Blog
Gyémántgyűrű BLOG

Fémallergia - mit tehet, aki nem bírja az ékszereket?

Sok ékszerkedvelő életét keseríti meg a fémallergia, hiszen az ékszerek zöme bizony fémből készül. A lehetőségek így meglehetősen korlátozottak azok számára, akiknek bőrtüneteket okoznak a fémek. Szerencsére némileg árnyaltabb a kép annál, hogy aki fémallergiás, az egyáltalán nem tud ékszereket viselni, ugyanis az ékszerek többféle fémből készülhetnek, az allergia pedig általában véve nem annyira kiterjedt, hogy mindenféle fém problémát okozzon, csak bizonyos fajtáknál jön elő az érzékenység. Tény ugyanakkor, hogy nyilvánvalóan nem olyan széleskörűek a lehetőségek, mintha nem lenne semmi gond ezen a téren.


gyémánt gyűrű

Miben nyilvánul meg a fémallergia?

Legtöbbször viszketést, bőrpírt, kiütéseket okoz, és általában azon a területen, ahol a fém érintkezik a bőrrel, tehát elég könnyű észrevenni, mondhatni félreérthetetlen jelei vannak.

Minél tisztább a fém, annál kevésbé allergizál

Általában véve igaz, hogy minél tisztább, "nemesebb" egy fém, annál kevésbé valószínű, hogy allergiás tüneteket fog okozni. Éppen ezért az aranyra például viszonylag kevesen érzékenyek, és arany ékszereket olyanok is tudnak viselni, akik több más típust nem bírnak. Az ezüst ugyanakkor már sokaknál okoz problémát, legtöbbször azonban a bizsuk okoznak allergiás tüneteket.

Előfordulhat ugyanakkor, hogy valaki még az aranyat sem bírja, ilyenkor jöhetnek képbe az olyan alternatív megoldások, mint az orvosi acél ékszerek, amik hipoallergének. Persze ilyen szintű allergia mellett már azért sajnos tényleg nehéz megtalálni azokat az ékszereket, amik valóban tetszenek, mutatósak, illenek a stílusunkhoz, és kellően elegánsak is, de azért nem lehetetlen.

De miért mások a nemesfémek?

Említettük, hogy a nemesfémekre ritkábban szoktak az emberek érzékenységet mutatni. Ennek az az oka, hogy nehezen lépnek kapcsolatba egyéb anyagokkal, így az emberi fehérjékkel is. Egy arany ékszer esetében például minél magasabb a karátszám, annál kevésbé valószínű, hogy gond lesz vele. Az alacsonyabb karátszámú arany ékszerek ugyanakkor több nikkelt tartalmaznak, és ez már bizony kiválthatja az allergiás reakciót - érdemes tehát erre is figyelni, amikor ékszert választunk.


<< vissza blogba

Időpont-egyeztetés