Blog
Gyémántgyűrű BLOG

Gyémántlegendák nyomában

Az elátkozott gyémánt


A gyönyörű, zafírkék Hope-gyémánt az elátkozott drágakő ? híres és hírhedt érték

Legendás gyémántok nyomában járunk. Talán az egyik leghíresebb gyémánt a világon az a Hope gyémánt, ami sorozatos tragédiákat vonzott maga után. Birtokosai, gazdái, viselői évtizedek során sorra áldozatul estek a balszerencsének.
Sita istennő átka?
A csodás ékkő ? a legendárium szerint - egy indiai bányából származik. Úgy tartják, hogy Sita istennő szobrát díszítette, ez volt a szeme. Egy tolvaj ellophatta, és így későbbi viselőire és birtokosaira az Istennő átka csap le.
A 112 karátos követ 1668-ban egy indiai férfi Velencébe vitte és eladta egy Morosini nevű helyi nemesnek. Őt azonban hamarosan leszúrták egy kocsmai verekedésben.
Ezután tulajdonosait sorra váratlan és kegyetlen sorscsapások érték: kit végzetes és halálos, kit csak súlyos baleset, kit anyagi romlás, kit válás, kit óriási szívfájdalom. A zafírkék kő könyörtelenül szedte áldozatait.
Később egy Tavermier nevű francia gyémántkereskedőhöz került a gyémánt, akit indiai útja során vadkutyák marcangoltak halálra. Aztán egy párizsi uzsorás lett a gyémánt ura, őt azonban hamarosan a Bastille-ba vetették, ahol utolérte a végezte.

Az elátkozott kő ezután XIV. Lajos király udvarába került, és ott a francia királyi családban is szedte áldozatait.
A király először szeretőjének Montespan márkinénak ajándékozta a különleges gyémántot, melyet az ő tiszteletére szív alakúra csiszoltatott. A csiszolástól a kő még értékesebb lett. Ekkor nevezték el French Blue néven.
Az átok nem kímélte a márkinét sem. A király később ugyanis hűtlenséggel vádolta meg a nőt, és kolostorba záratta. A gyémántot visszavette tőle, az Aranygyapjas lovagrend szalagjába foglaltatta.
A kő később XVI. Lajos feleségét, Mária Antóniát is ámulatba ejtette, aki ékszert készíttetett belőle. A történelemből azonban ismert, hogy a királynőt a francia forradalomban kivégezték (1793. október 13-án)

Hope gyémántTeltek, múltak az évek. A királyi pár lefejezése után ékszereiket elrabolták és az elátkozott gyémántnak is lába kelt.
Egészen 1820-ig nincsenek adatok a sorsáról. Többféle legenda is szárnyra kelt róla. Egyesek tudni vélték, hogy a követ egy gyémántkereskedő újracsiszoltatta, hogy az ne legyen felismerhető. Azzal lepleződött le a French blue, hogy a mester hamarosan ? váratlanul ? szörnyet halt akkor, amikor fia ellopta tőle az ékszert. A fiúnak sem okozott örömet a zsákmány, mert csak nevetségesen alacsony áron tudta értékesíteni. A csalódott, hálátlan fiatal később öngyilkosságba menekült, így a drágakő körüli balszerencsék sora újra felhívta a kőre a figyelmet.

Később, 1820-ban egy londoni árverésen feltűnt egy titokzatos, 44,5 karátos, mélykék, ovális csiszolású gyémánt, amiről a szakértők megállapították, hogy a French Blue újracsiszolt változata lehet.
Ezt a bankár, Henry Hope vásárolta meg, ami azóta az ő nevét viseli. Furcsa mód ő, Henry Hope nem esett az átok pusztítása alá. Őt a kő megkímélte. A fiának pedig kifejezetten szerencsét is hozott.
IV. György angol királynak adta el igencsak áron alul, azonban 1830-ban Hope visszavásárolta azt, és ezzel folytatódott a gyémánt ámokfutása: akkor II. Abdul Hamid, az utolsó török szultán vásárolta meg kedvenc felesége számára. Ahogyan sejthető, a gyémánt átka újra lecsapott, és pár hónappal később egy katonai puccs után eltávolították a szultánt a trónjáról.
A szultán Szalonikibe menekült, ahol az őt segítő gyémántárusnak ajándékozta a követ köszönete kifejezéséül. A gyémántkereskedő és családja nem sokkal később egy kirándulás során szakadékba zuhant autójukkal és mind meghaltak.

