Blog
Gyémántgyűrű BLOG

Hogyan válassz eljegyzési gyűrű foglalatot

A "hagyományos" eljegyzési gyűrű fogalma egyre inkább a múlté lett. Egy végtelen stílusokkal és variációkkal rendelkező új piacon érthető, hogy sok leendő vásárló érzi, hogy elárasztja a sok szaknyelvi kifejezés és az összetett lehetőségek rendszere.


Az eljegyzési gyűrű összeállítás kiválasztása fontosabb lehet, mint gondolná. Míg a személyes ízlés és a stílus általában elsődleges fontosságú a gyűrűdizájn eldöntésekor, addig az összeállítás meghatározott célt szolgál, amely hozzájárul a gyémánt gyűrű általános tartósságához és a természetes kinézetéhez.

Hogy ezt a döntést megkönnyítsük Önnek, bemutatjuk a legnépszerűbb eljegyzési gyűrű összeállításokat és azok funkcionalitását, hogy eldönthesse, melyik a tökéletes választás a szándékainak

Karmos szoliter összeállítás

Karmos gyémánt gyűrű foglalat
A foglalat vagy tartó kialakítását tartják az egyik legfontosabb ismérvnek az eljegyzési gyűrűknél.

Az apróbb fémkarmok tartják a helyén a becsiszolt gyémántot. A szoliter stílus általában négy vagy hat karmot jelent, bár egyes esetekben akár nyolc darabot is használnak a gyémánt helyben tartására. Ezen karmok alakzata változhat. Könnyen észrevehető, hogy bizonyos darabok V alakot hoznak létre a drágakő alatt, ami nagyszerű választás egy princess csiszolású kő számára. Más alakzatok hegyesek, laposak és kerekek.

Előnyük:
- A fémkarmok lényege, hogy a gyémántot megvédjék. Magasítja a követ, emiatt a fény könnyen megcsillanhat rajta, így biztosítva a maximális csillogást és ragyogást.

- Akár otthon is vagy egy szakértő által könnyen tisztíthatóak

- A megemelt foglalat azért is nagyszerű, mert így a gyémántgyűrű "esküvőkész" lesz, vagyis a karikagyűrű gond nélkül helyezhető el.

- Szinte bármilyen alakú és formájú gyémánt számára megfelelő.

- A foglalat kiállta az idő próbáját és továbbra is elegáns és klasszikus választás.

Hátrányok:

- Tekintve, hogy a foglalat igencsak "kiáll" és masszív, ezért megvan az esélye annak, hogy a kő megborul vagy beleütközik valamibe. Ez különösen igaz akkor, hogyha a foglalat egy extra nagy gyémántot tart.

- A hegyesebb fémkarmok megkarcolhatják vagy beleakadhatnak a ruhába. Ha a munkánk során latex kesztyűt használunk, akkor hamar rájövünk, hogy a szoliter foglalat át is szakíthatja.

- Idő után meglazul a karom fogása és akár el is veszhet a gyémánt. Ez könnyen megelőzhető, ha rendszeresen ellenőriztetjük a gyémánt ékszerünket.

Angol vagy "Button" foglalat

Angol button gyémánt gyűrű foglalat
Az angol foglalat egy nagyon praktikus és tetszetős választás az eljegyzési gyűrűk kapcsán, ami miatt nagyon népszerű is. Tulajdonképpen egy kis fém "perem" tartja magát a gyémántot a helyén, ezáltal nincsen lehetőség a drágakő megkarcolására vagy a ruhával való összedörzsölésre.

Előnyei:

- A stílus tiszta és modern megjelenést kölcsönöz.

- A foglalat rendkívül biztonságos. A gyémánt védett, csökkenti a kő elforgácsolásának vagy elvesztésének kockázatát.

- Nagyon könnyen tapintható foglalat. Sima tapintású, vagyis kényelmet nyújt viselőjének, és csökkenti a drágakő karcolódásanak vagy kidörzsölésének kockázatát.

