Egy igazán elegáns dísze az ékszereknek: az igazgyöngy | Blog

Egy igazán elegáns dísze az ékszereknek: az igazgyöngy

A valódi igazgyöngy nem jön velünk szembe minden sarkon, aminek megvan az oka: az igazán egyedi darabok ára roppant borsos. Éppen ezért viszont olyan ékszerek készülhetnek belőlük, amik igazán értékesek és különlegesek.


gyémánt gyűrűÉs hogy mi adja az igazgyöngy értékét? Nos, leginkább az, ahogyan készül, ugyanis olyasmiről van szó, amit nem emberek hoznak létre, vagy legalábbis nem teljesen. Az elkészítése a kagylókon múlik, az emberek összegyűjteni tudják munkájuk gyümölcsét.

Hogyan készülnek az igazgyöngyök?

Az igazgyöngy a puhatestűek kiválasztási rendszerének végtermékeként jön létre. Pontosabban fogalmazva az igazgyöngy egy koncentrikus héjakból felépülő féldrágakő, amit egyes puhatestű állatok "építenek fel", amikor megsérülnek, vagy idegen anyag kerül a szervezetükbe. A puhatestű állatok nyálkahártyája egyfajta meszes anyagot választ ki, ezzel pedig betokozza a héjába bejutott parazitákat, idegen anyagokat. Ebből a betokozásból lesz az igazgyöngy. Főleg a kagylókról tudja szinte mindenki, hogy igazgyöngyöt képesek előállítani, de bizonyos tengeri csigafajok is termelnek gyöngyöket.

Az igazgyöngyök mérete és alakja eltérő lehet. Vannak egészen kicsi, pár milliméteres darabok, de akár mogyorónyi méretűvel is találkozhatunk. Az alakjuk lehet szabályos gömb, de akár csepp forma is.

Azért valamennyire mégis beleszól az ember

Ahogy említettük, az igazgyöngy értékét éppen az adja, hogy az ember nem tudja előállítani, teljesen a puhatestűeké a feladat. Annyiban azonban mégiscsak beleszól az emberiség a folyamatba, hogy létrehoztak telepeket, ahol az igazgyöngy termelésére képes kagylókat célzottan tartják és szaporítják, így koncentrálva az igazgyöngyök begyűjtését. Így is meglehetősen lassú folyamatról van szó, ugyanis egy igazgyöngy előállítása évekbe telik a kagylónak. Megfelelő számú kagyló esetén ugyanakkor szinte folyamatosan biztosított az utánpótlás, ettől függetlenül nem végtelen mennyiségben juthatunk igazgyöngyhöz.HĂ­vjon!