A kő ezután egy orosz herceg: Igor Kanitovszkij orosz tulajdona lett, aki szeretőjének, Laurentine Ladue-nek ajándékozta azt, ám röviddel ezután a nőért vívott párbaj során meghalt. A nő úgy gondolta, a kő hozott rá balszerencsét, így gyorsan meg is szabadult tőle. Egy spanyol férfinak adta el, akinek pedig a vásárlást követően elsüllyedt a hajója. A kő nem maradt a tenger mélyén. Egy búvár felszínre hozta, így az tovább szedhette az áldozatait.

Ezek után már csak kikötésekkel, garanciákkal voltak vásárlói a kőnek. Először a híres párizsi ékszerész, Cartier szerezte meg, de csak nehezen tudott túladni rajta. Úgy sikerült eladnia a Washington Post tulajdonosának, Edward McLean-nek hogy a vevő kikötötte, hogy ha fél éven belül őt vagy valamelyik családtagját bármilyen szerencsétlenség éri, Cartier köteles a követ visszavenni. Az első fél év nyugodtan telt ugyan, de aztán a tragédiák őket is elérték: fiukat halálos autóbaleset érte, majd lányuk lett öngyilkos szerelmi bánatában.
A házaspár kapcsolata teljesen elmérgesedett, és elváltak. Az asszony később szélütést kapott, férje pedig megőrült.

Ezután a tragédia után a New York-i gyémántkirály, Harry Winston kaparintotta meg az ékszereit, köztük a baljóslatú Hope-ot is, és 1957-ben más ékszerekkel együtt kiállította a Waldorf Astoriában. Tőle vásárolta meg Onassis felesége, aki azonnal beleszeretett. Később ők is elváltak, de azt nem lehet tudni, hogy a kapcsolat megromlásához valóban köze lehetett-e az elátkozott Hope kristálynak.

Később Winston a Smithsonian Intézet rendelkezésére bocsátotta a gyémántot - hivatalosan kölcsönadta -, és itt van kiállítva ma is. Érdekesség, hogy az értékes gyémánt egy egyszerű postai csomagként érkezett a múzeumba, barna borítékban. Csekély csomag volt, melyet 1 millió dollárra biztosítottak. Úgy tűnik, hogy az átok itt megtört, mert azóta nem szedi áldozatait?

Válasszon Ön is gyémántot kedvesének!
A mai ékszerek, gyémánt jegygyűrűk nem hordoznak átkokat, viszont csodás jelképei az örökre szóló szerelemnek


Lepje meg kedvesét egy valódi ékszerrel, mely értékét befektetésként is tartja: egy gyémántgyűrűvel, gyémántköves jegygyűrűvel! Nem csak kedvese fogja kitüntetetten érezni magát ettől az ajándéktól, hanem a kapcsolat is nagyobb komolyságot nyer, és nagyobb elköteleződést ígér.

Válasszon ékszerüzleteinkben, vagy ékszer webshopunkban egyedi, kreatív gyémántgyűrűink közül kedvese stílusához illeszkedőt. A gyémántok a Forevermark tanúsítványait (certificat) kapják, hiszen bevizsgált, ellenőrzött, minősített, jegyzett kövekről van szó, így értékük valóban tartós. Befektetést is képviselnek.

A széles kínálatunkban gyémántgyűrűket, eljegyzési gyűrűket, karikagyűrűket is talál. Ezek között a gyémántgyűrűk a legnépszerűbbek és legkeresettebbek.
Válogasson nálunk és találja meg ebben is az igazit!


<< vissza blogba

Időpont-egyeztetés