Blog
Gyémántgyűrű BLOG

Honnan származik az arany?

Az arany kedvelt nemesfém, az ékszeripar egyik legnépszerűbb alapanyaga, ami egyedülálló fényének, csillogásának, és könnyű megmunkálhatóságának köszönhető. Az arany ugyanakkor eredeti formájában rendkívül puha, így pedig nem tartaná a formáját ékszerként. Ezért ötvözik egyéb fémekkel, aminek köszönhetően keményebb lesz, és a színe is változhat: sárga, vörös és fehér formában ismerjük.


Mivel az ékszerek nem tisztán aranyból készülnek, a karátszám lehet segítségünkre abban, hogy megállapítsuk, mennyi aranyat tartalmaz egy ékszer. Minél magasabb ez a szám, annál magasabb az aranytartalom is, ami befolyásolja az ékszerek értékét és strapabíróságát is.

De honnan is jön az arany?

Érdekes, de erre a kérdésre egyelőre nincs pontos válaszunk: az arany keletkezésének körülménye régi, megfejtetlen talány. A modernkori kutatások eredménye szerint az arany a világűrből származik, onnan kerül a Földre, amit aztán az emberek kibányásznak és megmunkálnak, különféle célokkal.

Amerikai csillagászok és geológusok elmélete szerint két halott csillag összeütközése indítja be azt a folyamatot, amelynek eredményeképpen megszületik az arany. A robbanás következtében dermed meg, a világűrben kel útra, és végül a Föld gravitációs mezejének köszönhetően végzi nálunk. Ez úgy hangzik, mintha általános jelenség lenne, hogy aranyrögök potyognak az égből, de ez természetesen nincs így: a folyamat rendkívül ritka, ezért nem kell attól tartani, hogy egyszer csak leüt séta közben egy jókora darab arany.

Mivel az arany nem a Földön keletkezik, tulajdonképpen szerencse kell ahhoz, hogy megtaláljuk. Nincs olyan hely, ahol biztosan találhatunk aranyat, hiszen nincsen "termőhely", aminek a közelében szüretelhetünk. Tapasztalati úton tudjuk, hol érdemes keresni, de még így is szükség van hozzá szerencsére, hogy találjunk is.

Az arany értéke az idők során időtállónak bizonyult. Az ékszerkészítés legfőbb alapanyaga, de emellett alternatív felhasználásai is vannak például a gasztronómia, illetve a kozmetikaipar terén.


<< vissza blogba

Időpont-egyeztetés