- Könnyebben tisztítható mint a karmos, szoliter foglalat, mivel nincsenek olyan kicsi, rejtett területek, ahol a por és a szennyeződés beszorulhat.

Hátrányok:

- Az alacsonyabb csiszolású foglalat azt jelenti, hogy kevesebb fény képes rávetődni a gyémántra.

- A gyémántot rögzítő fémperem a felületének kis részét is elrejti, így a kő kisebbnek tűnhet.

Feszítő foglalat

Feszítő gyémánt gyűrű foglalat
A feszítő foglalat a robosztus fém erejét használja a gyémánt egy helyben tartására, ami így tökéletesen azt az illúziót kelti, hogy a drágakő mindkét oldalát a fém anyag egyszerűen csak tartja.

Ez a foglalat szinte már-már mérnöki magasságokba emeli a gyémánt foglalatok elkészítését.

Előnyök:

- Az úgymond foglalat hiánya miatt növekszik a fényvisszaverődés és a csillogás.

- A megjelenése és kialakítása a feszítő foglalatnak rendkívül egyedi és abszolút alkalmas a gyémánt szépségének növelésére.

- A foglalatot nagyon könnyű tisztítani és karbantartani.

Hátrányok:

- Nem igazán biztonságosak - a gyémánt ütődése miatt akár teljesen kirepülhet a gyűrűből. Jópár ékszerész egyszerűen nem hajlandó a feszítő foglalat elkészítésére a kockázat elkerülése érdekében. Hogyha mégis ezt a megoldást választjuk, akkor ügyeljünk arra, hogy évente többször ellenőriztessük a gyémánt gyűrűt. Néhány esetben a feszítő foglalat nem is az, hanem egy szerkezettel van alátámasztva , ami biztonságosabb és nem is nagyon látszik.

- A feszítő foglalat elkészítéséhez szükség tűpontos méretezés miatt, a későbbiekben szükséges átméretezés nagyon nehéz lesz.

Csatorna foglalat

Csatorna gyémánt gyűrű foglalat
A csatorna foglalatnál kisebb gyémántok sorozatát rögzítik a szoliter mellett vagy az eljegyzési gyűrű saját sávjában. A köveket a csatorna saját sávjában tartja karmok nélkül. Ezt a foglalatot leginkább a kör alakú gyémántoknál vagy a hercegnő csiszolású köveknél használják, de igazából szinten bármilyen alakú gyémánthoz használható.

Előnyök:

- A karmok hiánya miatt csekély az esély az elakadásra vagy a karcolódásra.

- Az apróbb gyémántok szépségének bemutatására tökéletes választás.

- A központi követ szépíti ez a foglalat, részletességet és csillogást kölcsönözve neki.

- Azok számára tökéletes megoldás, akik nem szeretnének klasszikus szoliter csiszolást.

- A csatorna foglalatú eljegyzési gyűrűt viselők számára játszi könnyedséggel hordható egy másik gyűrű mellett.

Hátrányok:

- A hézagok és a hornyok több odafigyelést igényelnek a tisztítás során.

- A szinte örökké létező csatorna foglalat (gyémántokkal kikövezve) gyakorlatilag lehetetlen átméretezni. Legtöbbször könnyebb a köveket eltávolítani és új gyűrűbe helyezni őket, ami sokkal drágább megoldás egy sima átméretezésnél.

- Habár a csatorna foglalt nem tart örökké, még így is nagyon nehéz az átméretezés, mert a csatorna megváltoztatása veszélyeztetheti az eljegyzési gyűrű köveinek stabilitását.

Pavé vagy ékszer foglalat

Csatorna gyémánt gyűrű foglalat
A francia Pave kifejezésből származik ennek a foglalatnak az elnevezése, így a legtökéletesebb gyémántcsillogás benyomását kelti.

