Ahány ház, annyi szokás. De vajon hogy ünnepelnek máshol?

A karácsonyt mindenki máshogy ünnepli, azonban vannak olyan részei a világnak, ahol elképesztő szokásokra találtunk.


karácsonyi ékszer

A hagyományos karácsony

A keresztény világ karácsonykor ünnepli Jézus Krisztus születését. Mindenhol megvannak a családi hagyományok, azonban hazánkban a legtöbben hasonlóképpen ünneplik a karácsonyt. Az ünnepet megelőző adventi időszak alatt készülünk fel arra, hogy karácsonykor minden meglegyen, ami emeli az ünnep fényét.

Ekkor kezdődik el az otthonunk téli nagytakarítása és az ünnepre történő dekorálásra. Ekkor válasszuk ki, hogy milyen színekbe öltöztessük az otthonunkat és a karácsonyfát, és próbáljuk kitalálni, mi legyen az ünnepi menü.

Sokan már hetekkel az ünnep előtt elkezdik sütni a különféle karácsonyi süteményeket, a bejglit, mézeskalácsot, és megtervezik az ünnepi menüt, amelyik a legtöbb családban vagy halászlé, vagy rántott hal, vagy pulyka.

És ez az időszak áll rendelkezésre ahhoz is, hogy kitaláljuk, kit milyen ajándékkal lepjünk meg.

Különleges karácsonyi szokások

Azonban nem mindenhol ünnepelnek olyan hagyományos módon, mint nálunk. Lessük hát meg, hol milyen különleges karácsonyi szokással találkozhatunk, hátha némelyikkel esetleg nekünk is kedvünk lesz színesíteni a saját, családi karácsonyunkat.

1. Angliában a gyerekek zoknikat akasztanak a kandallóra, és várják, hogy a Mikulás ajándékot hagyjon benne nekik, ha úgy gondolja, jól viselkedtek az év folyamán. Az ajtók fölé fagyöngyöt akasztanak, mely alatt szabad a csók. Majd sor kerül a csodás, ünnepi vacsorára, amely a legtöbb családban pulykából, pitéből, pudingból és puncsból áll.

2. Skandinávia országaiban szintén nagy szerepet tölt be a Mikulás, sőt, a svédek és a finnek között örök harc dúl azért, hogy vajon valójában honnan származik.

3. Franciaországban az egész család összegyűlik és együtt ünnepelnek. Mindenki részt vesz az éjféli misén, majd gyorsan nyugovóra térnek, mert másnap reggel vár rájuk az ajándékozás.

4. Olaszországban a gyerekek nem ismerik a Mikulást. Hozzájuk a Befana nevű boszorkány látogat el januárban, aki a kikészített zoknikba rakja apró kis ajándékait a jó gyerekeknek, és szenet a rosszaknak.

5. Ausztriában a fiatal férfiak krampusznak öltözve járják az utcákat és ijesztgetik a lakosokat.

6. Csehországban azok a lányok, akik már nagyon szeretnének megházasodni, december 4-én cseresznyefaágat tesznek egy vázába, és ha az karácsonyig kivirágzik, akkor úgy vélik, a következő évben készülhetnek az esküvőre.

7. Dániában rizspudinggal és zabkásával kínálják meg az Elfeket, hogy azok nehogy elcsenjék a gyerekeknek kikészített ajándékokat.

8. Finnországban az ünnep fontos része a családtagok sírjainak felkeresése.

9. Mexikóban ünnepi felvonulással kezdődik az ünnep, majd az utolsó napon kerámia lapokat törnek össze a helyiek a székesegyház mellett, ezzel jelezve, hogy közeleg az év vége.

10. Norvégiában seprűket tesznek az ajtóba, hogy nehogy bejussanak a boszorkányok az otthonaikba.

Akárhogy is töltjük a karácsonyt, az a legfontosabb, hogy szeretteinkkel lehessünk, és igazán meghitt és boldog legyen. Ha pedig nincs ötletünk, hogy mivel is lepjük meg őket, egy gyönyörű lánc, egy csodálatosan ragyogó fülbevaló, vagy egy eljegyzési gyűrű tökéletes választás lehet. Hiszen nincs is maradandóbb és meghittebb élmény annál, mint amikor a szerelmünk kezét Szenteste, a varázslatos ünnepi fényekben kérhetjükHívjon!