Blog
Gyémántgyűrű BLOG

Egy gyűrű mindenek felett

Vagy kettő. Esetleg három. Mert van egy eljegyzési gyűrű, egy jegygyűrű, és lehet még egy harmadik is, a kísérőgyűrű. De hogy melyik mit is jelent pontosan, illetve hol illik viselni? Ne aggódj segítünk eligazodni a gyűrűk kerek világában!


Egy gűrű mindenek felett

Eljegyzési gyűrű

Ez az a gyűrű, amit a legjobban várnak a hölgyek, hiszen ezzel kérik meg a kezüket. Jobb esetben egy életre. Ez általában nem a későbbi jegygyűrű, hanem egy köves gyűrű, amely leggyakrabban gyémántgyűrű.

Természetesen nem feltétlenül kell, hogy köves legyen, és hogy a kő gyémánt legyen, de azért a leggyakrabban erre szokott esni a férjjelöltek választása. A klasszikus eljegyzési gyűrű általában egy gyémántot tartalmaz, de ez a kő nincs kőbe vésve. A legfontosabb, hogy olyan gyűrűt válasszunk, amelyik illik a jövendőbeli feleségünk stílusához, ízléséhez. Semmilyen kötöttség nincs. Viszont a kiválasztásnál tényleg vegyük figyelembe, hogy egy életen át fogja viselni jövendőbelink, így érdemes megnézni, milyen stílusú ékszereket visel szívesen. Az is fontos, hogy még ha valamilyen nagyon különleges, egyedi ékszert szeretnénk is választani, az viselhető legyen a mindennapok során is.

Az eljegyzési gyűrűt térdre ereszkedve illik a menyasszony bal kezének gyűrűsujjára húzni. Lehet persze másképp is megkérni egy hölgy kezét, de a romantikus filmeken szocializálódott jövendőbeli arák igen nagy százaléka képzeli el ezt a pillanatot körülbelül hároméves kora óta így, tehát Uraim, nem árt az adott szituációban térdre ereszkedni.

Karikagyűrű

Más néven jegygyűrű. Ez az, amit az esküvőn egymás ujjára húz a szerelmespár. Az önmagába visszatérő kör az örök szerelmet szimbolizálja, így az esetek nagyon nagy százalékában a jegygyűrű karikagyűrűt takar.

Ezeket a gyűrűket sokszor együtt választja ki a pár. Ez azért is praktikus, mert ezt is egy életen át fogják viselni, így fontos, hogy az mindkettőjük ízlésének megfelelő legyen. Lehet teljesen egyforma, de lehet benne kisebb eltérés is. Az azonban fontos, hogy legyen bennük hasonlóság, hiszen a pár összetartozását hivatott szimbolizálni.

Korábban nem tettek bele követ, hiszen úgy vélték, az megszakítja a kört, és ezért veszélyezteti a házasságot. Azonban mára ezek a szabályok lazultak, így gyakran a női változatban apró kövek is helyet kaphatnak.

A jegygyűrűt a szertartáson egymás jobb kezének gyűrűs ujjára húzza a pár. Ha nincs külön eljegyzési gyűrű, hanem a vőlegény a jegygyűrűvel jegyzi el a menyasszonyt, akkor az eljegyzéskor a bal kéz gyűrűsujjára kerül, mint eljegyzési gyűrű, majd a szertartás alkalmával átkerül a jobb kéz gyűrűs ujjára.

Kísérőgyűrű

Senki ne háborodjon fel, aki csupán két gyűrűt kapott a párjától, mert a kísérőgyűrű nem egy harmadik gyűrű, hanem az eljegyzési gyűrű másik neve. Úgyhogy a jövendőbeli férjek is fellélegezhetnek, mert egy, vagy két gyűrűvel kell megelégednie a jövendőbeli feleségnek. Legalábbis, ami a leánykérést és az esküvőt illeti. Utána természetesen semmi sem tiltja meg a további csodás gyűrűk vásárlását.

A kísérőgyűrűt, vagyis a jegygyűrűt viselhetjük mindig a bal kezünk gyűrűsujján, de az esküvő után helyet kaphat a jegygyűrűvel együtt, a jobb kéz gyűrűs ujján is. Innen ered a neve is, hiszen az első a jegygyűrű, és másodikként, kísérőként kerülhet ugyanarra az ujjra a korábbi eljegyzési gyűrű.

A legfontosabb természetesen nem az, hogy hány követ tartalmaz, és melyik ujjon viseljük, hanem hogy egy életen át tartsuk a gyűrűt az ujjunkon, és a párunk iránt érzett szerelmet a szívünkben.
< vissza a blogba

Időpont-egyeztetés