A köveket kis résekbe helyezik el, amiket belefúrnak az eljegyzési gyűrűbe. Ezt követően apró gyöngyökkel díszítik ki, illetve apró fémcseppekkel töltik ki és ezáltal az állandó burkolat miatt a gyűrű maga szinte már nem is látszik.

A pave foglalat arra is tökéletes, hogy az azonos stílusú kisebb gyémántokat egyberakhassák, bár ezt leginkább gyöngyfűzésnek vagy mikro pave foglalatnak hívják.

Előnyök:

- További sok-sok extra csillogást biztosíthat a gyémánt gyűrűnek.

- Ez a foglalat sokkal elnézőbb a csatorna foglalatnál. Figyelmünket leginkább a fém csillogása vonja el, ami miatt kisebb méretű vagy silányabb minőségű gyémántokat is beleapplikálhatnak a gyűrűbe.

- Rugalmas stílust eredményez, mert ez a foglalat felhasználható a modern és retró típusú eljegyzési gyűrűkhöz is egyaránt.

Hátrányok:

- Fennáll az a veszély, hogy az apróbb köveket elveszítjük az idő során.

- A foglalat néha durva tapintásúnak és csiszolatlannak tűnhet.

- A pave foglalat átméretezése nagyon bonyolult és nehéz folyamat.

-

Illúzív foglalat

Illúzív gyémánt gyűrű foglalat
A többi foglalattal ellentétben az illuzív foglalat sokkal átfogóbb módszer, mint a többi. Az ékszergyártók egy sokkal nagyobb vagy egy komplett drágakő megjelenítésére használják.Ezt a megoldást sokféleképpen lehet elérni. Ezt a gyűrűt fém glória használatával készült, amellyel így sokkal nagyobb kő benyomását kelti.

Illúzív gyémánt gyűrű foglalat
Előnyök:

- Az illúzió beállításait gyakran használják olyan emberek, akik szűkös költségvetéssel rendelkeznek, de olyan gyűrűt szeretnének, amely méretes hatást kölcsönöz.

- Hogyha az illuzív foglalatban gyémántokat használnak (a fémmunkákkal ellentétben), akkor az eljegyzési gyűrű kimagasló csillogású lehet.

Illúzív gyémánt gyűrű foglalat
Hátrányok:

- A legtöbb illuzív foglalatot nagyon könnyű észrevenni.

- A felhasznált fémmunka ronthatja a gyémántok természetes csillogását.

-Az eljegyzési gyűrű sosem lesz teljesen tiszta csillogású, mert a csillogást több és nem egyetlen kő felhasználásával végzik.

Glória foglalat

Glória gyémánt gyűrű foglalat
A glória foglalat egy központi kővel dolgozik, amelyet körbevesz egy sor gyémánt vagy drágakő. Ezzel a megoldással bármilyen alakú gyémántot szebbé tehetünk.

A glória foglalat tökéletes megoldás az eljegyzési gyűrű méretének maximalizálására és a központi gyémánt kő fényének további emelésére. Némely ékszerek dupla vagy tripla glóriával rendelkeznek.

Előnyök:

- Különösen biztonságos megoldás a központi kő megtartására és védelmére.

- A glória foglalat remek módszer arra, hogy egyediséget vigyen a gyűrűbe a különféle színes drágakövek felhasználásával.

- Kiegészíti és tovább növeli a gyémánt formák bemutatását.

- Nagyobb méretű gyémánt hatást is el lehet érni vele.

Hátrányok:

- A kisebb kövek idővel elveszhetnek.

- Az extra gyémántok és az aprólékos fémmunka sokkal nagyobb figyelmet igényel a tisztítás során.

-

Cathedral foglalat

Cathedral gyémánt gyűrű foglalat
.A Cathedral foglalat magas fémívekkel rögzíti a foglalatot a sinhez. A pave és a button foglalat mind-mind feljavítható, hogyha a cathedral megoldásokat használjuk.

Az erősen stílusossá és különleges fémmunkákkal még szebbé tehetőa drágakő, kiváló megoldás olyan vásárlók számára, akik további gyémánt hozzáadása nélkül szeretnének különleges ékszert vásárolni.

