Blog
Gyémántgyűrű BLOG

Hány karátos legyen a jegygyűrű?

Amikor egy pár életében sor kerül a jegygyűrűik megvásárlására, számos kérdés, szempont merül fel bennük. Természetes, hogy nagyon fontos számukra, hogy ez az ékszer minél szebb legyen, hiszen egyrészt, ez a szerelmük jelképe, másrészt, minden egyes nap viselni fogják, ezért lényeges, hogy tetsszen nekik. Ezen felül azonban értelemszerűen szóba kerül a strapabíróság kérdése is, valamint hogy mennyire fogja tudni a gyűrű megtartani a szépségét, mennyire kopik, karcolódik az évek során.

Fog-e kopni a gyűrű?

A jegygyűrűk általában aranyból, fehéraranyból készülnek. Érdemes tudni, hogy az arany önmagában egy igen puha, képlékeny anyag, ezért így nem lenne alkalmas ékszerek készítésére, hiszen könnyen deformálódna. Emiatt muszáj ötvözni, hogy tartósabb, keményebb legyen.

Az, hogy mivel, és milyen arányban ötvözik, változó lehet, attól függően, hogy milyen színt és keménységet kívánunk elérni. A leggyakrabban használt sárga aranyat rézzel és ezüsttel szokták ötvözni.

Mindemellett a gyűrűkre azért természetesen hatnak a külső tényezők: odaütődnek valahová, megkarcolódnak. Kisebb hatásoknak természetesen ellenállnak, de a nagyobbak kismértékben meglátszódhatnak rajtuk.

Ha ez zavar minket, ékszerész tud segíteni a problémán, de valójában alig-alig láthatók ezek a sérülések. Adhatunk ennek egy kicsit romantikusabb értelmezést is: a viseltes jegygyűrű hosszú, tartós házasságra enged következtetni.

Hány karátos aranygyűrűt válasszunk?

Ahogy említettük, az ötvözés az arany keményítéséhez szükséges. Magyarországon jellemzően a 14, illetve a 18 karátos aranyötvözetek használata terjedt el, így a jegygyűrűk zöme is ebből a kategóriából kerül ki.

A 18 karátos változatnak magasabb az aranytartalma, ugyanakkor puhább, sérülékenyebb, mint a 14 karátos. Éppen azért a 18 karátos inkább alkalmi ékszerek készítéséhez megfelelő, a mindennapi viseletre a 14 karátos ötvözetet célszerűbb választani, így a karikagyűrűhöz is ideális választás a kisebb aranytartalmú alapanyag.


<< vissza blogba

Időpont-egyeztetés