, kárhozat érte. Ez a legenda egészen 1304-ig nyúlik vissza a kő kapcsán. Úgy hírlik, hogy akkor elrabolták, és amiatt, mert jogtalanul került birtokosaihoz, rontást is hoz rájuk.

gyémánt gyűrűEgykoron, nagyon régen a mogulok szerezték meg. 1739-ben azonban, amikor a perzsa sah, Nadír hatalma alá vonta a mogulokat és leigázta Delhit, akkor ezzel meg is erősítette Mohamed sah hatalmát.
A gyémántról már akkor is keringett a szóbeszéd, és Nadír meg akarta szerezni a követ - dicső jutalmaként. Mohamed egyik asszonya elárulta, hogy férje azt a turbánjában viseli, amit épp ezért, szinte folyamatosan a fején hord. Nadír cselhez folyamodott, és kieszelte, hogy ünnepséggel búcsúzik a városból. Búcsúzáskor megkérte Mohamedet, hogy örök barátságuk jeléül cseréljenek turbánt. Neki mindez örömmel is ment, és könnyen átadta saját turbánját a másik - kincset rejtő - turbánért.
Nadír a "kincset" a turbán fonataiban találta meg, innen is az utalás a gyémánt nevére: Fényhegy.
Neki azonban nem hozott már szerencsét a becses kő, mert birodalma köztudottan rövidesen összeomlott.

A legendás öreg-gyémánt későbbi gazdái is rútul pórul jártak: Suja sahot hatalmától fosztották meg, tőle a lahoi király vétette el a gyémántot erőszakkal. Később a Kelet-Indiai Társaságtól került Viktória királynőhöz ? aki, mint a gyémánt híres viselője szintén hitt az átok legendájában ? végrendeletet íratott, ahol rögzítette, hogy a kő csak női ágon öröklődhet, férfi tulajdonosra nem szállhat tovább, mert balszerencsét hozó hatásait addig is folyton rájuk mérte.

Akaratát tiszteletben tartva a követ 1937-ben VI. György király feleségének koronájába foglalták.

Válasszon Ön is gyémántot kedvesének!


A mai ékszerek, gyémánt jegygyűrűk nem hordoznak átkokat, viszont csodás jelképei az örökre szóló szerelemnek

Lepje meg kedvesét egy valódi ékszerrel, egy gyémántgyűrűvel, vagy gyémántköves jegygyűrűvel! Kedvese is úgy érezheti majd, hogy a gyűrűvel páratlan elismerést szerzett Önnél, és hogy ő maga is egy kincs az Ön életében, mely örökre a közelében kell, hogy legyen.

Pecsételje meg szerelmét kedvesével egy gyémántgyűrűvel!Hívjon!