Előnyök:

- Kiemelkedő és magabiztos megjelenést kölcsönöz

- Részletgazdaggá teszi az ékszert és jóval alacsonyabb költséggel fejezhető be, mint további gyémántok hozzáadásával.

- A központi követ még hangsúlyosabbá varázsolja

Hátrányok:

- A cathedrál foglalat elemei néha kiemelkedő magasságra helyeződnek a fémmunkák miatt. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a gyűrű elég könnyen beleakadhat bizonyos dolgokba.

- Kevésbé alkalmas az aktív életvitelt folytatóknak.

- A részletgazdagsága egyben azt is jelenti, hogy nagyon sok kis apró rést kell majd megtisztítani.

Bar foglalat

Bar gyémánt gyűrű foglalat
A bar foglalat modern és letisztult technika, ahol a gyémántokat a gyűrű két oldalán fém rudak segítségével tartják meg. Több gyémántot mutat, mint csatorna foglalat, de hasonló szintű biztonságot nyújt, mivel a gyémántokat hátulról is fém rögzíti.

Előnyök:

- A fémek hiánya és a diszítés extrém stílus révén a gyémántgyűrű extrém csillogással bír.

- A bar foglalat könnyen egymásra helyezhető egy másik eljegyzési gyűrűvel.

- Tiszta és egyszerű megjelenést kölcsönöz a hármashatásoknak és a szolitereknek, ezzel mintegy központi elemmé téve a gyémántot.

- Nagyon biztonságos.

Hátrányok:

- A nyitott stílus miatt nagyobb eséllyel forgácsolódnak a kövek szélei.

- A gyémánt gyűrű átméretezése költséges és bonyolult folyamat.

Fúrt foglalat

Fúrt gyémánt gyűrű foglalat
Az fúrt foglalat adja a legnagyobb biztonságot az eljegyzési gyűrű viselőjének. A kő egy fúrt résen keresztül kerül bele a gyűrűbe és az őt körülvevő fémbe helyeződik bele, ezáltal befeszül a helyére és így tökéletesen illeszkedik a gyémántgyűrű körvonalához.

Az fúrt foglalat csak a legszilárdabb kövek esetében használható (pl gyémánt vagy zafír), mert a feszítés intenzív folyamata könnyen megkárosíthatja a lágyabb drágaköveket, mint például a smaragdot.

Előnyök:

- Kimagasló védelem és biztonság a gyémánt ékszer számára.

- Kényelmet és nyugalmat kínál a viselőjének.

- Funkcionális és praktikus. A foglalatot nem érintheti meg a ruházat és nem karcolja a bőrt.

- Az eljegyzési gyűrűk egymásra rakhatók, és ha szükséges, a jövőben további kövek is könnyen hozzáadhatók.

Hátrányok:- Néhányak a foglalatot kissé túl egyszerűnek gondolhatják, mert nincs kimagasló része.

- A gyémántok láthatóságát és fényét csökkenti.

- A zárt foglalat nagyban csökkenti a gyémántokra eső fény mértékét és erősen korlátozza a ragyogásukat.

Fürt foglalat

Fürt gyémánt gyűrű foglalat


A fürt foglalat olyan megoldás, amely során a gyémánt köveket szorosan egymáshoz illesztik és így egy átfogó fürt formát alkotnak. A fürtök felhasználhatók az illuzív foglalathoz hasonló effektus létrehozására, azonban a hangsúly nem egy darab gyémánt kiemelésén van, hanem inkább a stílus és a csillogás maximalizálására irányul.

A fürt foglalat gyakran szüreti hangulatot kölcsönöz a gyűrűnek, és különböző alakú és méretű köveket tartalmazhat.

Előnyök:

- Egy általánosan nagyobb gyűrű benyomását keltheti.

- Kiváló csillogást biztosít.

