Érdekességek az eljegyzésről és a gyűrűkről

Miért pont gyűrű? Miért pont karika? Mióta használják ezeket?


gyémánt karikagyűrűBenned is felmerültek már hasonló kérdések az eljegyzési szokásainkkal kapcsolatosan? Természetesnek veszi a többség, hogy így ?kell? ezeket csinálni, de kevesen vannak vele tisztában, hogy miért is alakultak ki ezek a szokások, mit is jelképez a karikagyűrű, amit egymás ujjára húznak a párok.

Ha Téged is érdekel a háttér, olvass tovább!

Az első gyűrű Egyiptomban került eljegyzés céljából egy hölgy ujjára, méghozzá egy fáraó adta a kedvesének, ugyanis az egyiptomi kultúrában az örökkévalóságot jelképezte a kör. Innen indult el a szokás, amit a rómaiak is hamar átvettek, azonban az anyagban volt némi különbség. Eleinte kenderből készítették a gyűrűket, amit így gyakran cserélni kellett. Később már használtak erősebb anyagokat is, elefántcsontot, vasat. Jegygyűrű választékunk megtekinthető itt!

Eleinte a gyűrű célja sokkal kevésbé volt nemes, mint az egyiptomi fáraó szándéka a kezdetekkor. Ezzel fejezték ki ugyanis azt, hogy a férfi a házasság által birtokolja az adott nőt, kvázi tulajdoni viszonyokat jelképezett. Később azonban, a középkorban, már elkezdtek terjedni a nemesfémből készült gyűrűk. Ekkor már más volt a helyzet, a drágább és szebb gyűrűk tulajdonképpen zálogként szolgáltak, ígéretet jelentettek arra, hogy a férfi nem fogja magát meggondolni, és betartja nősülési szándékát. Eljegyzési gyűrű nagy választékban!

De miért gyűrű?

Szimbólumként nem véletlenül maradt meg az egyiptomiaktól a gyűrű. Ez ugyanis, ha jobban megnézzük, egy megszakítás nélküli kör. Mi szimbolizálhatná jobban az örökkévalóságot, a végtelenséget, illetve a soha el nem múló szerelmet, mint egy gyűrű?

Érdekes, hogy eleinte csak és kizárólag a menyasszony viselt gyűrűt, a férfi nem hordott semmit, ami utalt volna rá, hogy házas. Viszonylag későn, a tizenharmadik századtól kezdett mindkét fél gyűrűt hordani. Ma már pedig arra is figyelünk, hogy a gyűrűk hasonlóak legyenek, látszódjon, hogy kapcsolódnak egymáshoz, így is jelképezve a pár összetartozását. FOREVERMARK ékszerek itt


Hívjon!