Blog
Gyémántgyűrű BLOG

Honnan származnak az ékszerek?

Az ember hiú teremtménynek született: mi sem mutatja ezt jobban, minthogy már az ősembernek is volt valami fogalma a szépségről, és igyekezett különböző eszközökkel kicsit feldobni a külsejét, persze ekkor még igencsak kezdetleges formában. Az ókori egyiptomiak azonban már olyan ékszereket hordtak, amik hasonlítottak a mai darabokra, így az ókortól számítjuk a mai értelemben vett ékszerek megjelenését.

Csontból készültek az őskori ékszerek

Ahogy az idő haladt előre, úgy változott az is, hogy miből készültek az aktuális ékszerek. Az őskorban leginkább a levadászott állatok csontjaiból készítettek nyakláncokat, fülbevalókat, vagy éppen karkötőket. Ebben az időben az ékszerek egyéb, jellemzően spirituális funkciókat is elláttak, például megvédték a tulajdonosukat a rossz szellemektől.

Az ókorban már előkerült az arany, mint az ékszerek alapanyaga, ezt több régészeti lelet is alátámasztja. Persze nem csoda, hiszen az arany mutatós, ugyanakkor nagyon jól megmunkálható fém. Az egyiptomiak már igen gazdag ékszerpalettával rendelkeztek: karkötő, nyaklánc, fülbevaló, diadém, egyéb fejdíszek is szerepeltek a repertoárjukban. Az ékszerek a görögökhöz már kereskedelem útján jutottak el.

Minden ókori népnek megvoltak a maga jellemző formái, motívumai. A görögök például előszeretettel használtak állatmintákat. Nem lehetett azonban bárkinek bármilyen ékszert felvenni, ugyanis ezek a társadalmi státuszra is utaltak, így komoly szabályok vonatkoztak a viselésükre.

Napjainkban csak a képzelet és a pénztárca szab határt

Manapság komoly kultúrája van az ékszerviselésnek, szinte mindenki kiegészíti ékszerekkel az öltözékét. A szabályok is eltűntek, legfeljebb csak az adott egyén stílusa határozza meg valamennyire, hogy milyen ékszereket visel. Az olcsóbbaktól a méregdrágákig mindenféle gyűrű, nyaklánc, fülbevaló, karkötő, de akár hajcsat, nyakkendőtű, mandzsettagomb is elérhető. A lehetőségek gyakorlatilag végtelenek, bár a megvalósítás gyakran nem olcsó. A leggyakrabban használt alapanyag még mindig az arany, de elterjedt a drágakővel való díszítése.


<< vissza blogba

Időpont-egyeztetés