Gyémántlegendák nyomában | Blog | Gyemantgyuru.hu

Gyémántlegendák nyomában

A világ legnagyobb gyémántja


A gyémántok, - mint a Föld legkeményebb ásványai - páratlan szépségükről, tartósságukról, csillogó tisztaságukról és értékükről híresek.
Többnyire férfiak értékelik, férfiak bányásszák, férfiak csiszolják, kezelik, minősítik, és férfiak vásárolják, de nők és nemesi családok, híres emberek, uralkodói dinasztiák viselik ékszerekbe foglalva. A gyémánt rangot ad, nemesít és értékessé tesz.

Sok-sok gyémánt közül is kb. minden ezredik éri el azt a minőséget, melyet valódi szertifikáttal tanúsítva indítanak útjára. Ezért valóban szinte minden híresebb gyémánthoz kapcsolódik valamilyen híres legenda, melyek eszmei értéket is hozzátesznek az egyébként is magas értékükhöz.

A világ egyik leghíresebb gyémántja a (származásáról) Cullinannek keresztelt kő, melyet 1905-ben találtak a Thomas Cullin birtokában lévő Premier gyémántbányában, Transvaalban, Pretoria határában.

A gyémánt az esti holdfényben csillant meg egy frissen fejtett területen a kivájt falon egy éjszakai őrjárat során. A felügyelő, aki akkor rátalált a kőre, még nem tudta, hogy milyen értéket tart a kezében, amit ez a kb. 18 méter mélyről származó, több, mint fél kilós kő képvisel.

A bánya szakértő munkatársai hamar megvizsgálták azt, és kiderült, hogy a világ legnagyobb gyémántját rejti, ami kb.: 3106 karátos és 620 grammos lehet. A gyémánton egy nagyobb repedést is találtak, amiből arra következtettek, hogy ez a darab egy másik kő letört darabja lehet. Ennek a feltételezésnek azonban az azóta eltelt több, mint 100 évben sem sikerült bizonyítást nyernie, mert a kő másik fele nem került elő (még).

Ahogyan a gyémántok (a nagyok és különösen értékesek bizonyosan) egy-egy uralkodóház kincsestárának részévé váltak, ez a Cullinan is erre a sorsra indult és ezt szánták a tervek szerint VII. Edward angol királynak a 66. születésnapi ajándékául.

A gyémántot persze már akkor is sokan figyelték irigykedve, árgus szemekkel egy nagyobb haszon reményében, így a királyhoz történő szállításakor is cselhez kellett folyamodni ? hogy megvédhessék azt.

Egy álgyémánt köré szerveztek kíséretet, míg a valódi gyémánt egy közönséges csomagként jutott el Angliába. Az álgyémántot ? a hamisat, mely üvegből készült ? el is lopták az úton.

Bross a Cullinan VII és VIII-cal VII. Edward király később a gyémánt csiszolását a világhírű Asscher Diamond Company-ra bízta 1907-ben.
A csiszolással maga Asscher próbálkozott hónapokig. Hosszan tartott ugyanis kivizsgálni, hogy hogyan érdemes azt darabolni és a darabokat csiszolni, hogy a legszebb és legértékesebb formákhoz jusson.

Többszöri próbálkozása ellenére az óriási gyémánt erősen tartotta magát, nem tört szét, viszont az acél fejsze, kicsorbult. Végül Asscher egy rúddal megütögette a gyémántot, ami erre több darabra tört: 9 darab nagyobb és 96 darab kisebb kő keletkezett. Mindegyiket briliáns csiszolással formálták tovább.

A 9 nagyobb darab pedig a következő formákban élt tovább:

A legnagyobb, a Cullinan I. 530,2 karátos és az "Afrika Csillaga" nevet kapta. Ez jelenleg az angol királyi jogart ékesíti.
Testvére, a Cullinan II. 317,4 karátos. Ez kissé szögletes formát kapott és a királyi korona része lett.
A Cullinan III. csepp alakú gyémánt, 94,45 karát.
A Cullinan IV., a szögletes alakú briliáns 63,65 karát. Ez 1959 óta egy melltűbe foglalva létezik.
A Cullinan VI. egy fehér, csepp formájú briliáns, mely Alexandra, Edward király feleségének gyémánt és smaragd nyakláncnak medálfüggője volt, jelenleg viszont II. Erzsébet egyik ékszere.
A Cullinan VII. a Cullinan VIII.-cal egyĂĽtt egy brosst dĂ­szĂ­t.
A Cullinan IX. ma Erzsébet királynő ékszere, egy gyűrű dísze.

Válasszon Ön is gyémántot kedvesének: a jegygyűrű csodaszép és tartós jelképe lehet az örökre szóló szerelemnek

Lepje meg kedvesét egy valódi ékszerrel, mely értékét befektetésként is tartja: egy gyémántgyűrűvel, gyémántköves jegygyűrűvel! Nem csak kedvese fogja kitüntetetten érezni magát ettől az ajándéktól, hanem a kapcsolat is nagyobb komolyságot nyer, és nagyobb elköteleződést ígér.

Pecsételje meg szerelmét kedvesével egy gyémántgyűrűvel!
Széles kínálatunkban jegygyűrűket, gyémántgyűrűket, eljegyzési gyűrűket is talál. Ezek között a gyémántgyűrűk a legnépszerűbbek és legkeresettebbek. Válogasson nálunk és találja meg ebben is az igazit!HĂ­vjon!