Egy nap a nőkért? | Blog

Egy nap a nőkért?

1917 óta ünneplik a nőket március 8-án. Magyarországon 1948 óta. De mit is ünneplünk ilyenkor?


Nők napja

Nem mindig a virágokhoz kötődött

Az első időszakban ezt a napot összekötötték a női egyenjogúságért folytatott küzdelemmel. Amikor még nem volt természetes, hogy a nők is dolgozhassanak, szavazhassanak, hogy ugyanolyan jogokkal rendelkezzenek, mint a férfiak.

Sajnos az eltelt több mint száz év is kevés volt ahhoz, hogy ez az egyenjogúság a világ minden táján megvalósulhasson. Nők millióinak nem természetes, hogy engedély nélkül kimehessenek az utcára, hogy tanulhassanak, munkájuk és önálló jövedelmük legyen, azt viselhessék, amihez kedvük van, sőt, hogy reggel amellett ébredjenek, akit szeretnek és ne amellett, akihez feleségül kényszerítették őket.

Az ünnep ma

Manapság ez a nap elvesztette harcos jellegét és inkább a nők iránti tiszteletről, megbecsülésről szól. Azonban más jelentősége is van. Ezen a napon hívják fel a figyelmet az ezzel foglalkozó civil szerveztek a nők elleni erőszak és családon belüli erőszak elleni küzdelem fontosságára.

Nőként nehéz megfelelni a sok-sok elvárásnak. Egyszer férfiasan helytállni a munkahelyünkön, máskor gyengéd anyaként oltalmazni gyermekeinket, és ellenállhatatlan társa lenni párunknak.

Bár sokat harcoltak elődeink az egyenjogúságért, azért ne felejtsünk el hölgynek maradni. Hiszen oly sok minden adódik az életben, amikor másnak kell lennünk, másképp kell viselkednünk, mint a férfiaknak.

Például bízzuk rájuk, hogy udvaroljanak nekünk, ne vegyük át ezt a feladatot tőlük. Hagyjuk, hogy a segítségünkre legyenek, ha úgy érzik, éppen szükségünk van erre. És ne vegyük sértésnek, ha előzékenyek és néhanap a tenyerükön akarnak hordozni minket.

És ne akarjunk mindig másoknak megfelelni és másoknak tetszeni. Vegyük fel azt a fülbevalót akkor is, ha csak a közértbe ugrunk le és csak magunknak szeretnénk tetszeni!

Ne tartogassuk a legszebb ruhákat, fehérneműket különleges alkalmakra. Tegyünk minden napot azzá! Egy szép ruha, egy csodás karkötő, egy csinos cipő és máris jobban érezzük magunkat.

Meglepetés ereje

Bár ezen a napon semmilyen kedveskedés nem fog meglepetésként hatni, azért egészen biztosan minden hölgynek jólesik egy szál virág, vagy egy kis meglepetés a párjától, kisfiától, édesapjától.

Sok üzletben, étteremben szokássá vált ezen a napon megajándékozni a hölgyeket, amely szintén egy kedves gesztus.

De a köszöntést tartsuk meg a közvetlen környezetünknek, nem szükséges minden női ismerőst felköszönteni, sőt. Az ünnep jelentősége pontosan abban rejlik, hogy a hozzánk tartozó nő napi munkáját, figyelmességét, gondoskodását köszönjük meg. Legyen Ő a párunk, édesanyánk, testvérünk, gyermekünk.

A hétköznapok varázsa

Azonban, mint ahogyan az Édesanyánkra sem csupán Anyák napján gondolunk szeretettel, édes kevés, ha egy évben egyszer, egy szál virággal próbáljuk meg megköszönni azt a figyelmet és gondoskodást, amit nap, mint nap kapunk meg kedvesünktől.

A hétköznapi figyelmességek azok, amelyek igazán bearanyozzák párunk napját és így a miénket is, hiszen ezek teszik meghittebbé a kapcsolatunkat. Nem kell nagy és értékes dolgokra gondolni. Természetesen nincs olyan hölgy, aki ne örülne egy csodás gyűrűnek, fülbevalónak, láncnak.

De egy kedves szó, egy romantikus séta, egy gyertyafényes, otthon elkészített vacsora, mind szívet melengető, ha látjuk, hogy párunk örömet szeretett volna okozni vele. Az élet túl rövid ahhoz, hogy ne használjunk ki minden alkalmat, amikor kifejezhetjük szeretetünket annak, aki igazán fontos.Hívjon!