- Költséghatékony alternatíva egy nagyobb gyémánthoz képest.

Hátrányok:

- A barázdált felület durva tapintású lehet és nagyon könnyen beleakadhat a ruhánkba.

- A kisebb méretű kövek könnyebben elveszhetnek.

- Tisztításkor sokkal nagyobb odafigyelést igényel.

-

Örökkévaló gyűrű

Örökkévaló gyémánt gyűrű foglalat
Az örökkévaló eljegyzési gyűrű sokkal inkább egy stílus, mint egy foglalat típus. A foglalatban egy teljes gyémántsor jelenti az "örökkévalóságot". Az újkori hagyományok szerint a partnerek egymásnak adják ezt a fajta gyémántgyűrűt az első gyerek születése után, de klasszikus eljegyzési gyűrűként vagy női karikagyűrűként is használják vagy különleges ünnepekre ajándékként.

Az örökkévaló eljegyzési gyűrű 4 egyéb foglalatot is egybe építhet. Amíg a gyémántok hagyományos választásnak tűnhetnek, addig az örökkévaló foglalat akármilyen drágakővel kombinálható, ezzel is színt adva a hagyományos esküvői elemnek vagy csak egyedül és egyszerűen viselve.

Előnyök:

- Végtelen ragyogást biztosít, ami azt jelenti, hogy más gyűrűkkel viselve is remekül néznek ki, de önmagukban is viselhetőek.

- Biztonságosan tartja a kisebb gyémántokat a helyükön

- Ezzel a foglalattal könnyen adhatóak további színek a gyűrű sokasághoz.

Hátrányok:

- Nagyon nehéz átméretezni őket, sőt mi több, rengeteg ékszerész nem is vállalja az átméretezést.

- Rendszeres és aprólékos tisztítást igényel a legfényesebb csillogás érdekében.

Részletes gyűrűszár foglalat

Részletes gyűrűszár gyémánt gyűrű foglalat
A gyűrűszár jelen esetben a gyűrű valódi gyűrűs részére utal (az ujjat körülölelő rész). Ahogy ebben a változatban láthatjuk, ezek akár ketté is válhatnak vagy igen egyedi formákat is ölthetnek.

Részletes gyűrűszár gyémánt gyűrű foglalat
Előnyök:

- A gyűrűnek egy nagyon egyedi és szemkápráztató külsőt kölcsönöz.

- További kövekkel díszíthető a még extrémebb csillogás érdekében.

- A dizájnnak egyedi folytonosságot ad.

Hátrányok:

- Sokkal nehezebb tisztán tartani.

- Nehéz olyan kísérő karikagyűrűt találni, am szorosan illeszkedik hozzá.

- Sokkal kevésbé praktikus viselet, mint egy hagyományos eljegyzési gyűrű.

Végső összegzés

A megfelelő foglalat kiválasztása igazából két fontos tényezőre vezethető vissza: ízlés és praktikusság. A szinte végtelen mennyiségű stílus és variáció miatt nincs indok arra, hogy miért ne teljesülhetne mindkét elvárás.

Érdemes arra gondolni, hogy mivel hozhatjuk ki a legtöbbet a foglalatunkból és hogy melyik fokozza számunkra a legnagyobb mértékben a gyémánt jelenlétét. Remek tapasztalat, hogyha kombináljuk az egyes stílusok jellemzőit a megjelenés leginkább személyre szabottsága érdekében.

Azt is fontos átgondolni, hogy mekkora áldozatot vagyunk képesek hozni a tisztántartás érdekében és hogy a napi viselés során mennyire fontos a komfortosság érzése. Egyes stílusú foglalatok sokkal kevésbé lesznek praktikusak egy aktívabb életvitel során, mint egyéb társaik.

Hogyha pedig megtaláltuk a számunkra tökéletes foglalatot, akkor utána a hozzá leginkább illő gyémánt felkutatásával kell foglalkoznunk.


< vissza a blogba

Időpont-egyeztetés