Gyémánt méretek a kézen

Ha gyémánt vásárlást fontolgat, az első gondolatai gyakran a méretre és a karát súlyára vonatkoznak. Ez lehet az a hibapont, amit egy újonc gyakorta elkövet. Számos szempontot kell figyelembe venni, nem utolsósorban az alapvető és gyakran félreértelmezett tényt: a karát súlya nem feltétlenül jelzi pontosan a gyémánt átmérőjét.


Gyémánt gyűrű kézen
Van néhány alapvető fizikai tény, amely itt is közrejátszik: csak azért, mert a gyémánt átmérője nagyobb, még nem feltétlen eredményez nagyobb karátszámot és azt sem jelenti, hogy nagyobbnak fog kinézni a drágakő. A gyémánt méretei a kezeken részletesebb megértést igényelnek.

Karát- súly magyarázata

Gyémánt karát súly


A gyémánt általános megjelenését sokféle dolog befolyásolja, messze meghaladva a cikk kereteit, de mindenképpen érdemes foglalkozni velük. Az egyik legfontosabb tényező az, hogy a gyémánt fizikai méretei eltérőek attól függően, hogy milyenek az arányai. Ez befolyásolja a gyémánt méretének összehasonlítását. Ez azt jelenti, hogy például a csiszolás sok szempontból nagyon fontos a végső megjelenés szempontjából, de döntően a méret aspektusából. Ezért a gyémánt mérete az ujjon azonos lehet, de sekélyebb csiszolással nagyobbnak tűnik.

Ez a legfőbb okom, hogy arra kérjem Önt, hogy ne csak a gyémánt karát-súlyát vegye figyelembe, hanem a kezén lévő gyémánt méretét is. Elmélet kontra gyakorlat. Azonban ez ennél egy kicsit bonyolultabb. Ez nem egy egyenesen arányos eset, hogy ha silányabb minőségű gyémánt mellett dönt, akkor maximalizálni tudja a gyémánt méretét az ujján. A tét a csiszolás kapcsán igazán nagy, ugyanis ha a gyémánt túl nagynak vagy túl kicsinek tűnik a karát-súly szempontjából, az szimplán gyenge csiszolást feltételez. Ezáltal kompromisszumot kell kössön egy más területen, nevezetesen a ragyogás kapcsán.

A karát-súly és a vágás megértése

A gyémántokat karátban mérik, ahol egy karát 200 mg-nak felel meg. Nagyobb gyémántok a csiszolás előtt (érdesek), lényegesen ritkábban fordulnak elő. Ezért az árak a karátok szerint jelentősen emelkednek.

A karát súlya és a csiszolás a már említett 4C közé tartozik, melyet gyakran említeni fogunk: karát; csiszolás; szín; tisztaság. Egy ideális világban nem szabad kompromisszumot kötnie ezek egyikében sem, de a való világban sajnos ez ritkán előfordul. Gyakran fel kell áldoznia az egyik elemet a másik fejlesztése érdekében. Azok, akik hajlandóak meghozni ezt az áldozatot általában úgy teszik, hogy a karát méret oltárán feláldozzák a csiszolás minőségét. A tanácsom a következő: soha ne áldozza fel a csiszolást a méret érdekében. Bolond játék!

Hogyan lehet nagyobb gyémánt méreteket elérni a kezeken anélkül, hogy kompromisszumokat kötnénk a csiszolásnál?

Remélhetőleg most már sikerült megértetni az téma összetettségét, a gyémántméret-összehasonlítása kapcsán. Ha azonban a minnél nagyobb gyémánt látványa fontos Önnek, mint sokak számára, vannak olyan trükkök és lépések, amelyek elősegítik a kívánt cél elérését.

Megállapítottuk tehát, hogy nem szabad a csiszolás kárára választani. A 4 C-ből nem lehet tárgyalni. Kiválaszthatja azonban a kivételes csiszolást alacsonyabb tisztaságú besorolással, például SI1. Így nagyobb gyémántot, kiváló csiszolást kap, és szabad szemmel valószínűleg kevésbé látja a különbséget . A másik C, amellyel játszhat, az a szín. Szabad szemmel nagyon kevés különbség van egy G színű gyémánt és egy D között.

Aztán van néhány praktikus "szemfényvesztő" trükk, melyet mi is felhasználhatunk: érdemes figyelembe venni a gyűrű foglalatát. Például egy glória kő, melynél a középső követ kisebb gyémántokkal vesszük körbe: optikailag nagyobbnak tűnik. Monumentálisabbá teszi a középső gyémántot az ujjon. Hasonlóképpen egy finomabb beállítás vékonyabb szárakkal és fémmegmunkálás révén a gyémánt ismét nagyobbnak tűnik. De tényleg a nagyobb mindig jobb?

Gyémántméret összehasonlítás - Az egyén keze

Gyémánt méret összehasonlítás


Bár könnyű azt gondolni, hogy a nagyobb egyenlő a jobbal, ez nem mindig igaz, ha a teljes képet figyeljük, legfőképp a viselőjét. Nem mindenkihez illenek a grandiózus ékszerek. Másrészt a nagyobb kezekhez nagyobb ékszerekre lesz szükség ahhoz, hogy a gyémántok ne "vesszenek el" vagy kisebbnek tűnjenek. Ezért nem csak azt kell megfontolni, hogyan lehet a gyémánt megjelenését maximalizálni, hanem azt is, hogy szükség van-e rá egyáltalán.

Egy jóhírű ékszerész aki jártas a gyémántok világában segít elmagyarázni és megértetni Önnel a különböző szempontokat, amelyeket figyelembe kell venni, ahelyett, hogy egyszerűen a legnagyobb gyémánt megvásárlása akarná rábeszélni.

A számok használata

Ha biztos akar lenni abban, hogy a legmagasabb karátsúlyt választja a legoptimálisabb áron, akkor számjátszmát is játszhat. A gyémánt árképzéssel észreveheti, hogy az árak a karát-súly minden tizedik tizedes jegyénél nőnek, pl. 0,50-0,60. Azonban nagyon ugranak a negyed jelekre, pl. 0,75-től 1,00-ig. Ezeket az ugrásokat figyelembe véve is kalkulálhat vagy választhat gyémántot kedvező feltételekkel. Ily módon két kőnek lehet hasonló csiszolási, szín- és tisztasági fokozata látszatra, ugyanakkor értékben különbözőek.

A gyémánt méretének összehasonlítása

Témánál vagyunk. Nem annyira egyszerű ez, hogy a nagyobb karát-súlyt könnyen összehasonlíthassuk a kézen lévő gyémánt mérettel. Mint sok dolog a gyémántok világában, ez ennél is jóval bonyolultabb. Érdemes azonban időt szánni ennek megértésére. Ezenkívül, ha olyan kiskereskedőket választ, akik jártasak a gyémántok világában, biztos lehet benne, hogy megfelelő és értelmes tanácsokat kap.Hívjon!