Blog
Gyémántgyűrű BLOG

Hányszor lehet átméretezni egy karikagyűrűt?

Az emberek súlya nem állandó, az életkortól, életviteltől és szokásoktól függően nőhet, vagy csökkenhet.

Ilyenkor pedig nemcsak a derék körfogata, de az ujjak vastagsága is változik. Nem meglepő, hogy idővel szűkké válik a korábban tökéletes karikagyűrű. Az is megesik, amikor az újonnan kiválasztott darab kicsi vagy nagy egy cseppet.


karikagyűrű méretezésElső pillanatban ez elkeserítő lehet, de jó esetben van megoldás erre a problémára!

Amikor megveszünk egy karikagyűrűt, sok szempontot veszünk figyelembe. Ilyen az, hogy milyen típusú és vastagságú anyagból készült, milyen széles maga az ékszer, illetve, hogy milyen a fazonja.

Ez utóbbi a díszítést jelenti legfőképp. Ugyanezek a szempontok befolyásolják azonban azt is, hogy mennyire lehet megváltoztatni a gyűrű méretét.

Ennyiszer lehet átméretezni egy karikagyűrűt

Bár mindenki arra vágyik, hogy többször lehessen szűkíteni vagy bővíteni ezt az ékszert, de a rossz hír az, hogy ezzel akár tönkre is tehetjük ékszerünket.

Minden méret állításnál sérül az ékszerünk, veszít a vastagságából, széltéből, mintázatából.

Ezért érdemes eleve olyan gyűrűt választani, amely nem szorul teljesen az ujjra, de nem is esik le róla vagy egy eleve vastagabb, minta nélküli gyűrpárt, mert ezek akár többször is átméretezhetők.

Tippünk: A nők tudják, hogy cipőt csak ebéd után érdemes vásárolni, mert akkor biztos, hogy nem lesz szoros a lábbeli.

Ugyanez igaz akkor is, ha eljött a karikagyűrű kiválasztásának az ideje, ezért érdemes délután ellátogatni az ékszerszalonba. A reggeli időpont azért nem ideális, mert akkor még vékonyabbak az ujjaink, ami a nap folyamán - a folyadékfogyasztás és a gravitáció hatására - teljesen normális módon kissé változik.

Ha délután kényelmes a gyűrű, akkor reggel és este is az lesz, sőt, néhány kilónyi testsúlyingadozás is belefér.

Sok olyan karikagyűrű van, amelyet egyszer sem lehet átalakítani

A szűkítést vagy bővítést csak olyan gyűrűknél lehet megoldani, amelyek nem üregesek, nincs rajtuk sok kő vagy nincsenek körbe foglalva ékkövekkel.

Az üreges karikagyűrűk szerkezetüknél fogva nem átalakíthatók. A teljes gyűrűn körbefutó kövek esetében az okoz gondot, hogy nincs olyan rész alul, ahonnan forrasztással ki lehetne venni, vagy ahová be lehetne toldani anyagot.

A körkörösen véséssel, illetve áttört mintával díszített ékszereket pedig azért nem lehet átméretezni, mert mintájuk eltorzulhat.

Az ékkövek is megnehezítik az ékszerész dolgát

A forrasztáson kívül van még egy speciális módszer, a hideg préselés, amivel tágítani lehet az ékszert, de ettől is sérülhet a karikagyűrű kinézete. Sőt, a legrosszabb esetben akár el is törhet, ha például az ékkövek nem kiemelkedő foglalatban vannak, hanem magába a gyűrűbe van belemarva az ágyuk. Ez a megoldás ugyanis azokon a pontokon egyszerűen elvékonyítja, meggyengíti az ékszer anyagát.

Nem mindegy, milyen aranyból készült a karikagyűrű

A sárga- vagy rozé aranyból készült darabokat például könnyebb bővíteni, míg a fehérarany ékszerek - az ötvözet nikkeltartalma miatt - kissé ridegebbek, és a túlzott feszítés hatására emiatt el is pattanhatnak.


< vissza a blogba

Időpont-egyeztetés