Honnan tudjam, hogy tényleg gyémánt van-e az ékszeremben?

A gyémánt ékszerekkel kapcsolatban leginkább akkor szokott felmerülni a kő eredetiségének kérdése, ha az ékszer gyanúsan olcsó, vagy éppen drága, de nem egy megbízható ékszerésznél vettük, ezzel csökkentve a kiadásokat. Mivel még így is minimum tízezrekről beszélünk, amit kiadunk rá, természetes, hogy az ember tudni akarja, igazi kőért fizet-e, vagy hamisítványért.
gyémánt gyűrűAlapvetően a gyémánt eredetiségének megállapítása ékszerész feladata, már csak azért is, mert vannak annyira profi hamisítványok, amik tényleg a megszólalásig hasonlítanak egy eredeti gyémántra. Vannak ugyanakkor árulkodó jelek, amik lebuktathatják a csalókat, és ha nem elég jó a hamisítvány, akkor akár laikus szemmel is ki lehet szúrni, hogy át akarnak verni.

Milyen jelek utalnak arra, hogy a gyémánt nem igazi?

  • - Lehelet-teszt: nem sokan ismerik ezt a trükköt, de elég nagy valószínűséggel meg lehet a segítségével mondani, hogy mivel van dolgunk: rá kell lehelni a kőre. Ha a pára rögtön eltűnik róla, az bizony gyémánt, de ha kell neki pár másodperc, akkor jó eséllyel hamisítvánnyal van dolgunk.
  • - A valódi gyémánt töri a fényt, ezért egy egyszerű újságpapír segítségével is felmérhetjük, hogy igaz-e, már amennyiben elég nagy hozzá a kő. Fejjel lefelé tartsuk a követ újságpapír fölé, és nézzük meg, láthatók-e rajta a betűk. Ha igen, akkor hamis, a valódi gyémánt fénytörése ugyanis ezt lehetetlenné teszi.
  • - Megvannak az élei? Kisebb gyémántok esetében nagyítóval tudjuk megnézni, hogy a csiszolás során keletkezett élek valóban élesek-e, vagy már tompultak. A gyémánt nagyon kemény, ezért az eredeti kő esetében biztos, hogy élesek maradnak az élek, ha viszont hamisítvány, tompulnak.
  • - Érdemes a fényt is külön megnézni az éleknél: a hamis kövek esetében az éleknél meg tud törni a fény, a valódi gyémántnál azonban ez nem lehetséges.
  • - A legbiztosabb mindemellett az, ha csak megbízható helyről vásárolunk gyémánt ékszert, méghozzá hivatalos tanúsítvánnyal. Ha egy meglévő ékszerünkről szeretnénk megtudni az igazat, mindenképpen szakértő véleményét kérjük ki!
Hívjon!