Itt a farsang!

Alig múlt el a szilveszter, máris itt a farsang, amely új lehetőséget ad a bálokra, és mulatságokra. Itt pedig végre alkalom nyílik csodás ruhákba bújni, és felvenni kedvenc ékszereinket.


farsangi ékszer

A farsang hagyománya

Alig múlt el a karácsony és a szilveszteri bulik ideje, máris itt a farsang időszaka, és vele a báli szezon. A farsang vízkereszt és hamvazószerda közé esik. Ehhez az ünnephez pedig számtalan hagyomány és szokás kötődik.

A húshagyó kedd a farsang utolsó napja, ami után a húsvétig tartó böjti időszak következik. A farsang legfontosabb napjait farsang farkának nevezzük. Ezek pedig a farsangvasárnap, a farsanghétfő és a húshagyókedd. Ekkor rendezik a legtöbb farsangi mulatságot és bált.

A farsang a tél végére és a tavasz közeledtére utal. Az ehhez kapcsolódó zajos mulatság eredete már nagyon régen gyökeredzik. Az emberek ugyanis azt hitték, ha kellően ijesztőek és zajosak, azzal el tudják űzni a telet, és vele az ártó szellemeket. Ezért maszkírozták el magukat, és keltettek zajt. Sokszor égetik el a telet jelképező bábut is, amely szintén arra utal, hogy nem adnak teret a gonosznak.

Hazánkban az egyik legjellegzetesebb farsangi mulatság a mohácsi busójárás. Első szakasza a csütörtöktől szombatig tartó kisfarsang, melyet a busójárás legfőbb látványossága, a felvonulás követ, melyet farsangvasárnap tartanak. A busók ijesztő maszkokba öltözve járják a várost, és ijesztgetik az arra járókat. Este pedig máglyagyújtás következik, amikor a főtér közepén egy hatalmas máglyán égetik el a telet jelképező bábut, vagy koporsót.

A farsangi időszak jeles napjain és hétvégéin nagyon sok farsangi mulatságot és bált rendeznek. Ezek pedig alkalmat nyújtanak arra, hogy kiöltözhessünk, és végre felvehessük a hétköznapokon túlságosan feltűnő ékszereinket is.

Itt a báli szezon

A bálokon általában előre jelzik, hogy mi a dress code, vagyis, hogy milyen ruhában illik megjelenni.

A meghívókon leggyakrabban ilyenkor két kifejezés szerepel, a black tie és a white tie. A white tie kifejezés a legelegánsabb események meghívóin szerepel. Az urak számára ilyenkor a frakk viseletét írják elő, melyhez fekete cilindert, mélyen kivágott fehér piqué-mellényt, fehér frakk inget, mandzsettagombokat, kézzel kötött fehér csokornyakkendőt és fekete lakkcipőt kell viselni. Emellé ajánlott a fehér színű díszzsebkendő viselete is.

A hölgyek számára a nagyestélyi ruha az előírás, de a legtöbb esetben nem írják elő a hosszú kesztyűt. Ékszerek, frizura és smink tekintetében fontos az elegancia és az egyszerűség. llyenkor érdemes egy igazán szép darabot választani, és azzal kiemelni a viseletünket. Egy nyakra simuló nyakék egészen biztosan jó választás.

A Black tie jelentése fekete nyakkendő. Ha ezt látjuk a meghívón, az urak számára kötelező a szmoking viselete. A klasszikus szmoking fekete vagy mélykék színű, egysoros szabással. Ehhez fekete csokornyakkendőt kell viselni, az ing pedig dupla mandzsettás. Hófehér díszzsebkendő, fekete spanyolöv és bőr, vagy lakkcipő egészíti ki a frakkot.

Hölgyek számára a Black tie esetében ujjatlan kisestélyi ruhát várnak el, amelyet stólával egészíthet ki. Kesztyűt ilyenkor nem kell felvenni. Az ékszerekre, a hajviseletre és a sminkre itt is érvényes a kevesebb néha több szabály, de egy gyönyörű fülbevalóval egészen biztosan még csillogóbbá tudjuk tenni megjelenésünket.Hívjon!