Blog
Gyémántgyűrű BLOG

Miért a hűség szimbóluma a jegygyűrű?

Ha valaki nem hordja, akkor az hűtlen?
A jegygyűrű: ígéret.
Ígéret az elköteleződés és az örök hűség mellett.
Ígéret a párunknak, akivel a jövőnket képzeljük el. Viselésével az egész világ tudomására hozzuk, hogy megállapodtuk valaki mellett, akit szeretünk és tisztelünk.
hűség szimbólumaA jegygyűrű már az ókori Egyiptomban is az elköteleződés jelképe volt.

Igaz, akkoriban az elköteleződés egy férfi részéről inkább azt jelentette, hogy birtokolja a nőt.

Nagy Sándor vitte magával ezt a szokást Rómába, ahol azért viselték a bal kéz gyűrűsujján, mert egy egyiptomi hiedelem alapján úgy tartották, hogy ezt az ujjat egy külön ér köti össze a szívvel.

Ahogy azonban a kereszténység teret hódított, az eljegyzési gyűrű átkerült a jobb kézre.

Az eljegyzési gyűrű egy kapu az új életbe

Idővel aztán a tulajdonlást felváltották az érzelmek és mára az eljegyzési gyűrű a szerelem és a közös jövő, valamint a hűség szimbóluma lett.

Nem csoda, hiszen a tökéletes kört formázó ékszer az örökkévalóságot jelképezi, hiszen nincs eleje és nincs vége sem.

Egyes elméletek szerint a jegygyűrű azt is szimbolizálja, hogy "rajta keresztül" a friss házasok elindulnak a közös jövőjük felé.

Változáson ment át a jegygyűrű anyaga is

Míg az első időkben - még Egyiptomban - kezdetben kenderből készítették az eljegyzési gyűrűt - és minden évben újat kellett csinálni, mert a növényi rostok elszakadtak -, addig idővel csontból, majd a III. századtól már a legdrágább és legkülönlegesebb nemesfémből, aranyból készítették az elköteleződést jelző ékszert.

Ezzel is azt jelezték, hogy az, aki kapja, mindennél drágább a másik számára.

Hűtlen az, aki nem viseli a jegygyűrűjét?

Erre a kérdésre válaszul... Nos, ha valaki nem hordja a jegygyűrűjét, az több okból is történhet.

Egyrészt, a férfiak jelentős része egyszerűen nem szereti - vagy nem bírja elviselni - az ékszert a kezén, gyakran maximum egy órát hordanak.

Nőknél sem ritka az ilyesmi, de mivel a hölgyek már tini korukban is viselnek ékszereket, többnyire megszokják, ha van valami a kezükön.

Más esetekben a munka az, ami miatt nem viselhet valaki gyűrűt, ilyen például az építőipari, mezőgazdasági és minden olyan feladat, amihez gépek használata szükséges.

Ezekben az esetekben balesetveszélyes az ékszerviselés, ha valahova beakad a gyűrű, akár az ujj elvesztését is okozhatja.

Ha egyik helyzet sem áll fenn, akkor bizony az is előfordulhat, hogy az illető - aki nem viseli a karikagyűrűjét - egyszerűen nem szeretné az egész világ tudomására hozni, hogy tartós párkapcsolatban él, ezzel egy kis menekülő utat biztosítva magának belőle.

Jegygyűrű nélkül úgy érezheti magát, mintha szingli lenne, így pedig nyugodtan flörtölhet másokkal.

Érdekes módon a nők többsége büszkén mutatja meg mindenkinek eljegyzési gyűrűjét, míg a férfiak között már többen vannak, akik nem erőltetik az ékszer viselését.

Visszatartó erő az eljegyzési gyűrű?

Nos, az emberek többsége számára igen, ha a másik kezén jól látható az elköteleződés jele, akkor sokkal kevesebben mennek bele vele egy kis flörtbe, mint azokkal, akik nem viselnek jegygyűrűt.

Ennek oka, hogy sokan magukra nézve is kivetítik azt a gondolatot, hogy mit éreznének, ha a párjuk - akinek a gyűrűjét viselik - hűtlen lenne hozzájuk.


< vissza a blogba

Időpont-egyeztetés